Sporne palestinske zastave na tribuni Ljudskega vrta. Foto: MMC RTV SLO/Jurij Toplak
Sporne palestinske zastave na tribuni Ljudskega vrta. Foto: MMC RTV SLO/Jurij Toplak
Policisti in trojica navijačev, ki jim je bila izrečena globa
Policisti v polni protiizgredniški opremi so pospremili skupino šestih navijačev s tribune, ker so za minuto ali dve pred obraze dvignili na papir narisane palestinske zastave, ki pa so jih po opozorilih takoj predali varnostnikom. Foto: MMC RTV SLO
Postopek med tekmo Maribor - Maccabi
Namesto obljubljenih četrt ure se je policijski postopek v vozilu pod zahodno tribuno Ljudskega vrta razvlekel na 40 minut. Po prejemu plačilnega naloga se je šesterica lahko vrnila na svoja mesta na tribuni. Foto: MMC RTV SLO
Izraelska zastava in navijači Maccabija Tel Aviv
Na skoraj povsem prazni tribuni za goste je peščica navijačev Maccabija predvsem v 2. polčasu vneto navijala in mahala z izraelsko zastavo. Vendar pa je ta zastava vihrala na "dovoljeni" severni tribuni, zato sankcij ni bilo. Foto: BoBo

Pred tekmo slovenskih in izraelskih nogometnih prvakov se je v Mariboru odvil shod v podporo Palestincem, ki se na območju Gaze spopadajo z izraelsko ofenzivo. V izredno nesorazmernem konfliktu je umrlo 1.263 ljudi (UN OCHA), po poročanju Združenih narodov je med njimi 80 odstotkov civilistov. Na izraelski strani so do zdaj našteli 59 žrtev, od tega so trije civilisti.


Pod drobnogledom Uefe in grožnjo kazni v primeru incidentov

Zaradi ogorčenja svetovne javnosti in razgretih strasti ter predvsem vdora in pretepa na prijateljski nogometni tekmi pred tednom dni v Bischofshofnu v Avstriji je obračun slovenskega in izraelskega prvaka za Ligo prvakov prišel pod drobnogled Uefe. Prireditelj NK Maribor se je resno zavzel in s pozivi prek različnih kanalov nagovarjal navijače, naj se odrečejo izražanju političnih prepričanj, še bolj pa kakršni koli obliki nestrpnosti.

Ob poudarjanju morebitnih resnih posledic za klub so vijoličasti uspešno nagovorili deset tisoč navijačev in tekma se je odvila mirno in dostojanstveno, s pravim športnim navijanjem. A slika popolne apolitične sterilnosti Ljudskega vrta ni čisto resnična, čemur je bil priča tudi MMC.

Sede pred obraze dvignili papirnate zastave
Na samem stadionu med tekmo ni bilo videti ne pravih protestnih plakatov, ne zastav v podporo Palestincem. Na skoraj popolnoma prazni severni tribuni, ki je namenjena gostom, je bila zbrana skupinica 11 Izraelcev, ki je vseskozi podpirala svoje moštvo predvsem z vihtenjem izraelske zastave.

Po četrt ure tekme je na zahodni tribuni skupina 6 gledalcev za par minut pred svoje obraze dvignila na papir velikosti A4 narisane palestinske zastave, pri čemer je skupina še naprej sedela na svojih sedežih in ni ovirala ali motila navijačev okoli sebe. Že po minuti ali dveh so prišli varnostniki, ki so skupino opozorili in obrazložili stališče organizatorja. "Bil je korekten in prijazen," je bil komentar skupinice protestnikov, ki je mirno predala liste z zastavo varnostniku in še naprej navijala za Maribor.

Pol ure pozneje - policija in dolg postopek
A zgodbe še ni bilo konec: ob polčasu je do šesterice prišla policija in jo pozvala, naj zapusti tribuno in odide z možmi postave zaradi postopka. V protiizgredniško opremo oblečena četica policistov je gledalcem zagotovila, da bo šlo za kratek postopek, ki ga bo konec do začetka 2. polčasa, vendar morajo do policijskega vozila pod zahodno tribuno.

Namesto hitrega postopka je nastopila zmeda, kaj so prekršili in storili. Po večdesetminutnem postopku je policija na koncu šesterici izrekla globo zaradi motenja javnega shoda v višini za vsakega 250 evrov. Kaznovali so jih po zakonu o javnih zbiranjih - 38. člen in 7. odstavek, po katerem se z globo od 250 do 1.500 evrov kaznuje prekršek posameznika, ki moti shod oziroma moti ali ovira prireditev.

Globa po ukazu nadrejenih
"Obtožili so nas nekakšnih imaginarnih prekrškov, saj mi te prireditve nikakor nismo motili,"
je povedal Staš Zorzo, eden izmed šesterice, v kateri sta bila tudi Zala Primc in Hamad Hisham. Zatrdili so tudi, da jim v dokaz prekrška niso predložili nobenega posnetka ali slike. Skupina se je predtem res udeležila shoda v podporo Gazi, a so šli na tekmo kot prijatelji in navijači.

"Najbolj zanimivo je, da niso vedeli, česa naj nas obtožijo, in so se o tem dolgo pogovarjali v kombiju. Prišlo je 20 policistov za popolnoma nekonfliktnih šest ljudi. Osebno se mi zdi potrata davkoplačevalskega denarja. Na koncu pa pride povelje, da jim je treba napisati kazen," je dogajanje med 40-minutnim postopkom opisal Zorzo.

"Opozoriti smo hoteli na kršenje mednarodnih konvencij in genocid, ki se dogaja v državi Palestini," je še obrazložil Zorzo, ki je bil tudi navijaško razočaran, ker so se lahko na tribuno vrnili šele v 71. minuti tekme.

Plačali ne bodo, temveč se bodo pritožili
Oglobljena skupina kljub ponudbi "polovičke" (125 evrov kazni, če plačajo v 8 dneh) ne namerava plačati kazni, pri čemer se jim je ponudila pravna pomoč že na sami tribuni. Pomagati so jim pripravljeni sosednji gledalci, ki so pripravljeni pričati oz. ponuditi usluge za pritožbo. Zgodba se je zvečer vsaj lepo končala - z zmagovitim golom Damjana Boharja in neizmernim veseljem Ljudskega vrta, v katerem je športno zmago slavila tudi omenjena šesterica, ki pa jo zdaj čaka pravna tekma z državo za interpretacijo, ali so na papir narisane zastave v tistih dveh minutah res tako zmotile prireditev.