20-letni vezist Corry Evans, ki še čaka na članski debi pri Manchester Unitedu, je s svojim prvim golom na peti reprezentančni tekmi razžalostil slovenske navijače. Foto: Reuters
20-letni vezist Corry Evans, ki še čaka na članski debi pri Manchester Unitedu, je s svojim prvim golom na peti reprezentančni tekmi razžalostil slovenske navijače. Foto: Reuters
Bojan Jokič in David Healy
Severnoirci z destrukcijo igre skušajo onemogočiti Slovence, ki so v prvem polčasu trikrat streljali na vrata, dvakrata pa mimo njih. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je bil v 13. minuti z glavo prekratek, v 38. pa prav tako z glavo premalo natančen. Foto: MC NZS.si/Taka
Slovenija - Severna Irska
Navijači v razprodanem Ljudskem vrtu so bili spet 12. igralec slovenske izbrane vrste, a vseeno niso mogli preprečiti prvega poraza na prenovljenem mariborskem stadionu, ki je bil v prejšnjem ciklusu neosvojljiva trdnjava. Foto: Sandi Fišer
Corry Evans, Kyle Lafferty, Christopher Brunt
Selektor Severne Irske Nigel Worthington je veliko tvegal z bunkerjem na začetku 2. polčasa, kar se mu je obrestovala z zadetkom po izjemno natančni akciiji Cathcarta in Evansa. Foto: Reuters
Slovenija - Severna Irska
Valter Birsa je bil imel dve lepi priložnosti, a so mu nasprotniki obrakrat v zadnjem trenutku preprečili zadetek. V 1. delu se je takole izkazal vratar Taylor, v 2. pa je strel blokiral kasnejši podajalec za zmago Cathcart. Foto: Sandi Fišer
Robert Koren in Warren Feeney
Slovenija se je enkrat po porazu s Severno Irsko že imenitno pobrala, bo tako tudi v drugo? Foto: Reuters
Veliko razočaranje po porazu s Severno Irsko
Grenak poraz za začetek kvalifikacij

Polne tribune Ljudskega vrta so videle enosmerni promet proti vratom Maika Taylorja, a kaj ko so bili slovenski napadalci premalo natančni in zbrani. Na drugi strani je Craig Cathcart z imenitno podajo presekal slovensko obrambo na pol, na drugi vratnici pa je rezervist Evans prehitel Andraža Kirma in spravil žogo za hrbet nemočnega Samirja Handanoviča.

Od Belfasta do Maribora
Severna Irska
, ki je do konca tekme premeteno kradla čas in se zbrano branila, je zadela prvič po sedmih tekmah, po 17 dolgih mesecih pa je sploh prvič zmagala. Nazadnje je 1. aprila 2009 ugnala ravno Slovenijo, ki pa se je po šoku v Belfastu pobrala in začela svojo neverjetno pot proti svetovnemu prvenstvu v Južni Afriki.

Novi Ljudski vrt prvič osvojen na pravi tekmi
Slovenski izbrani vrsti je tako nepričakovano spodrsnilo že na štartu kvalifikacij za Euro 2012, s tem je Slovenija izgubila sploh prvo kvalifikacijsko tekmo v prenovljenem Ljudskem vrtu. Popravni izpit sledi v torek, ko bodo varovanci Matjaža Keka gostovali v Beogradu pri Srbiji. Favorizirni moštvi skupine C Srbija in Italija sta slavili v gosteh, "orli" so s 3:0 ugnali Ferske otoke, "azzurri" pa so z 2:1 odpravili Estonijo.

Izidi kvalifikacij za Euro 2012:
- od skupine A do skupine E
- od skupine F do skupine I


Dve Kekovi menjavi v začetni postavi
Slovenija je začela z nekoliko spremenjeno standardno enajsterico. Ker Marko Šuler, ki je v prejšnjih dneh po daljšem odmoru zaradi poškodbe sicer začel trenirati, še ni povsem nared je v obrambi začel Matej Mavrič-Rožič, ob boku Milivoja Novakoviča v napadu pa je bil Zlatan Ljubijankič, ki je dobil prednost pred Zlatkom Dedičem.

Severni Irci so pošteno premešali postavo, selektor Nigel Worthington pa se je zatekel še k večji destrukciji igre kot smo jo videli na obračunih v prejšnjih kvalifiikacijah za SP 2010 (2:0 v Mariboru in 1:0 v Belfastu).

Pobuda in priložnosti na slovenski strani
Dvoboj se je začel s pogumna igro na obeh straneh, a brez izrazitih priložnosti v prve pol ure tekme. Dve polpriložnosti za Slovenijo: v 13. minuti je bil Novakovič prekratek na lep predložek Kirma s prostega strela, v 21. minuti pa je Birsa v zmedi pred severnoirskimi vrati iztržil le kot, saj je bil vratar Taylor priseben ob odbijanju žoge od njegovih branilcev.

