Slaviša Stojanović si ob prevzemu selektorskega mesta najverjetneje ni mislil, da se bo tik pred prvima in najbrž ključnima kvalifikacijskima tekmama spopadal s takšnimi težavami. Foto: Reuters
Slaviša Stojanović si ob prevzemu selektorskega mesta najverjetneje ni mislil, da se bo tik pred prvima in najbrž ključnima kvalifikacijskima tekmama spopadal s takšnimi težavami. Foto: Reuters
Tim Matavž
Slabši uvodni izidi so prisilili Advocaata, da je v postavi PSV-ja našel mesto tako za nezadovoljnega Matavža kot Jeremaina Lensa. Slednji se je pomaknil na desno, Slovenec pa se je iz klopi vrnil v špico. Foto: EPA
Samir Handanović
Bo ali ne bo zdrav pravočasno? Inter je na spisku za "playoff" Evropske lige Samirja Handanovića nadomestil z napadalcem Antoniem Cassanom. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Kevin Kampl
V Solingenu slovenskim staršem rojeni Kevin Kampl blesti v 2. Bundesligi, v četrtek, 6. septembra, pa ga s Slovenijo U-21 čaka ključna kvalifikacijska tekma s Švedsko. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Dejan Lazarević
Drugi nosilec mlade reprezentance Dejan Lazarević je dobil nov klub: kot posojeni igralec Genoe bo igral v Serii B za Modeno, kjer že igra branilec Siniša Anđelković, ki je sicer v lasti Palerma. Foto: Ervin Čurlič

Pravi začetek nogometne sezone po Evropi je prinesel malo odgovorov in pomirjujočih vesti za slovenske nogometne navijače, ki se bojijo, da bo imel "Slave" premalo pravih adutov za kvalifikacije za svetovno prvenstvo, kjer Slovenijo za uvod čakata obračuna s favoritoma skupine: razigrana Švica doma (7. 9.) in neugodna Norveška v gosteh (11. 9.).

Namesto mlajšega starejši bratranec?
Vse bolj je verjetno, da je za uvodni kvalifikacijski tekmi izgubljen najboljši Slovenec tega trenutka, ki je kapetan reprezentance, prvi vratar in prvi zvezdnik. V Interju so skopi z informacijami glede okrevanja Samirja Handanovića, ki si je desno koleno načel ravno med preteklo reprezentančno akcijo. Glede na to, da je Vid Belec pri Interju v prejšnjem tednu na dveh tekmah obsedel v vlogi rezervista, je tako prva izbira v vratih Jasmin Handanović. Starejši izmed bratrancev niha med briljantnimi predstavami, kot je bil derbi z Olimpijo, do tekem z napakami, kot je bila z Romunijo (4:3).

Jokić še ni zdrav, Šuler na klopi
Obrambna vrsta ima svoje težave. Bojan Jokić, ki se je tako kot "Sarma" poškodoval pred tekmo z Romunijo, kljub napovedim še ni povsem okreval in je izpustil uvodni krog Serie A. Brez evropskih in poljskih minut je ostal Marko Šuler. Na drugi strani vloga nadomestnega kapetana Boštjana Cesarja v Chievu ni vprašljiva, kot tudi ne igra Miša Brečka pri Kőlnu. Izzivalci udarne četverice v tujini ne izstopajo, še največ minutaže ima novinec Dominic Maroh, ki pa bo zaradi jezikovne pregrade težko čez noč vskočil v prvo postavo.

Ključna trojica vezistov med "odpisanimi"
Najbolj so zapletene razmere v slovenski vezni liniji: izkušeni Aleksander Radosavljević je pri ADO Den Haagu odvečni igralec. V enakem položaju pri Genoi je Valter Birsa, ki je ostal celo brez svoje številke 10, a se je nato v nedeljo vseeno znašel na rezervni klopi. Težave z igralnim statusom ima Andraž Kirm, ki ni več v prvem planu Wisle Krakov in si tako kot Birsa želi zamenjati okolje še ta teden, ko se izteče prestopni rok.

Najboljša novica kroga: Vrnitev "Bača"
Za nameček se je pred 1. krogom italijanskega prvenstva poškodoval še Josip Iličić, ki je v pokalu (gol in izsiljena 11-metrovka) nakazal obetajočo formo. Od "rezervistov" je za najboljšo novico poskrbel Armin Bačinović, ki je v Serii B za Verono debitiral z izjemnim golom s prostega strela in obetavno igro, ki je spomnila na "Bača" ob prihodu na Apeninski polotok.

