Timu Matavžu se proti BiH-u ni uspelo vpisati med strelce. Foto: BoBo
Timu Matavžu se proti BiH-u ni uspelo vpisati med strelce. Foto: BoBo

Po tekmi ni bilo zamer, igralcem sem čestital za nekatere stvari, povedal pa sem tudi to, kaj bo treba popraviti. Videl sem, da smo lahko nevarni, bo pa potreben čas in veliko dela. Islandija bo igrala drugače, kot je BiH, verjetno bolj zaprto, zato bomo imeli manj priložnosti kot danes. Upam, da bodo naši ključni igralci, kot je, denimo, Birsa, igrali v svojih klubih in da bodo nekateri bolje telesno pripravljeni ter ne bodo imeli težav že po pol ure.

Srečko Katanec
BiH pokvaril začetek druge Katančeve ere

Po evforičnem januarju, ki je minil v nestrpnem pričakovanju, kako bo igrala Slovenija pod vnovično taktirko Srečka Katanca, je napočil čas streznitve oziroma nekakšne vrnitve v realnost. Šest tednov pred prvo od dveh odločilnih tekem proti Islandiji je jasno, da je pomanjkljivosti še precej in da jih ni mogoče odpraviti že z dvema treningoma, ki jih vodi novi selektor. Pa čeprav se piše Katanec ... Saj vendarle nima čarobne paličice.

Slovenski nogometaši se niso preveč obremenjevali s tem, da je bilo na tribunah več gostujočih navijačev, ki so glasno spodbujali svoje ljubljence, pohvalili pa so v danih razmerah zelo dobro pripravljeno igrišče. "Bilo je blato in veliko vode, toda glede na to, koliko snega je zapadlo, so zelenico pripravili optimalno," je odgovornim sporočil Jokić in se ozrl še proti naslednji kvalifikacijski tekmi: "Islandijo moramo nujno premagati. Če se bomo bali Islandije, si ne zaslužimo Brazilije."

Kaj je tisto, kar se v primerjavi z obdobjem Slaviše Stojanovića ni spremenilo? Slovenska reprezentanca še na desetem zaporednem srečanju ni ohranila svoje mreže nedotaknjene. Tretjič zapored je na prijateljskih tekmah v Ljubljani prejela kar tri zadetke. "V obrambi bo treba igrati bolj disciplinirano. Vedad Ibišević in Edin Džeko sta bila spredaj, in če obrambni igralec ni zraven, če je pol metra stran, potem hitro dosežeta gol," je sinoči razmišljal Katanec. Pri vseh zadetkih so gostje akcijo izpeljali po desni strani, vselej se je kdo znašel sam in slovenska obramba je bila premagana.

Cvijanović po tekmi na letalo za Turčijo
Priznati je sicer treba, da je bila postavitev v obrambi s tremi branilci največja novost, ki jo je vpeljal Katanec, zato so napake tudi nekaj normalnega. "Pred Islandijo bomo več časa skupaj in verjamem, da bomo te stvari, ki smo jih danes naredili narobe, popravili oziroma odpravili," je bilo v garaži stoženskega stadiona slišati Gorana Cvijanovića. Že po novembrski tekmi v Skopju je zatrjeval, da mora biti ena izmed glavnih nalog slovenske reprezentance preprečiti, da bi prejemala toliko zadetkov.
"Ko bomo mi prvi zadeli, mislim, da se bodo stvari drugače odvijale," je prepričan. Svojo igro je ocenil za solidno: "Nisem v optimalni formi. Bil sem vesel, da mi je selektor ponudil priložnost. Zdaj takoj letim v Turčijo na priprave Maribora. Verjamem, da bo na naslednji akciji še boljše." "Cvijo" je v prvem polčasu v vezni vrsti igral z Renejem Krhinom, v drugem polčasu sta ju zamenjala Jasmin Kurtić in Armin Bačinović.

Birsa: Pričakoval sem drugačno reakcijo vratarja
Tako kot se pogosto zgodi na prijateljskih tekmah, je po dinamičnih uvodnih 45 minutah ritem v nadaljevanju zaradi številnih menjav nekoliko padel. Katanec je slovensko predstavo videl takole: "Prvi polčas je bil zelo soliden in razen akcije ob obrambi Samirja Handanovića naši tekmeci niso imeli takih priložnosti, kot smo jih imeli mi. Toda pri izidu 0:0 nismo dali gola, oni pa so ga. Po vodstvu gostov z 2:0 pa so se naši igralci premaknili preveč nazaj, namesto da bi bili bolj napadalno usmerjeni in bližje igralcem. Pol ure smo bili najmanj enakovreden tekmec, potem pa je šla žoga prepočasi naprej. Ekipa, kot je BiH, izkoristi priložnost, ko vidi, da si utrujen."

