Oliver Kahn je še drugič letos visoko dvignil lovoriko. Foto: epa
Oliver Kahn je še drugič letos visoko dvignil lovoriko. Foto: epa
Lincoln je takole iz 11-metrovke poslal Oliverja Kahna v napačno stran. Foto: epa
Hasan Salihamidžić
Hasan Salihamidžić je zadel iz nedovoljenega položaja. Foto: epa
Roy Makaay
Roy Makaay je sodeloval pri obeh golih Bayerna. Foto: epa

Nemški prvaki so dvojno lovoriko (pokal + prvenstvo) osvojili petič v zgodovini kluba. Bavarci so bili boljši nasprotnik in so zasluženo slavili.

Trener Felix Magath je v prvem letu na stolčku Bayerna osvojil dvojno krono. V prvem polčasu je Bayern povsem prevladoval. V 4. minuti sta kombinirala Willy Sagnol in Roy Makaay, Michael Ballack pa je le za las zdrsnil mimo žoge. V 24. minuti je sodnik Florian Mayer naredil veliko napako. Ballack je ustrelil s 25 metrov, žogo je z roko v kazenskem prostoru odbil Sven Vermant, ki bi si zaslužil rdeči karton. Mayer mu ga ni pokazal, prav tako pa ni dosodil očitne enajstmetrovke. V 29. minuti je strel Ballacka z glavo za las zgrešil gol. Zadnje minute pred polčasom so bile zelo napete. Najprej je po sredini prodrl Brazilec Lucio, ki je na desni strani našel samega Claudia Pizarra, a je stranski sodnik dosodil prepovedani položaj. Na počasnem posnetku se je lepo videlo, da se je zmotil vsaj za cel meter!


V 42. minuti je Bayern zasluženo povedel. Ballack je pred golom našel Sagnola, ki je z glavo podaljšal do Ze Roberta. Brazilec je zadel vratnico, žoga se je odbila do Makaaya, ki je najprej zadel Marcela Bordona, v drugo pa je okroglo usnje pospravil pod prečko. V zadnji minuti prvega dela je Ailton v boju s Sagnolom teatralno padel v kazenskem prostoru in sodnik Mayer je pokazal na belo točko. Lincoln je poslal Oliverja Kahna v napačno smer in ob polčasu je bil izid izenačen.


V nadaljevanju je ritem igre padel. Magath se je odzval, v 74. minuti je vstopil Hasan Salihamidžić namesto Bastiana Schweinsteigerja. Dve minuti kasneje je obramba Schalkeja pozabila na Makaaya, ki je prodrl po desni, v sredini pa je Salihamidžić zadel v prazno mrežo. Bosanec je bil v očitnem prepovedanem položaju, a sodnik tudi tega ni videl. Do konca tekme so igralci Bayerna zlahka zadržali prednost. Kapetan Oliver Kahn je visoko dvignil pokal, to pa je bilo njegovo najtežje opravilo, saj celo tekmo ni imel skoraj nič dela. Schalke je v Bundesligi dvakrat premagal Bayern z 1:0, na najpomembnejši tekmi pa jim ni uspelo.


Izjave:

Uli Höness, menedžer Bayerna: "Bili smo veliko boljša ekipa. Imeli smo srečo pri drugem golu. V nogometu se vse izravna. Ob polčasu bi morali voditi že s 3:0."


Michael Ballack: "Vsako leto je finale v Berlinu res noro. Zasluženo smo zmagali, ob polčasu smo bili zelo jezni, a smo se zbrali."


Frank Rost, vratar Schalkeja: "Bayern je bil precej boljši. Čestitamo jim. Boli nas samo to, da smo drugi gol dobili iz prepovedanega položaja."


Ralf Rangnick, trener Schalkeja: "Bayern ima po imenih precej boljšo ekipo. V Bundesligi smo odigrali sijajno sezono. Zadovoljen sem kljub porazu."


Felix Magath, trener Bayerna: "To je bila res sanjska prva sezona pri Bayernu. Dvojna krona, lahko bi naredili še več v Ligi prvakov. Dobili smo zadnjih devet tekem v Bundesligi in tudi danes smo bili precej boljša ekipa na igrišču. Ob polčasu so bili igralci precej jezni zaradi spornih sodniških odločitev, vendar sem jim rekel, da smo veliko boljši in ne smemo izpustiti tekme iz naših rok."

Finale, Berlin:
BAYERN
- Schalke 04 2:1 (1:1)
Makaay 42., Salihamidžić 76.; Lincoln 45./11-m

Čeh ostal praznih rok
V finalu belgijskega pokala je Germinal Beerschot senzacionalno z 2:1 ugnal državne prvake Club Brugge, za katere igra tudi slovenski reprezentant Nastja Čeh. Za Beerschot sta zadela Karel Snoeckx (22.) in Kris De Wree (55.), za Brugge pa Gert Verheyen (54.).