Stopnjevanje pritiska ob koncu polčasa
Ob koncu polčasa so Kekovi varovanci le izpeljali lepo in tekočo napadalno akcijo. Boja Jokič je prestregel žogo in Slovenci so hitro prešli v napad. Kirm je z natančno podajo v sredini kazenskega prostora našel Novakoviča, ki pa je z glavo meril naravnost v dobro postavljenega Taylorja. Zatem je sledil pravi pritisk domače izbrane vrste: Ljubijankič je močno, a nenatančno streljal s strani, Kirm je izvrstno prodrl, a prepozno oddal žogo, ki je šla po celotni dolžini gola, kjer ni bilo pa nobenega Slovenca, da bi jo pospravil v mrežo.

Pravo obleganje severnoirskih vrat
Slovenija je v po odmoru nadaljevala tam, kjer je končala - z obleganjem severnoirskih vrat. Birsa je naprej ustrelil s prostega strela, minuto zatem pa je Cathcart ob Birsovem strelu na drugi vratnici preprečil slovensko vodstvo. Popolna ofenziva, a slovenskega gola, ki je visel v zraku, ni bilo od nikoder. Žoge so letele mimo nasprotnih vrat oz. so se slovenski vezisti niso mogli sporazumeti z napadalcema.

Šok v 70. minuti! Mat Cathcart - Evans
Slovensko obleganje je gostujoči selektor premeteno prekinil v 67. minuti z dvojno menjavo. Namesto poškodovanega Davida Healeyja je vstopil Kyle Lafferty, namesto Granta McCanna pa Corry Evans. Član Manchester Uniteda se je proslavil že tri minute zatem, ko se je ob prvi pravi gostujoči akciji znašel na pravem mestu za prvi gol Severne Irske po sedmih tekmah! Levji delež pri zmagovitem golu je pripadel Craigu Cathcartu, ki je z imenitno kot na pladnju Evansu serviral "match" žogo.

Zaostanek ohromil slovenske napade
Kekovi menjavi - Dedič namesto Novakoviča in Josip Iličič namesto Kirma - nista oživili slovenske ofenzive. Zaostanek je vidno dvignil goste in zmedel gostitelje. V 81. minuti je stadion že skočil pokoncu, da bi slavil izenačenje, a je Ljubijankič z roba kazenskega prostora zadel le zunanjo mrežo Taylorjevih vrat.

Na prvi oviri poraz, sledi še devet skokov
V zadnjih minutah je v igro namesto Ljubijankiča vstopil Tim Matavž, a tudi v štirih minutah sodniškega dodatka Slovenci niso sprožili več poštenega strela proti gostujočim vratom in dragocene prve tri točke so pripadle Severnim Ircem. Do konca skupinskega dela kvalifikacij sledi še dolgih 13 mesecev in devet tekem, izgubljeno se lahko povrne že v torek na Marakani.

Selektor Kek: "Gol iz nepazljivosti"
Matjaž Kek, selektor Slovenije: V športu pridejo tudi takšni trenutki kot je ta današnji. Poskušali smo vse, da bi tekmo dobili, energija in pritisk sta bila na vrhuncu, a smo dobili gol iz nepazljivosti. Nasprotniku lahko le čestitam, oni so gol dali, mi ne, moram pa pohvaliti tudi reakcijo publike in to sem povedal tudi fantom, da si nimajo ničesar očitati, saj so naredili vse, da bi tekmo dobili. Manjkalo nam je nekaj v 16-metrskem prostoru, malo nepazljivosti in dobiš gol.

Nigel Worthington, selektor Severne Irske: Slovenija je pritisnila, a ubranili smo se, dosegli gol in se veselili zmage. Do tega nas je pripeljalo trdo delo, tako kot Slovenci imamo tudi mi dobre igralce in s trdim delom smo uspeli!

SKUPINA C
SLOVENIJA - SEVERNA IRSKA 0:1 (0:0)
12.400; Evans 70.

Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Cesar, Mavrič-Rožič, Jokič, Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm ( 75./Iličič), Novakovič ( 75./Dedič), Ljubijankič ( 88./Matavž).

Severna Irska:
Taylor, McAuley, Cathcart, Craigan, Baird, Davis, McCann ( 67./C. Evans), Feeney, Healy ( /67. Lafferty ), Brunt ( 89./Gorman), Hughes.

Sodnik:
Pavel Cristian Balaj (Romunija)

Statistika

Slovenija

Severna Irska

streli 144
streli v okvir vrat53
prekrški512
posest žoge6040
koti74



FERSKI OTOKI - SRBIJA 0:3 (0:2)
Lazović 13. , Stanković 18., Žigić 90.

ESTONIJA - ITALIJA 1:2 (1:0)
Zenjov 31.; Cassano 60., Bonucci 63.

Torek ob 20.30:
SRBIJA - SLOVENIJA (Beograd)

Ob 20.50:
ITALIJA - FERSKI OTOKI

Lestvica:                           
SRBIJA 1 1 0 0 3:0 3
ITALIJA 1 1 0 0 2:1 3
SEVERNA IRSKA 1 1 0 0 1:0 3
ESTONIJA 2 1 0 1 3:3 3
SLOVENIJA 1 0 0 1 0:1 0
FERSKI OTOKI 2 0 0 2 1:5 0



 
 

Veliko razočaranje po porazu s Severno Irsko
Grenak poraz za začetek kvalifikacij