Foto: EPA
Foto: EPA

Na drugem mestu je končal vodilni v seštevku sezone Španec Jorge Martin, tretji je bil še en Španec Marc Marquez.

Martin je danes vodil večji del dirke, a ga je šest krogov pred koncem Bagnaia prehitel in vodstvo obdržal do cilja. Na zadnjo stopničko se je nekaj krogov pred koncem prebil nekdanji svetovni prvak Marc Marquez, ki je prehitel rojaka Aleixa Espargaroja, sicer zmagovalca sobotne sprinterske dirke.

Bagnaia se je znašel pod pritiskom, ko je v soboto zapravil visoko uvrstitev. Prav na začetku je sicer to dobro prestal in po startu vodil, za njim sta bila mladi španski adut Pedro Acosta in Južnoafričan Brad Binder.

Bagnaia zmagal na VN Katalonije

A Martin, ki ni najbolje začel, se je hitro prebijal naprej, najprej opravil z Acosto, po štirih krogih pa še z Bagnaio in vodil. V naslednjih krogih se je zdelo, da bo branilec naslova izgubil še drugo mesto, saj ga je prehitel tudi Acosta. A mladi Španec ni zdržal ritma katalonske preizkušnje, v 11. krogu je naredil napako in zdrsnil v pesek. Napaka sicer ni bila povsem usodna, saj je lahko še pobral svoj motocikel in na koncu osvojil 14. mesto.

Boj za visoke uvrstitve pa je bil zanj izgubljen. Je pa Bagnaia spet prišel povsem blizu Martinu in bil nato v 19. krogu tudi dovolj hiter, da je tekmeca na poltovarniškem Ducatiju prehitel.
Zadnjih nekaj krogov je bilo potem zgolj formalnost, čeprav so bili pri Ducatiju v garažah precej nervozni, ko so čakali, da se njihov prvi voznik tokrat brez napake pripelje do cilja.

Martin je bil precej osamljen na drugem mestu, še večja pa je bila razlika do tretjega. Sta pa v napetem boju za zadnjo stopničko sodelovala dva domača veterana. Nekaj časa je bolje kazalo poslavljajočemu se Espargaroju – pred Barcelono je najavil, da se bo po koncu sezone upokojil –, vendar je Marquez imel dovolj rezerve, da ga je prehitel in potisnil z zmagovalnega odra.

Martin ima zdaj v SP-ju 155 točk, po novem pa je njegov najbližji zasledovalec današnji zmagovalec Bagnaia, ki ima 116 točk, le dve več od Marca Marqueza.

  VN KATALONIJE, Barcelona             
                                       
MotoGP, končni vrstni red:             
 1. F. BAGNAIA    ITA/ducati  40:11,726
 2. J. MARTIN     ŠPA/ducati     +1,740
 3. M. MARQUEZ    ŠPA/ducati     10,491
 4. A. ESPARGARO  špa/aprilia    10,543
 5. F. DI GIANNA. ITA/pertamina  15,441
                                       
Skupni vrstni red:                     
 1. J. MARTIN     ŠPA/ducati        155
 4. F. BAGNAIA    ITA/ducati        116
 2. M. MARQUEZ    ŠPA/ducati        114
 3. E. BASTIANINI ITA/ducati         94
 5. M. VINALES    ŠPA/aprilla        87