"S športne strani je želja boljši rezultat kot lani, hkrati pa želimo zadržati stabilnost kluba in se pripraviti na novo sezono, ko se želimo vključiti v boj za najvišja mesta," je povedal Davor Užbinec. Foto: www.alesfevzer.com

"Žal v pretekli sezoni tekmovanja niso bila končana, tako da o rezultatih težko govorimo. Jasno je, da nismo zadovoljni z izidom Evropskega pokala, kjer smo izpadli v prvem krogu. V novi sezoni je osnovni cilj izboljšati ta rezultat in priti v drugi del. V Ligi ABA smo se na koncu borili za to četrto mesto. Do januarja smo bili v odličnem položaju, da bi se vključili v boj za vrh, a tista črna serija štirih porazov nas je spravila potem v ta položaj, kjer nismo bili prepričani, kateri bomo. Vendar je vso resnost našega dela znova prepoznal Evropski pokal, kjer smo znova dobili mesto. Skupina je atraktivna in mislim, da imamo realne možnosti za drugi del," je dejal Užbinec, ki je ob lanski združitvi zagrebškega in ljubljanskega kluba prevzel direktorsko funkcijo, potem ko je vrsto let uspešno deloval pri Cedeviti.

Ko se je začela pandemija koronavirusne bolezni 19, so se v zmajevem gnezdu hitro odzvali in prekinili sodelovanja z igralci, na katere v prihodnosti niso računali. Po besedah Užbinca so z vsemi sklenili dogovore, izplačila so bila tako nekoliko manjša, kot če bi se sezona odigrala do konca, dodatnih stroškov pa ni bilo, saj bi vsem s koncem sezone potekla pogodba. "Uspešno smo opravili tudi z vsemi obveznostmi, ki smo jih imeli do nekdanjih igralcev in trenerjev. V novo sezono tako vstopamo brez nekih obveznosti iz prejšnjih sezon," je dodal.

Dragi testi na okužbo z novim koronavirusom

Velik strošek klubom predstavljajo testi na okužbo z novim koronavirusom. "Pregled je drag. Iščemo način, kako zmanjšati stroške, da najdemo morda tudi dodaten prihodek, s katerim bi to pokrili. Ne vemo še, kako se bo med sezono kontroliralo, a glede na informacije, če bo res tako, da se bodo testi opravljali pred vsako tekmo, bo takšen strošek znašal več kot 50.000 evrov, morda še več, okoli 70.000 evrov. Klubom Lige ABA 2 in slovenskega prvenstva, ki imajo precej nižje proračune, bo to predstavljalo težave. Vsi skupaj moramo najti rešitev. Mislim, da bi se morale vključiti tudi države in pomagati vrhunskemu športu, da se najde način in rešitev, da bi bili stroški čim manjši," je povedal Užbinec.

Sorodna novica Bečirović: Vsi v športu vedo, da ne moreš stvari zgraditi čez noč

Ko sta se lani poleti kluba združila, je vodstvo novega predstavilo velike ambicije. Lanski proračun je bil obremenjen še s prekinitvami pogodb do nekdanjih igralcev in trenerjev obeh klubov, za sezono 2020/21 pa so bile tako v načrtu precej zajetnejše finančne zmožnosti, toda s pandemijo se je položaj spremenil. "Proračun za novo sezono je nekoliko manjši kot v prejšnji, a dovoljšen, da smo sestavili dobro in konkurenčno moštvo. Zavedamo se, da imajo pokrovitelji poslovne težave, a še naprej stojijo ob nas, za kar bi se jim zahvalil. Vsi glavni pokrovitelji ostajajo z nami, kar nam zagotavlja stabilnost in mirnost pri delu. Na prihajajočo sezono gledamo kot na nekakšno prehodno, saj bomo še videli, kako bo potekala in kaj bo prinesla. Pripravili se bomo za čas, ko se bo znova normaliziralo," je pojasnil Užbinec.

V pogovorih še z nekaterimi novimi pokrovitelji

Pristavil je, da o končni vrednosti proračuna še težko govori, saj je klub v razgovorih z nekaterimi novimi pokrovitelji. "Smo v intenzivnih razgovorih in približno čez mesec dni bo znanega več. Pričakujemo, da bomo dobili še nekaj pokroviteljev, ki v pretekli sezoni niso bili z nami," je dejal direktor zmajev, športni direktor kluba Sani Bečirović, pa je ob tem pristavil: "Svetovno gospodarstvo je v krizi. Nima smisla, da bi prikrivali javnosti. Preprosto je proračun zmanjšan, ampak ne zaradi tega, da bi se naredila slabša ekipa. Je pa takšno realno stanje. Nam je najbolj pomembno, da gremo naprej in smo še vedno konkurenčni. Ko bo čas, da se stvari normalizirajo, pa verjamem, da bomo lahko zadihali s polnimi pljuči in nadaljevali projekt, kot je bilo dogovorjeno. Hvaležni smo pokroviteljem, ki so v težkih časih ostali z nami in prepoznali resnost našega projekta. Če trenutno to pomeni pol ali eno stopnico nazaj glede na tisto, kar je bilo predvideno, je to še vedno pozitivno. Glavno je, da ostane kontinuiteta. Ko se bodo stvari vrnile v normalno stanje, kar upamo, da bo čim prej, smo pa prvi, ki želimo zadihati s polnimi pljuči in polno finančno podporo pokroviteljev."

