Začetna postava Slovenije, ki je v prvem polčasu kljub dvema prejetima goloma pustila soliden vtis. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Začetna postava Slovenije, ki je v prvem polčasu kljub dvema prejetima goloma pustila soliden vtis. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Cesar
Novi kapetan Slovenije Boštjan Cesar v eni izmed akcij pred vrati BiH-a. Foto: BoBo
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević je takole zadel za 1:0. Foto: BoBo
BiH pokvaril začetek druge Katančeve ere

Slovenija je namreč na težkem igrišču v Stožicah, kjer je ves čas snežilo, občasno pokazala zelo dobro igro, s katero je zasenčila močno reprezentanco BiH-a, tako da bi si zaslužila vsaj gol. Najlepšo priložnost je v 17. minuti zapravil Valter Birsa, ki je izgubil dvoboj z Asmirjem Begovićem.

Učinkovitejši so bili gostje, ki so povedli v 33. minuti, ko je z glavo zadel Vedad Ibišević. Na 2:0 je še pred odmorom povišal Miralem Pjanić, končni izid pa je v 80. minuti postavil Muarem Svraka, s čimer je navdušil številčne navijače BiH-a med 16.000 gledalci na stadionu.

Optimističen pogled v prihodnost
Kljub porazu je Slovenija pokazala precej borbenosti, odigrala kar nekaj dobrih kombinacij, tako da lahko z optimizmom pričakuje nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ko se bo 22. marca v Ljubljani pomerila z Islandijo, ki je z 0:2 klonila z Rusijo. Švica je remizirala z Grčijo (0:0), medtem ko so preostali slovenski nasprotniki Ciper, Albanija in Norveška izgubili.

V Stožicah potrebno "kidanje" snega
Ljubljano je dopoldne pred tekmo zajel pravi snežni metež, tako da so imeli na Nogometni zvezi Slovenije kar nekaj dela, da so stožensko zelenico s "kombinacijo" talnega gretja in lopat očistili.

Cesar novi kapetan Slovenije
Slovenija je tekmo začela v napovedani postavi S. Handanović, Šuler, Ilić, Cesar, Brečko, Krhin, Cvijanović, Jokić, Birsa, Kirm in Matavž. Novi kapetan reprezentance je pričakovano postal branilec Boštjan Cesar, ki je na tem "položaju" zamenjal vratarja Samirja Handanovića.

Handanović preprečil gol Pjanića
V prvih minutah so imeli rahlo terensko premoč gostje, a so Slovenci, ki so pod Katancem opravili le dva treninga, hitro vzpostavili ravnotežje. V 11. minuti je BiH izpeljal lepo akcijo, po kateri je Miralem Pjanić z roba kazenskega prostora meril pod prečko, zadetek pa je s parado preprečil Handanović. To je bila prva nevarna akcija na tekmi.

Birsa izgubil dvoboj na "štiri oči" z Begovićem
Na drugi strani je Bojan Jokić v 15. minuti sprožil prvi strel v okvir gostujočih vrat. Asmir Begović je žogo brez težav ukrotil. Dve minuti pozneje se je Birsa po lepi podaji Kirma sam znašel pred Begovićem, a je ta ubranil Šempetrčanov poskus. Tekma je postajala vse bolj živahna. Slovenci so v prvih 20 minutah pustili dober vtis. Resda se jim je primerilo nekaj napak pri podajah, vendar so odigrali tudi nekaj dobrih kombinacij, s katerimi so izigrali goste.

Ibišević povedel goste v vodstvo
Kljub temu je BiH v 33. minuti povedel. Pjanić je z desnega roba kazenskega prostora podal v sredino, kjer je Vedad Ibišević z glavo natančno meril za desno vratnico Handanovića. Ta se je dotaknil žoge, a mu na mokrem in spolzkem igrišču žoge ni uspelo ubraniti.

Osamljeni Pjanić kaznoval slovensko obrambo
V 41. minuti so reprezentanti BiH-a povišali vodstvo. V protinapadu je Edin Džeko z desne strani, nekaj metrov od gol avtlinije, povratno podal na rob kazenskega prostora, kjer je osamljeni Pjanić neubranljivo zadel z diagonalnim strelom. Handanović je žogo pospremil le s pogledom. Izid polčasa je bil neugoden za Slovence, ki bi si - glede na prikazano igro - zaslužili vsaj zadetek.

V igro Rajčević, Bačinović in Kurtić
Katanec je na začetku drugega polčasa opravil tri menjave. Marka Šulerja je zamenjal Aleksander Rajčević, Reneja Krhina Armin Bačinović in Gorana Cvijanovića Jasmin Kurtić. Prav Bačinović je prvi ogrel dlani Begovića, malo pozneje pa po podaji Birse še Matavž. V 53. minuti je z močnim strelom od daleč Begovića preizkusil tudi Kurtić.

"Sarma" ustavil bombo Pjanića
Bosna in Hercegovina je imela prvo priložnost v drugem polčasu v 58. minuti, ko je Handanović s skrajnimi močmi odbil projektil Pjanića z okoli 30 metrov. V naslednjem napadu je Matavž iz težkega položaja meril premalo močno.

Brečko nenatančen, Beriću branil Begović
Slovenija si je novo priložnost priigrala v 70. minuti, ko je imel po dvojni podaji z Matavžem Brečko na robu kazenskega prostora veliko prostora, vendar je meril mimo vrat. V 80. minuti je Brečko podal na glavo Beriću, ki je dobro ustrelil, a je Begović ubranil njegov poskus.

Svraka potrdil zmago BiH-a
Natančnejši je bil na drugi strani Muamer Svraka, ki je sredi kazenskega prostora z natančnim strelom za desno vratnico Handanovića povišal na 3:0. Tekma je bila odločena. Slovenci so zadnjo priložnost za častni gol zamudili v 88. minuti, ko si je Berić po lepi podaji Bačinovića dal predolg predložek, tako da je Avdukić, ki je zamenjal Begovića, prestregel žogo.

V videonovicah desno si oglejte vse tri gole BiH-a.

PRIJATELJSKA TEKMA, Stožice

SLOVENIJA - BiH 0:3 (0:2)
16000; Ibišević 33., Pjanić 41., Svraka 80.
Slovenija: S. Handanović, Šuler (46./Rajčević), Ilić, Cesar , Brečko, Krhin (46./Bačinović), Cvijanović (46./Kurtić), Jokić (86./Struna), Birsa (60./Lazarević), Kirm, Matavž (72./Berić).
BiH: Begović (83./Avdukić), Vranješ, Spahić (60./Vršajević ), Zukanović, Lulić, Stevanović (70./Višča), Zahirović, Medunjanin (63./Svraka), Pjanić, Džeko, Ibišević (70./Ibričić).

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)

BiH pokvaril začetek druge Katančeve ere