Samuel Eto'o je razpet med Interjem in Kamerunom. Iz previdnih izjav je razbrati, da si želi predvsem uspeha na svetovnem prvenstvu v JAR-u. Foto: Reuters
Samuel Eto'o je razpet med Interjem in Kamerunom. Iz previdnih izjav je razbrati, da si želi predvsem uspeha na svetovnem prvenstvu v JAR-u. Foto: Reuters
Didier Drogba
Chelsea bo za mesec dni ostal brez Didierja Drogbaja, Salomona Kalouja, Michaela Essiena in Johna Obija Mikela. Foto: Reuters
Emrad Metab (Egipt)
Po dramatičnem porazu z Alžirijo in neuvrstitvi na SP 2010 se bo Egipt skušal odkupiti s tretjim zaporednim naslovom prvaka. Foto: EPA
Antar Yahia (Alžirija)
Slovenski ljubitelji nogometa bodo pozorni zlasti na igre Alžirije, s katero se bo Slovenija pomerila na prvi tekmi svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Slonokoščena obala
Prvi favorit prvenstva v Angoli je Slonokoščena obala, ki jo vodi Bošnjak Vahid Halihodžić. Foto: EPA

Afriški pokal narodov oziroma afriško prvenstvo (CAN) je postalo tretje najmočnejše celinsko prvenstvo v nogometu, a zaradi pogostosti (na vsake dve leti) in termina tekmovanja (januarja in februarja), čedalje bolj moti evropske klube.

Polovica udeležencev igra v Evropi
Na že 27. prvenstvu črne celine bo v dresih 16 držav udeleženk nastopilo kar 196 nogometašev, ki si kruh služijo v Evropi, od tega jih 126 nastopa v enem izmed petih najmočnejših prvenstev stare celine. Skupno je za prvenstvo prijavljenih 368 nogometašev.

Francija in njena Ligue 1 bosta "posodili" 57 igralcev, največji davek med klubi pa bo plačala Nica, ki ima kar osem udeležecev prvenstva. Sledi Anglija s Premiershipom, ki bo začasno ostal brez 28 nogometašev, blizu je tudi Nemčija oz. 1. Bundesliga z 21 imeni.

Manj prizadeti bosta Španija in Italija. V La Ligi igra 11 udeležencev, v Serii A pa le 9 udeležencev turnirja v Angoli.

Kamerun zavrnil Interjevo prošnjo
Ravno eden izmed zadnje deveterice pa dviguje največ prahu. Samuel Eto'o je duša in srce Kameruna ter eden največjih afriških zvezdnikov, podoben položaj pa uživa tudi v Interju. Zaradi pravil Fife in nerazumevanja vodstva "levov" pa so italijanski prvaki ostali brez Eto'oja za sredino tekmo s Chievom.

"Upam, da bodo čim prej izpadli. Razočaran sem, a ne presenečen. Želim si le, da Kamerun kmalu konča nastope in da bom lahko že v kratkem ponovno računal na Eto'oja," je zavrnitev prošnje komentiral Jose Mourinho. Trener Interja se je nato obregnil še ob dogodek izpred dveh let, ko je Eto'o med samim prvenstvom odletel v Barcelono, tam odigral tekmo in se nato vrnil k reprezentanci Kameruna.

Kamen spotike - termin in pogostost
Podobnih, če ne še bolj ostrih misli so še številni trenerji in predsedniki evropskih klubov, ki si že dolgo in zaman prizadevajo prepričati Afriško nogometno zvezo (CAF), da bi se prvenstvo spremenilo v dogodek na vsaka štiri leta, če že noče spremeniti termina.

Prvenstvo bo prvič gostila Angola, tekme v štirih skupinah se bodo začele 10. januarja, izločilni pa 24. januarja. Zmagovalca bo dal obračun 31. januarja v glavnem mestu Luandi. Naslov prvakov brani Egipt, ki ima s šestimi naslovi tudi rekord po številu lovorik.

27. AFRIŠKO PRVENSTVO, Angola

Skupina A

Nedelja, 10. januarja, ob 20.00:
ANGOLA - MALI

Ponedeljek, 11. januarja, ob 14.45:
MALAVI - ALŽIRIJA

Četrtek, 14. januarja, ob 17.00:
MALI - ALŽIRIJA

Ob 19.30:
ANGOLA - MALAVI

Ponedeljek, 18. januarja, ob 17.00:
ANGOLA - ALŽIRIJA
MALI - MALAVI

Skupina B

Ponedelkjek, 11. januarja, ob 17.00:
SLONOKOŠČENA OBALA - BURKINA FASO

Ob 19.30:
GANA - TOGO

Petek, 15. januarja, ob 17.00:
BURKINA FASO - TOGO

Ob 19.30:
SLONOKOŠČENA OBALA - GANA

Torek, 19. januarja, ob 17.00:
BURKINA FASO - GANA
SLONOKOŠČENA OBALA - TOGO

Skupina C

Torek, 12. januarja, ob 17.00:
EGIPT - NIGERIJA

Ob 19.30:
MOZAMBIK - BENIN

Sobota, 16. januarja, ob 17.00:
NIGERIJA - BENIN

Ob 19.30:
MOZAMBIK - EGIPT

Sreda, 20. januarja, ob 17.00:
EGIPT - BENIN
NIGERIJA - MOZAMBIK

Skupina D

Sreda, 13. januarja, ob 17.00:
KAMERUN - GABON

Ob 19.30:
ZAMBIJA - TUNIZIJA

Nedelja, 17. januarja, ob 17.00:
GABON - TUNIZIJA

Ob 19.30:
KAMERUN - ZAMBIJA

Četrtek, 21. januarja, ob 17.00:
GABON - ZAMBIJA
KAMERUN - TUNIZIJA