Cedevita Olimpija bo v novi sezoni igrala v Evropskem pokalu in Ligi ABA, državnemu prvenstvu pa se bo priključila v drugem delu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija bo v novi sezoni igrala v Evropskem pokalu in Ligi ABA, državnemu prvenstvu pa se bo priključila v drugem delu. Foto: www.alesfevzer.com

Projekt novega kluba je zdaj star dobro leto dni. Užbinec je zatrdil, da je zagrebški del z dozdajšnjim potekom zadovoljen in da so nekatere stvari precej boljše, kot je pričakoval: "Moram reči, da smo bili zelo dobro sprejeti. Javnost, pokrovitelji in mediji so bili odprti za ta projekt. Nekatere stvari so bile kakovostnejše in smo jih lažje opravili kot prej v Zagrebu. Ljudje so prepoznali, da iskreno želimo napraviti dober projekt. Gre za nov projekt, a star klub, ki ga želimo vrniti na vrhunsko evropsko raven, kar danes ni lahko. Pokrovitelji stojijo ob nas, tudi občinstvo nam je na začetku dalo podporo. Žal nam je manjkala še kakšna zmaga več, da bi bila ta še večja, a na nekaterih tekmah je bil obisk zelo dober. Če bi imeli recimo dve zmagi več in ne bi bilo pandemije, bi lahko imeli na tekmah drugega dela poln spodnji ring. Poudarjamo le, da se ne da ničesar storiti čez noč. Vsi moramo biti potrpežljivi. Koronavirus je upočasnil stvari, tako da se želimo letos stabilizirati, ostati, kjer smo, in sezono zatem bo že bolje."

Sorodna novica Blažič: Golemac eden od razlogov, da sem ostal v Ljubljani

Zaradi epidemioloških razmer v nekaterih državah regije, kjer se igra Liga ABA, je bil začetek jadranskega tekmovanja že prestavljen, še vedno pa je precej negotovosti, ali se bo dejansko sezona začela po načrtovanem urniku. "Odvisno je, kakšne bodo epidemiološke razmere v državah. Ukrepi, ki so jih sprejele, se razlikujejo. Septembra bo več informacij. Vsem je cilj, da se tekmovanja začnejo. Nihče si ne želi novih odpovedi ali prestavitev. Srbija, Črna gora ter Bosna in Hercegovina imajo slabšo situacijo kot Slovenija in Hrvaška. Tudi mi smo dali nekatere predloge. Ena možnost je, da bi na začetku igrali le klubi iz držav, ki lahko igrajo. To so le možnosti in za zdaj še nič konkretnega. Recimo, da bi na začetku igrali le slovenski in hrvaški klubi. Možnost so tudi nekakšni turnirji, da bi klubi prišli v državo, kjer so boljše razmere, in odigrali nekaj tekem. Iščemo rešitev, a ne vemo, kako bo oktobra," je povedal Užbinec.

Obetavni zmaji se bodo kalili pri Iliriji

V novi sezoni bo Olimpija okrepila sodelovanje z Ilirijo, predsednik katere je nekdanji zmaj Vlado Ilievski. Tudi v prihajajoči se bo v tem klubu kalil Alen Malovčič, hkrati pa bosta tam igrala še Jegor Sitnikov in Miha Cerkvenik. Cilj je, da se Ilirija čim prej uvrsti v 1. SKL. "Nemogoče je vse narediti v enem letu. Ob združitvi so na dan prišle tudi logistične težave. Imamo razvojni klub v Zagrebu, kjer so igralci, na katere računamo tudi v prihodnosti, a nas pravila HKS-ja in KZS-ja omejujejo, da bi to delovalo še bolj transparentno in na višji ravni. Zaradi tega smo okrepili sodelovanje z Ilirijo, ki bo valilnica mladih talentov. Največja težava je, da po končanem mladinskem stažu fantje nimajo vmesne ekipe, v kateri bi se počakalo na njihov razvoj. Zelo malo igralcev je, ki so z 18 in 19 leti pripravljeni igrati člansko košarko, in to na visoki ravni. Prek Ilirije bi tako radi omogočili neke vrste projekt U23, da se res fantje razvijejo in se jim da čas. Nekateri tudi dozorijo pozneje, pa mogoče pri 18 ali 19 letih še niso fizično in psihično na dovolj visoki ravni, da bi igrali člansko košarko, potem pa se klik zgodi malce pozneje. Zdi se mi, da je pravilno, da se projekt poimenuje U23. Imamo dovolj potrpljenja in razumevanja za te fante," je projekt opisal Bečirović, ki je dodal: "Neke manjše finančne pomoči z naše strani bodo, bo pa Ilirija, kar se tega tiče, samostojna. Olimpija bo v tej vlogi kot neki starejši brat, ki bo naredil vse, da pomaga projektu. So se pa tudi ljudje pri Iliriji obvezali, da bo finančna struktura skoraj neodvisna."