Gareth McAuley je v petek v Beogradu popeljal Severne Irce v vodstvo, a je bilo to premalo za točko. Foto: EPA
Gareth McAuley je v petek v Beogradu popeljal Severne Irce v vodstvo, a je bilo to premalo za točko. Foto: EPA
Grenak poraz za začetek kvalifikacij
Feeney pokopal Slovence
Slovenski šah-mat v eni minuti

Slovenci imajo s Severnimi Irci neporavnane račune, ti so edini zmagi (!) v zadnjih 2 letih dosegli ravno nad Slovenijo.

Poleg Slovenije so v zadnjih štirih letih in pol severnoirsko trdnjavo od močnejših reprezentanc poražene zapuščale še Španija, Švedska, Danska in Poljska. S porazom proti Slovakom septembra 2009 so Severni Irci začeli bolj črno obdobje, saj sedem tekem sploh niso dosegli zadetka in so bili vključno s prijateljskimi tekmami kar 10 srečanj brez zmage. Enoletni strelski post so prekinili 3. septembra lani, ko so v Ljudskem vrtu Kekovo vrsto šokirali z 1:0. Edini strelec je bil v 70. minuti Corry Evans.

V Beogradu zadel McAuley
Sledili so domač remi proti Italiji (0:0), le neodločen izid na Ferskih otokih (1:1) ter še en remi na prijateljski tekmi proti Maroku (1:1). Leto 2011 se zanje ni začelo uspešno. Porazu v Dublinu proti Škotski (0:3) je v petek sledil še poraz v Beogradu (1:2). V prvem polčasu so igrali dobro in po prostem strelu z zadetkom Garetha McAuleyja z glavo povedli, a na koncu morali premoč priznati gostiteljem.

Težave s poškodbami
Zaradi rumenih kartonov bo v torek zvečer manjkal legendarni napadalec David Healy, zaradi poškodb pa še en nevaren mož Kyle Lafferty (koleno), kapetan Aaron Hughes (rama) in vezist Steven Davis. Vsi so kar pomembni členi reprezentance. Lafferty in Hughes sta se poškodovala v Beogradu. Vprašljiv je tudi branilec Manchester Uniteda Jonny Evans, ki pa ostaja z ekipo in ga bodo skušali pripraviti do tekme. Ob pomanjkanju igralcev v konici napada je bil selektor Nigel Worthington prisiljen v zadnjem trenutku vpoklicati 21-letnega Millwallovega napadalca Josha McQuoida.

"Josh je mlad igralec, ki lahko veliko prispeva. Zelo dober je pri spremembah ritma, poln je želje in motiva in bo dobrodošla okrepitev za tako pomembno in veliko tekmo proti Sloveniji," je pojasnil Worthington.

Feeney 40. za reprezentanco
1. aprila 2009 je tekmo proti Sloveniji z edinim zadetkom odločil Warren Feeney. Zabil ga je Jasminu Handanoviću, saj Samir tedaj ni branil zaradi poškodbe. Tokrat so brez prvega vratarja ostali Irci, saj je že pred odhodom v Srbijo izbrano vrsto zapustil Maik Taylor.

"Želim si igrati. Če me bo selektor izbral, potem bom dal vse od sebe. Nazadnje, ko smo na tem stadionu igrali proti Sloveniji, je bil večer uspešen tako zame kot za ekipo. Več kot zadovoljen bi bil, če bi se scenarij ponovil tudi jutri," pred tekmo pravi 30-letni Feeney, ki bo 40. oblekel severnoirski dres. Poleg McQuoida je kandidat za drugega napadalca v sistemu 4-4-2 tudi komaj 19-letni član Werderja iz Bremna Liam Boyce.
Slovenija je do zdaj Severne Irce premagala le 11. oktobra 2008, ko je po trdem boju v Ljudskem vrtu v končnici zabila dva gola in slavila z 2:0. Zadetke z vseh tekem si lahko pogledate v videonovicah na desni strani!
Reprezentanca Severne Irske:

Vratarji: Lee Camp (Nottingham Forest), Jonathan Tuffey (Inverness Caledonian Thistle), Alan Blayney (Linfield)

Branilci: Jonny Evans (Manchester United), Stephen Craigan (Motherwell), Craig Cathcart (Blackpool), Gareth McAuley (Ipswich Town), Lee Hodson (Watford), Adam Thompson (Watford)

Vezisti: Chris Baird (Fulham), Grant McCann (Peterborough United), Chris Brunt (West Bromwich), Jonny Gorman (Wolverhampton), Corry Evans (Manchester United), Steven Davis (Glasgow Rangers), Niall McGinn (Celtic), Sammy Clingan (Coventry), Pat McCourt (Celtic)

Napadalci: Warren Feeney (Oldham), Liam Boyce (Werder), Josh McQuoid (Millwall)

Grenak poraz za začetek kvalifikacij
Feeney pokopal Slovence
Slovenski šah-mat v eni minuti