Argentinska superkluba River in Boca sta dolga leta osvajala prvenstva in uspešno prodajala igralce, v zadnjih letih hiperprodukcije in še hitrejše prodaje pa sta postala le dva izmed 20 klubov prve lige, katerih izidi so sila nepredvidljivi. Foto: EPA
Argentinska superkluba River in Boca sta dolga leta osvajala prvenstva in uspešno prodajala igralce, v zadnjih letih hiperprodukcije in še hitrejše prodaje pa sta postala le dva izmed 20 klubov prve lige, katerih izidi so sila nepredvidljivi. Foto: EPA
Javier Pastore
Zdaj Slovencem dobro znani Javier Pastore je tipični primer uspeha majhnega argentinskega kluba. Za Huracan je "Flaco" igral le dve sezoni (31 tekem, 8 golov), potem ko je bil najbolj zaslužen za 2. mesto v Clausuri 2009, pa je bil prodan v Palermo. Foto: EPA
Slavje Lanusa na Bomboneri ob osvojitvi Aperture 2007
Nogometna dilema - ali imeti prvenstva, ki ga realno lahko osvoji le peščica klubov, ali imeti divji boj na kratke steze, v katerem so presenečenja prej pravilo kot izjema. Zadnjih osem sezon je postreglo z osmimi različnimi prvaki, od tega so "palčki" osvojili pet zvezdic, med njimi prvič tudi Lanus iz južnega predmestja Buenos Airesa. Foto: EPA

Športno-svetovalna agencija Euroamericas je s pomočjo podatkov Fife razkrila, da je Brazilija po desetletju izgubila naziv največje izvoznice nogometašev. Iz Argentine se je v svet podalo 273 igralcev več kot iz dežele petkratnih svetovnih prvakov. Dežela gavčev in tanga je v zadnjih petih letih, ko so dežele Evropske unije sprostile in zmanjšale omejitve pri zaposlovanju tujcev, za 800-odstotkov povečala izvoz nogometašev!

Dvojno prvenstvo za več zvezd
Argentinski klubi so prodajanju igralcev v tujino povsem podredili tako vzgojno kot strokovno delo, pri tem pa do konca izkoriščajo tudi za Evropo neznačilni tekmovalni sistem, ko se v obdobju običajne evropske sezone odigrata dve sezoni - Apertura in Clausura. Več prvenstev, več prvakov, več zvezd in predvsem več prodanih igralcev za še več denarja!

Nepredvidljivost na strani "palčkov"
Argentinski prvoligaški od velikanov, kot sta River Plate in Boca Juniors, do "palčkov" Huracana in Lanusa so postali povsem odvisni od denarja od prodaje igralcev. Stalen odliv talenta in kakovosti slabša tekmovanje, ki postaja vse manj privlačno in prepoznavno v svetu. Na drugi strani medalje je izjemna nepredvidljivost Primere Division, ki vsakega pol leta ustvari nove junake in prvake, ki pa se v "drugi sezoni" običajno zaradi razprodaje in "šampionskega mačka" zelo hitro znajdejo v spodnji polovici prvenstva.

Kaj še preostane velikim?
V zadnjih štirih letih oz. osmih prvenstvih je tako naslov prvaka osvojilo kar osem (!) različnih klubov. Med njimi so bili tako velikani kot majhni klubi, ki so prvič prišli do državnega naslova. Argentinci tako na eni stani lahko uživajo, da njihov "West Ham, Chievo, Villarreal ali Mainz" v 19 krogih po zaslugi dobrega štarta, ustrezne selekcije in predvsem odlične kemije v slačilnici in na igrišču lahko dejansko postane prvak. Na drugi strani pa privrženci legendarnih klubov spremljajo povprečne nastope velikanov, ki jim prav tako ostanejo le kratki šprinti za naslove, kjer se vse prehitro kaj zatakne.

River razgalja argentinski model nogometa
Da bi v tako kratkih sezonah preprečili negativno presenečenje in morebiten izpad kakšnega izmed petih velikih argentinskih klubov (River, Boca, Independiente, Racing in San Lorenzo), so za izpad uvedli povprečje točk, ki jih klub osvoji v šestih prvenstvih. Vseeno pa je več skromnih sezon pripeljalo do tega, da se zdaj za obstanek v prvi ligi bori najuspešnejši in drugi najbolj podpiran klub v Argentini - River Plate.

"Milijonarji" so v nasprotju s svojim vzdevkom in slovesom zelo slabo gospodarili v zadnjih letih, ob tem pa "pridelali" sorazmerno malo vrhunskih nogometašev. Po osvojitvi naslova v Clausuri 2007/08 je moštvo zdrsnilo na dno, Aperturo 2008/09 so prvič v zgodovini končali prav na zadnjem mestu, za nameček pa je prvak postal večni tekmec Boca Juniors. Zdaj River v povprečju točk za obstanek zaseda 17. mesto (1,160 točke/tekmo), kar bi jim drugo pomlad lahko prineslo le "play-off" s četrtim drugoligašem za obstanek v prvi ligi.

Velik promet za majhen dobiček
Hiter odhod vsakega nadarjenega nogometaša in kriza velikanov sta zmanjšala pomen nogomet v Argentini, ki je pred kratkim na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki doživela še grenko nemško reprezentančno zaušnico. Da nesmiselno prodajanje in odhajanje prostih igralcev na tuje koplje jamo argentinski religiji, je postalo jasno tako vodstvu zveze, klubom kot javnosti. Na koncu koncev to najbolj razkrijejo številke: lanski izvoz igralcev, ki so odšli predvsem v Evropo in arabske dežele, je Argentini prinesel 84 milijonov evrov oz. pičlih 50 tisoč evrov na igralca.