Marcus Keene je v Ligi VTB v povprečju dosegal 20 točk, 5 podaj in 3,2 skoka na tekmo, ob tem pa trojke metal 41,4-odstotno. Foto: Cedevita Olimpija
Marcus Keene je v Ligi VTB v povprečju dosegal 20 točk, 5 podaj in 3,2 skoka na tekmo, ob tem pa trojke metal 41,4-odstotno. Foto: Cedevita Olimpija

V prvi sezoni po združitvi ljubljanskega in zagrebškega kluba je imel vajeti igre zmajev v rokah Codi Miller-McInytre, ki se je izkazal za dobro okrepitev. Po selitvi v Partizan ga je nasledil Kendrick Perry, ki je bil glede na predstave nadgradnja, z odličnimi igrami pa si je prislužil pogodbo s Panathinaikosom. Novopečeni član atenskega velikana je prihod v Olimpijo priporočil Keenu, s katerim sta skupaj zaigrala za univerzo Youngstown State.

"Počutim se odlično. Res sem vesel, da sem tukaj. Kendrick mi je povedal veliko dobrih stvari o klubu. Navdušen sem bil nad vsem, kar je rekel. Dejal je, da je mesto zelo lepo, čeprav zaradi pandemije ni mogel veliko naokoli. Ob tem je dodal, da je klub odlično skrbel za igralce in da je vsa organizacija na res visoki ravni. Da se čutiš kot del družine. To mi veliko pomeni in je zelo pomembno, ko igraš v tujini in si ločen od svojih bližnjih," je povedal Keene.

Po dveh letih na kolidžu v Ohiu je zaigral še za univerzo Central Michigan, kjer je zablestel. V sezoni 2016/17 je bil namreč celo prvi strelec Lige NCAA. Na eni tekmi je bil neustavljiv s kar 50 točkami, sicer pa jih je v povprečju dajal po 30 na srečanje, kar predtem v elitnem ameriškem študentskem tekmovanju ni bilo doseženo kar 20 let. Na mestu strelskega kralja NCAA-ja ga je nasledil Trae Young.

Izvrstna je bila
Izvrstna je bila "študentska" sezona, ko je igral za Central Michigan. Foto: AP

Kot je dejal Jurica Golemac, je bila glavna Olimpijina želja pripeljati visokega organizatorja igre. "Playev", ki bi v prvi vrsti skrbeli za razigravanje soigralcev, v Evropi ni več veliko. Golemac je imel takšnega v Žanu Marku Šišku pri Primorski, ki je tedaj navduševala z igrami in rezultati. Ker so "enke" tega sloga redke, so v Ljubljani izbrali drugačen pristop, vodstvo slovenskih prvakov pa je Keene prepričal z igrami v estonskem Kalevu in svojo ambicioznostjo.

Sorodna novica Bečirović: Blažič je obraz Cedevite Olimpije

Četudi gre za izrazitega strelca, pa je Američan zatrdil: "Moje glavno orožje je, da lahko dosegam veliko število točk in zadevam z različnih položajev, a hkrati lahko kreiram tudi za druge, razigravam ekipo in to bom tudi letos pokazal." Tudi Perry je bil odličen strelec z razdalje, hkrati pa zelo eksploziven v prodorih. Golemac je znal izkoristiti njegove prednosti, Keene pa verjame, da bo tako tudi z njim: "Trener želi, da igram svojo igro, obenem vodim ekipo in vključim tudi soigralce. To mi najbolj ustreza. Postavljamo sisteme, kjer lahko izkoristim hitrost in druge svoje prednosti. Mislim, da sva vzpostavila res dober odnos, ki se bo le še gradil."

Ko je zapustil domovino, se je najprej preizkusil na Tajskem, v Južni Koreji in v Tajvanu. Za sabo ima le eno evropsko sezono, a to zelo uspešno. Nosil je torej dres Kaleva, kjer je igral pod taktirko nekdanjega organizatorja igre Olimpije Robertsa Štelmahersa. Z moštvom iz Talina je postal estonski državni prvak, osvojil je tudi latvijsko-estonsko ligo, v močni VTB-ligi pa je zasedel deseto mesto. Keene je bil z 20 točkami v povprečju celo prvi strelec regionalnega tekmovanja, v katerem so zaigrali trije evroligaški klubi.

Sorodna novica Letošnje tuje okrepitve vedo, kaj pomeni Čačak, Split, Zadar …

"To je bila izjemna izkušnja. Lahko rečem, da sem zelo dobro igral proti večini VTB-ligašev, ki nastopajo v Evroligi in Evropskem pokalu. Zdaj sem s prestopom v Ljubljano naredil korak naprej. Pripravljen sem dati vse od sebe, da dokažem, da sodim na to raven. Sem samozavesten glede svojih zmožnosti in svoje igre. Moram ostati samozavesten in igrati, kot znam. Moram graditi na lanski sezoni," je dodal novopečeni motor ljubljanske igre, ki se veseli tako izziva Lige ABA kot Evropskega pokala: "Prek družbenih omrežij sem videl številne podpise in dogajanja v ekipah, s katerimi se bomo pomerili v teh tekmovanjih. Liga ABA bo zelo močna, še posebej izstopata Partizan in Crvena zvezda. Navdušen sem tudi nad Evropskim pokalom in igralci, s katerimi se bomo pomerili. Veselim se teh tekem in vem, da sem jim lahko konkurenčen."

Štiri nove soigralce je Teksašan pozorno spremljal tudi na olimpijskih igrah, kjer ga je Slovenija navdušila: "Ko sem podpisal z Olimpijo in videl, da gre Slovenija na olimpijske igre, sem začel spremljati reprezentanco. Tudi zato, ker igra Luka Dončić, ki je član Dallasa, jaz pa prav tako prihajam iz Teksasa, natančneje San Antonia. Spremljal sem tudi soigralce, ki so igrali za reprezentanco. Želel sem jih videti, kako igrajo in jih malce preučiti, da vidim, kaj jim ustreza, da se bomo čim prej ujeli."