Valter Birsa je bil tisti, ki je imel v 17. minuti na nogi žogo za vodstvo Slovenije. Kdo ve, kako bi se tekma razpletala, če bi po lepi podaji Andraža Kirma premagal vratarja Stoke Cityja Asmirja Begovića. "Slabo sem ocenil, kako bo reagiral. Glede na pogledane posnetke, sem predvideval, da bo izbral neko drugo stvar," se je za spodrsljaj "opravičeval" Primorec. Nogometaši in selektor so se strinjali, da bo treba poleg odprave napak v obrambi izboljšati tudi realizacijo. Ne samo Birsa, v priložnostih so se znašli tudi drugi, od Tima Matavža in Roberta Berića do Miša Brečka.
Jokić: Pjanić nas je premagal praktično sam
"V nekaj primerih bi lahko reagiral bolje, danes pač ni šlo," ni iskal izgovorov Matavž, ki bo morda marca v reprezentanci znova dobil "mentorja" v podobi Milivoja Novakovića. Po četrt ure igre je Katanec udarnega slovenskega napadalca poklical h klopi in mu dal nekaj navodil zaradi agresivnega pokrivanja branilcev. Tudi od njega pričakuje "nagajanje štoperjema", nam je zaupal Šempetrc.

Povezati vse igralne vrste je pomembna naloga Bojana Jokića in Brečka. Kranjčan je prepričan, da Slovenija ima prave igralce za sistem, ki ga želi uveljaviti Katanec: "Moramo biti kompaktni in veliko teči, še posebej mi na bočnih položajih." V gostujoči vrsti je izpostavil Miralema Pjanića: "Škoda, ker so nam iz treh priložnosti zabili tri zadetke. Pjanić nas je premagal praktično sam, saj je dosegel gol in še dvakrat podal. Res je kakovosten igralec."

Brečko je bil med kandidati za novega kapetana, a ni razočaran, ker je selektor trak namenil Boštjanu Cesarju. O tekmi pa je povedal naslednje: "Poraz kar malo boli, toda ni bilo vse tako slabo, kot kaže izid. Mislim, da smo dobro trenirali, tudi igrali smo na trenutke dobro in si ustvarili veliko priložnosti. Nikakor ni bil sistem, ki je dobro deloval, kriv za ta poraz."

Prvi domači poraz Katanca po Urugvaju v Kopru
Katanec je tako kot leta 1998 na Madžarskem (2:1) izgubil ob svojem debiju na selektorski klopi. Tudi v prvem "mandatu" ga izidi na prijateljskih tekmah niso preveč zanimali. Na domačih srečanjih je v vlogi selektorja nazadnje klonil 28. februarja 2001 v Kopru pred Urugvajem (0:2), nato je do SP-ja 2002 na tekmah v Sloveniji nanizal osem pozitivnih izidov.

"Le na takih tekmah, proti močnim reprezentancam, lahko mladi igralci vidijo, kako se igra na visoki ravni. Reprezentanca BiH-a je po mojem mnenju med desetimi najboljšimi reprezentancami na svetu, čeprav na lestvici Fife ni tako visoko. Tudi Angleži se bodo morali potruditi, da jo bodo premagali. Skupaj so deset let, poznajo se, vedo, kako igrati, nastopajo tudi v velikih klubih. Vedel sem, da stvar danes ne bo lahka." Zdaj res ve, pri čem je, 22. marca pa ga čaka nov, veliko pomembnejši izpit.

Po tekmi ni bilo zamer, igralcem sem čestital za nekatere stvari, povedal pa sem tudi to, kaj bo treba popraviti. Videl sem, da smo lahko nevarni, bo pa potreben čas in veliko dela. Islandija bo igrala drugače, kot je BiH, verjetno bolj zaprto, zato bomo imeli manj priložnosti kot danes. Upam, da bodo naši ključni igralci, kot je, denimo, Birsa, igrali v svojih klubih in da bodo nekateri bolje telesno pripravljeni ter ne bodo imeli težav že po pol ure.

Srečko Katanec
BiH pokvaril začetek druge Katančeve ere