Mišo Brečko je bil po pomembni zmagi nad Severno Irsko z 2:0 dobro razpoložen. Misli je že usmeril na sredino gostovanje na Češkem. Foto: MMC RTV SLO
Mišo Brečko je bil po pomembni zmagi nad Severno Irsko z 2:0 dobro razpoložen. Misli je že usmeril na sredino gostovanje na Češkem. Foto: MMC RTV SLO
Mišo Brečko in Kieth Gillespie
Ostrih zračnih dvobojev v soboto zvečer v Ljudskem vrtu ni manjkalo. Mišo Brečko je preskočil Kietha Gillespieja. Foto: EPA
Milivoje Novakovič in Mišo Brečko
Milivoje Novakovič in Mišo Brečko sta stalna člana udarne enajsterice Kölna. Foto: Reuters
Mišo Brečko
Brečko in Novakovič bosta v soboto skušala prekrižati račune Bojanu Prašnikarju. Nekdanji slovenski selektor bo s Cottbusom gostoval na stadionu Rhein Energie. Foto: MMC RTV SLO
Mišo Brečko po veliki zmagi v Mariboru

24-letni branilec je maja prestopil iz Hamburga, kjer je v lanski sezoni igral na 14 tekmah v Bundesligi, od tega je tekmo začel le petkrat. Kontroverzni trener Christoph Daum mu popolnoma zaupa, njegovi varovanci pa so po dveh zaporednih zmagah na lestvici celo pred Bayernom. Za izbrano vrsto je Brečko odigral 18 tekem, tudi on pa ni pričakoval tako sijajnega uvoda v kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2010. Zadovoljen je, da reprezentanca zmaguje tudi ob malo slabši igri, vse misli pa je že usmeril na sredino srečanje v Teplicah proti Češki.

84 minut ste lomili Severne Irce, ki so se prikazali v zelo dobri luči, tekma bi se lahko obrnila tudi v drugo smer. To so zares velike točke, selektor Matjaž Kek je bil navdušen.
Vedeli smo, da imajo dobro ekipo. Niso zastonj igrali 0:0 s Češko, tudi proti Slovakom so se dobro upirali. Imeli smo tudi kanček sreče, da smo strli nasprotnika. Na koncu smo si to tudi zaslužili.

Igra ni stekla, 80 minut ste se mučili. Zadnjih 10 minut je bilo sanjskih. Proti Slovakom ste igrali bolje.
Ne moremo vsake tekme odigrati tako kot proti Slovaški in ob polčasu voditi že z 2:0 ali 3:0. Tisti, ki se spozna na nogomet, ve, da je to normalno. S tako igro zmagujejo velike ekipe. Tudi ko ne igraš dobro, zmagaš. Oni so zelo dobri igralci, veliko jih igra v Angliji. Na koncu smo zvišali ritem in zasluženo zmagali.

Sedem točk ste že zbrali, to je neverjeten izkupiček, če pogledamo, kaj ste naredili v kvalifikacijah za Euro 2008. Kje vidite glavne razloge za tak napredek?
V tej reprezentanci vlada odlično vzdušje, igramo eden za drugega. Vseh 22 igralcev dobro dela ves teden. Svoje doda še fenomenalni Ljudski vrt, ki je prevesil jeziček na tehtnici v našo korist.

Odlično vam gre tudi v Kölnu. Zadnji dve tekmi v Bundesligi ste zmagali. Schalke ste ugnali z 1:0, Borussio iz Mönchengladbacha pa z 2:1. Igrate na vsakem srečanju. Najbrž ste zelo zadovoljni.
Zaenkrat poteka vse zelo dobro. To je šele začetek sezone. Tudi kvalifikacije so se šele začele, dobro smo štartali, a še zdaleč nismo vsega naredili. Tega se tudi zavedamo.

Köln je na lestvici pred Bayernom. Tega si po sedmih krogih verjetno niste mislili.
Treba je slikati lestvico in jo nekam obesiti. V klubu je dobra klima, začeli smo dobro igrati. Če so nekateri mislili, da smo Schalke premagali po naključju, smo z zmago v gosteh potrdili vzpon.

Christoph Daum očitno res računa na vas. V Wolfsburgu ste igrali 80 minut, potem pa vse druge tekme vseh 90 minut.
Res je. Drugače tudi ne bi prišel iz Hamburga, če bi mislil, da ne računa name. Dobro se razumem z njim. Jaz moram svoje oddelati na igrišču, o vsem ostalem odloča on.

Prestop iz Hamburga je bila očitno pravilna poteza. Velik napredek v vaši karieri.
Tudi v Hamburgu sem se naučil precej stvari. Čas bo pokazal, ali je bila ta odločitev pravilna, zaenkrat pa sem zadovoljen.

Milivoje Novakovič je v Kölnu prava ikona, v reprezentanci pa je strelec najpomembnejših zadetkov.
Vse, kar se mu zdaj dogaja, si je zaslužil s trdim delom, tudi takrat, ko še nihče ni govoril o njem. Čestitke, da je prišel do te ravni, kjer je zdaj.

Zanimivi bosta tudi vaši naslednji dve tekmi. V sredo na Češkem, v soboto pa za slovenske gledalce izjemno zanimiva tekma Köln - Cottbus.
Zdaj razmišljam samo o Češki, po koncu te tekme pa bom misli preusmeril h klubu.

Kaj pričakujete od sredine tekme? Znova se je pokazalo, da proti "Severnjakom" igramo težje kot proti vzhodnim ekipam.
Mi se moramo najprej spočiti, nato pa dobro pripraviti na Češko. Zavedamo se, da bo težka tekma, a nimamo kaj izgubiti.

Čehi bodo verjetno jurišali na vso moč, ker so izgubili proti Poljakom z 1:2.
To je za nas super. Oni zdaj morajo zmagati, naj kar jurišajo. Mi se nimamo česa bati, to bo zelo zanimiva tekma.

Kako vam je všeč nova himna reprezentance?
Super je. Treba se bo še navaditi nanjo.

A. G.

Mišo Brečko po veliki zmagi v Mariboru