Jose Mourinho lovi svoj tretji naslov evropskega prvaka. Leta 2004 ga je  osvojil s Portom, lani z Interjem. Foto: EPA
Jose Mourinho lovi svoj tretji naslov evropskega prvaka. Leta 2004 ga je osvojil s Portom, lani z Interjem. Foto: EPA
Andres Iniesta
Andres Iniesta na sredini tekmi ne bo igral. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je prejšnjo sredo pokalni finale odločil v podaljšku z zadetkom z glavo. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo, Sergio Busquets in Eric Abidal
Real je pred 11 dnevi prekinil niz petih zaporednih zmag Barcelone na el clasicih. Foto: Reuters

Zadnja novica, ki prihaja iz Madrida, je, da zaradi poškodbe desne noge za Barcelono ne bo mogel igrati Andres Iniesta. Nepogrešljivi člen vezne vrste je zaradi bolečin v mečih v torek individualno treniral le 10 minut. Kandidata za nastop v začetni enajsterici sta zdaj Thiago Alcantara in Ibrahim Afellay.
Mourinho: Nimam čarobnega napoja
Po zadnjih dveh el clasicih, ko so Madridčani z 10 igralci najprej prišli do remija z 1:1, prejšnjo sredo pa z 1:0 slavili v finalu kraljevega pokala v Valencii, se zdi, da je Real vsaj nekoliko spremenil razmerje moči med obema španskima velikanoma.
A Jose Mourinho je opomnil novinarje, da je še vedno isti trener, ki je novembra na Camp Nouu proti Barceloni izgubil z 0:5. "Nimam čarobnega napoja. So vrhunska ekipa z vrhunskim trenerjem. Vse je mogoče. V Valencii smo odigrali odlično tekmo, a jutri je na vrsti novo srečanje. Morali bomo znova odigrati na najvišji ravni in ne pasti pod vpliv nečesa, kar je zdaj že preteklost," je povedal Portugalec.

"Z voljo lahko dosežeš marsikaj"
"The Special One" ima že bogate izkušnje iz dvobojev z Barco. Trikrat se je z njo pomeril s Chelseajem in jo dvakrat tudi izločil, prav tako jo je v lanskem polfinalu ustavil z Interjem. Na tokratni novinarski konferenci je še posebej izpostavil pomembnost volje in si pomagal kar s slavnim fizikom Albertom Einsteinom: "Nekoč je rekel, da je volja edina mehanska sila, ki je močnejša od pare, elektrike in jedrske energije. Ta njegova izjava ni bila neumna. Z voljo lahko dosežeš marsikaj."

Mourinho, ki je bil med letoma 1996 in 2000 pomočnik Bobbyja Robsona in Louisa van Gaala pri Barceloni, je dodal, da v tem dvoboju ni favorita. Real se je z Barcelono dvakrat že srečal v polfinalu tega tekmovanja - v letih 1960 in 2002, ko je potem tudi dvignil pokal za najboljšo ekipo v Evropi.

Pique zaradi dolge trave ne bo jokal
Branilec Barcelone Gerard Pique ni želel komentirati vročih zadev z zadnjih dveh derbijev: kakovosti sojenja, dolžine trave na Bernabeuu in Realovega agresivnega, "negativnega" pristopa. "Trava je dolga, a zaradi tega ne bom jokal," je za časnik El Pais dejal Pique in nadaljeval: "Normalno je, da se naši tekmeci še posebej posvečajo obrambi in da poskušajo ustaviti našo igro hitrih podaj. Mourinho bo uporabil vse, kar ima na voljo. So močna ekipa z zelo dobrimi napadalci."
Da se je Real na zadnjih obračunih z Barcelono zatekel k zelo agresivni taktiki, potrjuje tudi podatek, da so imeli "galaktiki" izključenega igralca na vseh zadnjih treh medsebojnih tekmah. Čeprav sta obe ekipi do zdaj v Ligi prvakov dosegli po 24 zadetkov (največ od vseh), bržkone znova ne bo veliko golov.

Real ima daljšo klop
Barcelona upa, da se bosta prebudila David Villa in Pedro. Prvi je v soboto proti Osasuni (2:0) le prekinil 11 tekem dolgo sušo, drugi pa ni zadel že 12 srečanj. Katalonci so tako preveč odvisni od Lionela Messija, ki je letos v vseh tekmovanjih dosegel okroglih 50 zadetkov. Razvoj Barcine igre je nazadnje dobro preprečeval Pepe, ki se je iz obrambe preselil na sredino, glavno orožje Reala pa bodo znova protinapadi prek Angela Di Marie, Cristiana Ronalda in Mesuta Özila ter tudi prekinitve - prosti streli in koti.

Mourinho ima sladke skrbi glede napadalcev. Ronaldu, ki je letos dosegel 42 golov, sta se v drugem delu sezone pridružila Karim Benzema in Emmanuel Adebayor. Po poškodbah sta se uspešno vrnila tudi Kaka in Gonzalo Higuain ter v soboto dosegla pet od šestih zadetkov proti Valencii (3:6). Prav širša klop Reala bi bila lahko jeziček na tehtnici, saj ima Barcelona veliko težav v obrambi. Poškodovani so Eric Abidal, Adriano Correia, Gabriel Milito in Maxwell, zato naj bi na levi strani zaigral rekonvalescent Carles Puyol, zadnji vrsti pa bo najbrž pomagal še Javier Mascherano.

Pri Realu bo poškodovanega Samija Khediro verjetno zamenjal Lassana Diarra. Kaznovan je Ricardo Carvalho.

Verjetni postavi:

Real Madrid: Casillas, Arbeloa, Ramos, Albiol, Marcelo, Diarra, Pepe, Xabi Alonso, Di Maria, Ronaldo, Özil.

Barcelona: Valdes, Alves, Mascherano, Pique, Puyol, Afellay, Busquets, Xavi, Pedro, Messi, Villa.
Sodnik: Wolfgang Stark (NEM)
Polfinale, prvi tekmi

Torek ob 20.45:

SCHALKE - MANCHESTER UNITED

Povratna tekma bo 4. maja.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)
Sreda ob 20.45:
REAL MADRID - BARCELONA
Povratna tekma bo 3. maja.