Žan Mark Šiško je zbral več podaj kot celotna ekipa Partizana. Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli
Žan Mark Šiško je zbral več podaj kot celotna ekipa Partizana. Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli

Slovenski prvaki so na domači jadranski premieri vpisali prvo zmago med regionalno elito in to jim je uspelo v velikem slogu – z izvrstno predstavo, in to proti najuspešnejši ekipi Lige ABA, šestkratnemu prvaku Partizanu (68:56). Evropski prvak iz leta 1992 je bil v Areni Bonifika brez moči. Domači tigri so zagospodarili že v uvodnih sekundah in prednosti niso izpustili iz rok. Tudi na poskus zadnjega juriša beograjskih črno-belih v četrti četrtini so našli rešitev za mirno končnico.

"Seveda ni lahko imeti proti ekipi, kakršna je Partizan, tekmo ves čas pod nadzorom. Poznalo se je, da smo zelo dobro začeli in od prve sekunde igrali pravo obrambo, kar je naša glavna kakovost. V napadu smo igrali drug za drugega, ko smo naredili večjo razliko, pa smo jo na srečo znali obdržati in tekmo pripeljali do konca," je po veliki zmagi razmišljal Šiško, prvi organizator koprske igre, ki je znova navdušil in v žep pospravil vse štiri Partizanove branilce. S 13 točkami in kar devetimi podajami je bil prvo ime obračuna.

22-letni Ljubljančan, ki je ponovno dokazal, da je 'play' reprezentančnega kalibra, je imenitno vodil domačo igro. Ves čas se je zdelo, da ima vse pod nadzorom, in vsak košarkarski navdušenec zagotovo deli mnenje, da je Šiška v takšni izvedbi na parketu zares užitek gledati. "Šiško je še mlad igralec. Zame je dragulj slovenske košarke. Takšnega 'playa' trenutno v tem prostoru ni. Fant ima procesor, ki lahko sprejme sto informacij. Je še mlad, kar se pozna, ko slabše odigra. Veliko se pogovarjamo. Ta fant je res nekaj posebnega. Z njim na igrišču smo druga ekipa," je z izbranimi besedami o svoji podaljšani roki na parketu spregovoril Jurica Golemac.

Sorodna novica Partizanova ladja nasedla v koprski luki

Načrtno delo in kontinuiteta sistema nekdanjega naturaliziranega slovenskega reprezentanta na koprski klopi se pozna tudi na najvišji stopnički v regiji. Zasedba Primorske je izjemno uigrana tako v napadu, kjer dirigentsko palico mojstrsko vihti Šiško, kot v obrambi, kjer v večini vseh pet mož agresivno pokriva svojega igralca in skupaj trdo gara, zato da ob vsaki posesti žoge nasprotniku močno oteži delo. Ko so primorski strelci razigrani, so tigri zelo nevarni z razdalje. Najbolj razpoložen strelec je bil tokrat s 17 točkami Lance Harris. Pod košem ima Golemac čvrste može, ki so potrdili, da se lahko uprejo vsaki zasedbi Jadrana. Proti Partizanu so skok dobili z 38:27, Marko Jagodić Kuridža, ki je prispeval še 11 točk, je ujel kar 12 odbitih žog.

Primorska je bila boljša v vseh aspektih igre. V koncentraciji, v obrambi … Naš pristop k tekmi je bil zelo slab. Košarka zahteva koncentracijo. Brez koncentracije je težko igrati. Mi smo bili brez koncentracije. Nič nismo zadeli in ko imaš le sedem podaj – naši 'playmakerji' so bili brez – je nemogoče igrati. To je bila brez doma naša najslabša tekma. V vsem smo bili zares slabi.

Andrea Trinchier, trener Partizana

Golemac je pred dvobojem Partizan označil za najdominantnejšo ekipo začetka sezone. Črno-beli so sicer v Koper prišli nekoliko oslabljeni, saj jih pestijo poškodbe, najbolj pa se pozna odsotnost Rashawna Thomasa, ki je bil MVP superpokala Lige ABA. Tedaj so Beograjčani v polfinalu ugnali tigre, v finalu pa so odpravili še Cedevito Olimpijo. Uspešno so začeli tudi Ligo ABA, predvsem pa Evropski pokal, kjer so dobili uvodna dvoboja. Tako je bil poraz na Obali šele njihov prvi v sezoni, v kateri imajo Andrea Trinchieri in varovanci izjemno visoke cilje. Klub je močno povečal proračun, vse zato, da se Partizan znova vrne v Evroligo – bodisi z naslovom v Ligi ABA bodisi z uvrstitvijo v finale Eurocupa.

Poraz v Beogradu je bil dobra šola

"Seveda je to velika zmaga. Prvič smo zmagali v Ligi ABA. Na kolena smo spravili Partizan, v tekmi, ko smo dominirali. Oni so v zadnjem obdobju res igrali izvrstno. Mleli in mleli so, dokler niso zmleli. Igrali so pametno in taktično odlično. Zato je ta zmaga res velika stvar za našo samozavest. Sploh, da smo zmagali s tako obrambo. Pomembna je tudi za občinstvo in okolje, da zares verjamejo projektu, ki tu nastaja. Gledalci so nam dali dodatne energije. Partizan ima sicer nekaj težav s poškodbami in je prišel v Koper po seriji zaporednih tekem. Niso imeli prave energije, in to se bo dogajalo ekipam, ki igrajo v evropskih tekmovanjih. Na to karto bomo igrali še naprej in s pravo energijo, kot pravimo, lahko pariramo vsem," je dodal Golemac, ki je pred sezono dejal, da je želja, da tako kot do zdaj Koprčani naredijo znova korak naprej in so kos jadranski konkurenci.

Koprski košarkarji pokazali zobe Partizanu

To so dokazali že na superpokalu v Zagrebu, kjer so celo premagali Crveno zvezdo, dokončno pa potrdili še s to zmago nad Partizanom. Rdeče-beli, ki igrajo v Evroligi in branijo krono v Ligi ABA, so jih sicer v uvodnem krogu v Pionirju nadigrali z 90:64, toda kot poudarjajo v primorskem taboru, so ta poraz vzeli kot dobro lekcijo za naprej. "Po tisti zmagi v Zagrebu smo vse naredili, da ne bi poleteli in mislili, da smo nekaj posebnega. V Beogradu smo potem pošteno dobili po glavi. Naredili smo dobro analizo in proti Partizanu pokazali, da ima ekipa pravi značaj. Tisti poraz je bil dobra šola. Vedno pravim, da je bolje izgubiti za 20 ali 30 kot za nekaj točk. Če izgubiš za par točk, je v glavah misel, saj so oni dobri, mi pa smo bili blizu. Ko te nekdo tako nadigra, pa je nek rdeč alarm in določena tenzija v zraku, po čemer se vsak posveti sebi," je zaključil glavni tvorec uspehov državnih prvakov.