Matavž ne v Benfico, temveč v napad
Med napadalci največ prahu dviga prvi napadalec Tim Matavž, a predvsem zaradi zahtev njegovega agenta po menjavi kluba in ponudbah Benfice. Portugalski velikan oz. investicijska skupina je zanj zdaj PSV-ju ponudila že 8 milijonov evrov, a glede na reakcijo trenerja Dicka Advocaata bo Matavž ostal v Eindhovnu, in to v vlogi osrednjega napadalca.

Selitev Zlatana Ljubijankića na Japonsko za predvidenega Matavževega partnerja ne poteka po načrtih. Zaradi slabših izidov Omije Ardije ga je Zdenko Verdenik preselil med rezerviste. "Delnice" Zlatka Dedića so v prejšnjem tednu poskočile, a njegov strelski pohod je ustavila bolezen, zaradi katere je bil manj viden pri obračunu Bochum - Aalen, na katerem pa je zablestel nosilec mlade reprezentance.

Nemški Slovenec zvezda prvih krogov
Kevin Kampl
je po treh krogih 2. Bundeslige eden zvezdnikov letošnje nemške druge lige. Po treh tekmah ima 21-letni vezist v svoji statistiki dva gola, dve podaji in rumeni karton. V nedeljo je bil prvo ime "slovenskega" drugoligašklega obračuna, po več slalomih je Kampl po protinapadu zabil edini gol na tekmi.

Primanjkuje (igralnega) časa in zdravja
Rezerv (Maribor?) in drugih ali tretjih možnosti je malo, do reprezentančnega zbora za Švico in Norveško pa je le še teden dni, v katerem lahko selektor in javnost le upata, da se seznam ranjencev in igralcev z nejasno klubsko prihodnostjo ne bo še podaljšal.

Kampl odločil srečanje Bochum - Aalen

Izjemen Bačinovićev gol s prostega udarca

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (24+2)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecInter (ITA)Vaslui - Inter 0:2 (EL);
Pescara - Inter 0:3
/;
/

na klopi;
na klopi

Jasmin HandanovićMariborDinamo - Maribor 2:1 (LP);
Celje - Maribor 0:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićInter (ITA)Vaslui - Inter 0:2 (EL);
Pescara - Inter 0:3
-poškodovan
BRANILCI (8)
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Šahtar - Karpati 3:0vso tekmo/
Mišo BrečkoKöln (NEM)Aue - Köln 2:0vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Bologna 2:0vso tekmo/
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Bologna 2:0/poškodovan
Dejan KelharQabala (AZR)Qabala - Sumqayit 4:1vso tekmo/
Dominic MarohKöln (NEM II)Aue - Köln 2:0

vso tekmo

/
Andraž StrunaCracovia (POL II)Brzesku - Cracovia 0:2

vso tekmo

/
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Legia - Rosenborg 1:1 (EL);
Belchatow - Legia 0:2
/na klopi

VEZISTI (10)
Armin BačinovićVerona (ITA II)Modena - Verona 1:1do 75' (1:1) v 15' za 0:1 - gol ob debiju

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Cagliari 2:0/na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Napoli 0:3/poškodovan
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Podbeskidzie - Wisla 1:1od 72' (1:1)/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Napoli 0:3/kartoni
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)Metalist - Krivbas 3:1vso tekmo/
Aleš MerteljMariborDinamo - Maribor 2:1 (LP);
Celje - Maribor 0:2
vso tekmo;
/
v 31';
na klopi
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Venlo - ADO 2:4/izven moštva
Dare VršičAustria Dunaj (AVT)Austria - Wacker 2:0do 46' (1:0)/
Mirnes ŠišićOFI Kreta (GRČ)Ofi - Xanthi 0:0/izven moštva

NAPADALCI (5)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - Aalen 0:1do 79' (0:0)/
Zlatan LjubijankićOmija Ardija (JAP)Omija - Sendai 1:3od 66' (1:2)/
Tim MatavžPSV (NIZ)Zeta - PSV 0:5 (EL);
Groningen - PSV 1:3
vso tekmo
do 65' (0:1)
v 74' za 0:2, podaja; /
Nejc PečnikSheffield Wednesday (ANG II)Shef Wed - Milwall 3:2od 92' (3:2)/
Etien VelikonjaCardiff (ANG II)Bristol - Cardiff 4:2od 75' (3:1) v 93'