Luka Dončić bo eden izmed glavnih zvezdnikov prihajajočega evropskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić bo eden izmed glavnih zvezdnikov prihajajočega evropskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Še dobra dva tedna sta do začetka evropskega prvenstva, v sredo pa se v Ljubljani obeta prava poslastica, ko se bosta v ponovitvi finala zadnjega turnirja najboljših reprezentanc stare celine pomerili Slovenija in Srbija. Oči bodo v polnih Stožicah uprte v spektakularen dvoboj članov najboljše peterke pretekle sezone Lige NBA in trenutno skupaj z Giannisom Antetokounmpom najboljših evropskih igralcev – Dončića in Nikole Jokića.

"To tekmo bo gledalo veliko ljudi, upam, da bodo Stožice polne. Vedno rad igram proti njemu. Nikola je tudi zunaj terena čudovita oseba. Verjamem, da bo res dobra tekma," je dejal 23-letni Ljubljančan, ki je bil že trikrat zapored imenovan v prvo peterko najmočnejše lige na svetu. Na drugi strani je bil srbski center v preteklih dveh sezonah najkoristnejši igralec NBA-ja, oba pa na parketu vedno navdušujeta z virtuoznimi potezami: "Uf, težko je izpostaviti njegovo največjo kakovost. Mogoče je to sposobnost organiziranja igre glede na to, da gre za centra. Je pa težko nekaj izpostaviti, ker ima toliko orožij."

Tako bo, kot bo rekel Goran Dragić

V zadnjih štirih sezonah dvakratna MVP-ja rednega dela Lige NBA sta ob Luki glavna zvezdnika prihajajočega evropskega prvenstva. Dončić upa, da bo nekoč tudi on prejemnik te nagrade, toda kot vedno poudarja, ga bolj kot individualna priznanja mikajo moštvene lovorike: "Kdo pa ne bi hotel biti MVP? Seveda to predstavlja velik motiv, ampak če moram izbirati, bi rajši dobil prstan." Še pred novimi boji za šampionske prstane v NBA-ju se bodo trije košarkarski velemojstri na evropskem prvenstvu potegovali za krono najboljše reprezentance na stari celini.

Lovoriko bodo branili Slovenci, ki so pred petimi leti na tron Evrope stopili v Carigradu. "Bilo je nekaj neverjetnega. Ne le tisti dan, ko smo postali prvaki, ampak ves Carigrad je bil spektakularen. Občutki so bili izjemni. Ko smo letos gledali film o prvenstvu, so mi šle kar kocine pokonci. Neverjetni spomini," je povedal Dončić, ki je bil tedaj star 18 let, a bil ob Goranu Dragiću že druga violina izjemno uigranega orkestra, ki mu je s klopi dirigiral Igor Kokoškov. Zlati kapetan se je letos vrnil v reprezentanco, ob tem pa dejal, da če je bil tedaj on Batman, bo letos vloga tega superheroja pripadla Luki, on pa bo na igrišču njegova desna roka Robin.

Dončić je kot glavne favorite prvenstva naštel Srbe, Grke, Francoze in Litovce, a, kot je poudaril, je še nekaj zelo močnih reprezentanc. Foto: www.alesfevzer.com
Dončić je kot glavne favorite prvenstva naštel Srbe, Grke, Francoze in Litovce, a, kot je poudaril, je še nekaj zelo močnih reprezentanc. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo čaka težko delo že v skupinskem delu v Kölnu. Tudi Dončić meni, da je slovenska skupina najmočnejša na prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo čaka težko delo že v skupinskem delu v Kölnu. Tudi Dončić meni, da je slovenska skupina najmočnejša na prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

"Tako bo, kot bo rekel Goran. On je naš kapetan, ki nas je popeljal do zlata. Sicer bo pomembnih vseh 12 igralcev. Vsak bo imel svojo vlogo in glavna bo ekipa," je dodal Dončić, ki vedno izpostavlja pomembnost celotnega moštva: "Pomembno je, da sem glasen in vodja na parketu, a na terenu je pet igralcev. Vsak mora dati vse od sebe. Ni le en igralec, pomembna je celota. Naša ekipa je res dobra in lahko marsikaj naredimo." Ko je bil star le 18 let, je tako kot kapetan Dragić brez oklevanja govoril o naskoku na medaljo, kar se je tedaj tudi uresničilo. Pet let pozneje se Slovenija na EuroBasket podaja kot eden izmed glavnih favoritov.

V reprezentanci odlična kemija

Nekatere stavnice jo postavljajo tik za Srbijo na drugo mesto, Fiba pa jo je ob prvem rangiranju celo dala na vrh. Jasno je, da vloga favorita prinaša pritisk. Luka ga je vajen že od nekdaj. Brez težav se je z njim spopadal že kot najstnik, ko je vodil veliki Real Madrid do naslova v Evroligi, v tem slogu pa nadaljuje tudi na največjem košarkarskem odru na svetu, Ligi NBA: "Ali se govori o pritisku? Nič, naš cilj je vedno medalja. Zlata! Kamor koli greš, hočeš biti prvi. Bomo videli, kaj bo. Pritisk je del tega. Leta 2017 ga nismo čutili, saj ni nihče računal na nas. Zdaj smo v drugačnem položaju in lepo je videti, da nas vsaka ekipa hoče premagati."

Dončić bo tudi pet let po zlatu v Carigradu z veseljem poslušal nasvete Dragića

"Mi imamo res odlično kemijo in vzdušje. Vsi se dobro razumemo in se ves čas družimo. Vedno mi je lepo, ko pridem v reprezentanco," je o dobrih odnosih, ki vladajo v slovenski garderobi, spregovoril prvi adut selektorja Aleksandra Sekulića. Kemija bo na prvenstvu seveda zelo pomembna. To je bilo veliko orožje Slovenije že pred petimi leti v Carigradu, prav tako lani v olimpijski zgodbi. Zdaj jo čaka nov velik izziv, prihajajoči EP pa bo po imenih močan kot že dolgo ne.

"Favoritov je veliko, ni enega absolutnega. Res je veliko dobrih reprezentanc. Bomo videli, kje smo. Zdaj nas čakata dve težki pripravljalni tekmi, ki bosta dober pokazatelj. Dober izziv bo tekma s Srbijo, ki je eden glavnih favoritov," je še povedal Dončić, ki se je prejšnji teden pridružil soigralcem. Odigral je le tekmo proti Turčiji, čeprav je na parket stopil tako rekoč neposredno s počitnic, pa se je takoj odlično znašel in igraje dosegel 23 točk: "Pripravljenost še ni vrhunska, a do prvenstva bo. Sem bil kar malce presenečen nad sabo. Sem odigral bolje, kot sem mislil. Bo pa seveda še boljše."