Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu so v četrtek v Atenah prevzeli olimpijski ogenj, a zdaj je že jasno, da 24. julija v Tokiu še ne bomo spremljali slovesnosti ob odprtju iger, ampak bo to verjetno leto pozneje. Foto: Reuters
Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu so v četrtek v Atenah prevzeli olimpijski ogenj, a zdaj je že jasno, da 24. julija v Tokiu še ne bomo spremljali slovesnosti ob odprtju iger, ampak bo to verjetno leto pozneje. Foto: Reuters

Potem ko je vedno več uglednih športnih zvez poudarilo, da je zaradi epidemije novega koronavirusa povsem nesmiselno upati, da bi letošnje olimpijske igre izpeljali po prvotnem načrtu (med 24. julijem in 9. avgustom), je Kanadčan Dick Pound, član Mednarodnega olimpijskega komiteja,v pogovoru za USA Today povedal, da bodo igre prestavljene za eno leto.

Sorodna novica V teh dneh misliti na igre v Tokiu je "zabavno in absurdno"

Najprej prestavitev, nato ukvarjanje s posledicami
"Na podlagi informacij, ki jih ima MOK, smo se odločili o prestavitvi iger. Več še ni znano, zagotovo pa se olimpijske igre v Tokiu ne bodo začele 24. julija 2020," je povedal 77-letni Pound in dodal, da bodo to najpomembnejše športno tekmovanje prestavili za eno leto. Za japonsko gospodarstvo je to sicer precejšen udarec, a še mnogo hujši bi bil, če bi olimpijske igre odpovedali.

"Igre bomo prestavili, nato pa se bomo ukvarjali z vsemi posledicami, ki jih bo veliko," je dejal 77-Kanadčan, nekdanji vodja Svetovne protidopinške agencije, ki je znan po jasnih izjavah,

Že danes pogovor premierja in predsednika Moka
Japonski premier Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes. Vsekakor gre za zahtevno nalogo. Tokio bo moral za nov termin zagotoviti dovolj sob za udeležence in spremljevalce iger ter navijače, termin pa bo moral Mednarodni olimpijski komite uskladiti tudi s koledarjem športnih tekmovanj 2021, ko so predvidena številna svetovna prvenstva, pa tudi prestavljeno evropsko nogometno prvenstvo v nogometu.

Pri Moku Poundovih izjav sprva še niso potrdili in spomnili na zadnjo nedeljsko izjavo, kjer so obljubili, da se bodo o vsem dokončno odločili v roku štirih tednov. Mok je v izjavi izključil tudi možnost, da se igre odpovedo, vsi ostali scenariji pa so odprti. Igre v Tokiu so predvidene med 24. julijem in 9. avgustom letos.

Prihodnje poletje bo pestro
Tudi Uefa je prestavila evropsko nogometno prvenstvo za eno leto. Epidemija bi takrat morala biti že preteklost, prav tako bi morali izpeljati vse kvalifikacije, je pa težava v tem, da so za prihodnje poletje že napovedana velika tekmovanja, kot sta svetovni prvenstvi v atletiki (6.–15. avgust) in plavanju (16. julij–1. avgust), v dveh bazičnih športih. Svetovna atletska zveza naj bi se že dogovarjala s prireditelji SP-ja v Eugenu o morebitni prestavitvi.