V primerjavi s tekmo proti Italiji naj bi tokrat srečanje s Severnimi Irci zagotovo začela branilec Matej Mavrič Rožič in vezist Armin Bačinović. Prvi bo zamenjal kaznovanega Cesarja, drugi pa neprepričljivega Radosavljevića. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
V primerjavi s tekmo proti Italiji naj bi tokrat srečanje s Severnimi Irci zagotovo začela branilec Matej Mavrič Rožič in vezist Armin Bačinović. Prvi bo zamenjal kaznovanega Cesarja, drugi pa neprepričljivega Radosavljevića. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Warren Feeney
Severna Irska na svojem Windsor Parku ni zmagala že pet tekem oz. skoraj dve leti. 1. aprila 2009 je za zadnjo zmago poskrbel Warren Feeney, ki je dosegel edini gol na tekmi proti Sloveniji. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič
Milivoje Novaković in Samir Handanović bosta proti Severni Irski 50. oblekla dres državne reprezentance, "Nova" pa bo ob tem skušal zabiti svoj 20. gol. Foto: MC NZS.si/Taka
Slovenci pred popravnim izpitom v Belfastu
Kek in Worthington pred tekmo v Belfastu

V slovenskem taboru so optimistični in napovedujejo boj za tri (nujne) točke, se pa zavedajo, da bo dvoboj zelo težak. Po petkovem domačem porazu z Italijo (0:1) naj bi se slovenska izbrana vrsta predstavila z novostimi v igri in tudi s spremembami v prvi postavi.

Z dvema napadalcema ali s petimi vezisti?
"Prvo spremembo narekujejo že kartoni Boštjana Cesarja. Tukaj so še druga razmišljanja, pogledali bomo zadnji trening, da bomo videli, kako to izgleda. Dejstvo je, da so vsi fantje pripravljeni zaigrati, razen Zlatka Dedića, ki je individualno treniral. Še enkrat poudarjam: Fantom popolnoma zaupam!" so besede selektorja Matjaža Keka, ki napovedujejo, da naj bi prišlo do večjih sprememb v sistemu igre Slovenije.

Kek je potrdil, da razmišlja o prehodu iz svojega standardnega sistema 4-4-2 v 4-2-3-1, pri čemer bi se opustila igra z dvema klasičnima napadalcema, našel bi se prostor za Josipa Iličića, hkrati pa bi se zgostila vezna linija, ki je bila proti "azzurrom" vseskozi v igralskem in tudi v številčno podrejenem položaju.

Severni Irci stari znanci Slovencev
Če na koncu ne bo prišlo do spremembe postavitve, naj bi v napadu ob Milivoju Novakoviću kot drugi napadalec zaigral Zlatan Ljubijankić, ki je opisal tekmeca z naslednjimi besedami: "Že iz prejšnjih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 vemo, da nas čaka težka tekma proti neugodnemu tekmecu, še posebej, ko igra doma. Igralci Severne Irske so fizično močni, dobri v skoku, tako da bo treba igrati pametno, potrpežljivo in čakati na svoje priložnosti iz protinapadov in prekinitev."

Strelec iz Beograda začasni kapetan
Gostitelji, ki so v petek v Beogradu zapravili vodstvo ob polčasu proti Srbiji (1:2), se medtem ukvarjajo z velikimi težavami pri sestavi najboljše možne postave. Selektor Nigel Worthington je vlogo kapetana na dvoboju s Slovenijo zaupal Garethu McAuleyju, ki je tudi dosegel zadetek na Marakani. Na tekmi s Srbijo je Severna Irska izgubila kar tri igralce: standardni kapetan in branilec Aaron Hughes si je poškodoval ramo, napadalec Kyle Lafferty pa koleno, drugi napadalec David Healy pa je prejel rumeni karton, zaradi katerega ne sme igrati.

Maščevanja za jesenski poraz v Ljudskem vrtu?
Slovenci in Severni Irci so se doslej pomerili trikrat, vselej v kvalifikacijah. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 so Slovenci doma zmagali z 2:0, v gosteh pa klonili z 0:1, enak izid v korist Severnih Ircev pa je bil tudi na uvodni tekmi teh kvalifikacij v Ljudskem vrtu.

Na lestvici skupine C sicer vodi Italija s 13 točkami s petih tekem, Slovenija in Srbija sta jih ob enakem številu tekem zbrali po sedem, Estonija s štirih šest, Severna Irska prav tako s štirih pet, Ferski otoki pa s petih tekem le eno točko. Prvo mesto je tako rekoč oddano Italijanom, medtem ko bo o 2. mestu, ki prinaša Slovencem dobro znane dodatne kvalifikacije, odločal boj med štirimi reprezentancami, v katerega Kekovi varovanci štartajo z najboljšega izhodišča.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012

SKUPINA C, Belfast

Danes ob 20.45 (prenos TV SLO 2 in MMC-jevem portalu)
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA

Verjetni postavi:

Severna Irska:
Camp; Baird, J. Evans, Cathcart,
McAuley; Brunt, C. Evans, Clingan,
McCann; Feeney, McQuoid.

Slovenija:
S. Handanović; Brečko, Šuler, Mavrič,
Jokić; Koren, Bačinović; Birsa, Iličić,
Kirm; Novaković.

Danes ob 20.30
ESTONIJA - SRBIJA

Lestvica:                           
ITALIJA 5 4 1 0 11:1 13
SLOVENIJA 5 2 1 2 7:4 7
SRBIJA 5 2 1 2 7:8 7
ESTONIJA 4 2 0 2 6:5 6
SEVERNA IRSKA 4 1 2 1 3:3 5
FERSKI OTOKI 5 0 1 4 3:16 1


Slovenci pred popravnim izpitom v Belfastu
Kek in Worthington pred tekmo v Belfastu