Lep spomin na 18. november 2009, ko se je Slovenija v Ljudskem vrtu po zmagi nad Rusijo veselila uvrstitve na svetovno prvenstvo v JAR. Na hrbtu Boštjana Cesarja se je znašel Robert Koren. Kdo se bo tokrat? Foto: EPA
Lep spomin na 18. november 2009, ko se je Slovenija v Ljudskem vrtu po zmagi nad Rusijo veselila uvrstitve na svetovno prvenstvo v JAR. Na hrbtu Boštjana Cesarja se je znašel Robert Koren. Kdo se bo tokrat? Foto: EPA
Boštjan Cesar
Kapetan Cesar ob prihodu na reprezentančni zbor na Brdu pri Kranju. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

33-letni Cesar ima s tovrstnimi obračuni dobre izkušnje, saj je novembra 2009 odigral vseh 180 minut, ko je Slovenija v "repasažu" s skupnim izidom 2:2 zaradi gola v gosteh izločila Rusijo in se uvrstila na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.

Enotnost in srčnost ključ do uspeha proti Rusiji
"To so lepi spomini. Bili smo izjemno enotni, igrali smo s srcem. Živeli smo za tekmi, pa ne samo mi, ampak tudi vsi navijači. Skratka, vsa Slovenija je bila z nami. Ni bilo lahko. Na tekmi v Moskvi smo bili v podrejenem položaju, a smo nato dosegli tisti gol v finišu. Imeli smo tudi malo sreče, kar pa je normalno. Izzvali smo jo in jo tudi dobili," se lepih trenutkov spominja Cesar, rekorder po številu nastopov za Slovenijo. Do zdaj je reprezentančni dres oblekel 87-krat in dosegel osem golov. Ljubljančan je za izbrano vrsto debitiral pred več kot 12 leti, in sicer 12. februarja 2003 proti Švici.

Izkušnje na strani Slovencev
A na starih lovorikah se ne živi, česar se steber slovenske obrambe še kako dobro zaveda. "Zdaj je pred nami čisto nova zgodba. Ukrajina je kakovosten nasprotnik, morda pa smo mi izkušenejši. Dobro se bomo pripravili na njih, nato pa upam, da bomo s pomočjo navijačev in podporo vse Slovenije dosegli želeni cilj," si želi 'Cesi'.

Tekmi specifični, vse je mogoče.
Medtem ko laična in strokovna javnost delita mnenje, da je Ukrajina glede na preostale možnosti na žrebu "ugoden" nasprotnik, pa ostaja Cesar previdnejši: "Tekmi sta specifični. Ali je Ukrajina ugodna ali ne, bomo lahko rekli šele po koncu dvoboja. Zagotovo je Ukrajina na visoki ravni, navsezadnje so prišli do tretjega mesta. Igralci večinoma prihajajo iz najmočnejših domačih klubov, ki redno igrajo v evropskih tekmovanjih, tudi v Ligi prvakov, tako da je vse mogoče."

Vzdušje bo pravo. Motiv je največji.
Seveda pa si Slovenci usodo krojijo sami. "Vzdušje v reprezentanci bo pravo in je vedno bilo. Tu sploh ni nobene dileme. Motiv je največji. Meni osebno manjka samo še igranje na evropskem prvenstvu. Naš pristop bo takšen, da bo vsak dal 110 odstotkov. Zagotovo bomo pustili srce na igrišču," je odločen 190 cm visoki osrednji branilec, ki z veseljem nosi kapetanski trak. "To je čast, da vodiš reprezentanco, hkrati pa tudi odgovornost, saj vemo, da si bolj izpostavljen. Določene stvari moraš prevzemati, a jaz sem na to pripravljen, ni mi težko in z veseljem opravljam ta posel."

Cesar uživa v Veroni
Cesar si že od leta 2010 kruh služi pri Chievu iz Verone, kjer je, kot pravi, našel svoj mir. "Uživam v igranju in življenju v Veroni. Naše vodstvo, vsa Verona je nekaj posebnega. Nimamo veliko navijačev, a vsi, ki so okoli nas, so nekaj posebnega. Smo kot ena velika družina, skupaj v dobrem in v slabem. Gre za specifičen klub. Tisti, ki poznajo italijanski nogomet, vedo, o čem govorim. Tudi letos je naš cilj obstanek v Serii A in to želimo doseči čim prej," je sklenil Ljubljančan na delu v Italiji.

Aleš Vozel, @vozela1