Pogled na novo zgrajeni Nacionalni nogometni center Brdo, kjer je slovenska reprezentanca v ponedeljek popoldne prvič trenirala. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Pogled na novo zgrajeni Nacionalni nogometni center Brdo, kjer je slovenska reprezentanca v ponedeljek popoldne prvič trenirala. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Josip Iličić (Fiorentina)
"Jojo" nadaljuje predstave, ki jih je kazal že ob koncu lanske klubske sezone - na zadnjih 12 tekmah v Serii A je dosegel kar 10 golov! Foto: Reuters
Samir Handanović na tekmi pri Sampdorii
Po statističnem portalu WhoScored si je kljub tudi dvojnemu programu v preteklem tednu od slovenskih reprezentantov višjo oceno od 7 ob Iličiću prislužil samo še Samir Handanović (7,1 za pet obramb proti Sampdorii). Foto: EPA
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Za Janom Oblakom sta dve veliki tekmi: z nekdaj njegovo Benfico in velikim mestnim tekmecem Realom. Dela ni bilo veliko, a tudi ne uspeha - iz petih strelov v okvir vrat je prejel kar tri gole, Atletico pa je doma izgubil s Portugalci in remiziral na madridskem derbiju. Foto: Reuters
Slovenci ne računajo na spodrsljaj Švice
Novaković zelo hitro okreva

operacija šest točk z Litvo in San Marinom. Tudi z Milivojem Novakovićem: "Ne bi govoril o odstotkih, koliko možnosti je za moj nastop. Videli bomo iz dneva v dan."
Najboljši strelec trenutne generacije slovenske nogometne reprezentance si je na tekmi v Baslu pred natančno mesecem dni izpahnil ključnico. Po prvotnih napovedih je bilo predvideno, da bo počival od šest do osem tednov, a okrevanje poteka hitreje. "Lahko se samo zahvalim zdravniški službi in nogometni zvezi, da sta naredili res vse, kar se je dalo. Po cele dneve sem bil na terapijah in treningih, tako da zelo hitro napredujem in okrevam. Pripravil sem se na težko okrevanje. Po naravi sem trmast in optimist. Nekatere naprave imam tudi doma, tako da sem tudi tam delal veliko terapij. Lepo je biti v domačem okolju, vidim, da je tudi tu lepo (smeh). Družina in dekle sta mi dali dodatno pozitivno energijo," je v hotelu Kokra povedal "Nova".

Da bi že v petek zaigral v Stožicah proti Litvi, se kljub temu zdi malo verjetno, saj je z žogo do zdaj imel stik samo v fitnesu. "Vemo, kako je na igrišču, ko pridejo dvoboji. Tudi tekmeci vedo, kakšno poškodbo imam. Ostali bomo skromni. Najpomembneje mi je, da sem ob ekipi, pred nami sta pomembni tekmi. Tudi če bom ob igrišču, bom spodbujal fante."

V podzavesti imel zlomljen prst
Novaković se je znova ozrl k Švici in nesrečnemu trenutku v 58. minuti, ko se je pri vodstvu Slovenije z 0:2 zgodila poškodba ramena. Tudi zaradi poškodbe prsta, s katero je tedaj prišel na zbor, saj se pri padcu ni pravilno ujel: "Imel sem preveč hitrosti in sem padel. Nekje v podzavesti sem imel v tistem trenutku zlomljen prst in se je zgodilo. Pravijo pa, da se vse zgodi z razlogom. Ne vemo še, zakaj bo to dobro."

O morebitnih tekmecih v dodatnih kvalifikacijah član Nagoje Grampus ne razmišlja: "Mislim samo na to, da osvojimo šest točk in potem čakamo na novice iz Estonije. Estonija bo neugodna ekipa za Švico, ki ni v optimalni formi. Upajmo, da se v San Marinu razplete drugače, kot se je pred šestimi leti, ko smo v krogu sredi igrišča čakali na novice iz Poljske."
Na Brdo res dobre volje prišel samo Iličić

Najboljši slovenski nogometaši so imeli v zadnjih dneh sicer malo prebliskov, daleč najbolj izstopa Josip Iličić.

"Dober si toliko, kot velja tvoj zadnji izid," je znano reklo, po katerem se velikokrat sodi v športu, in po tem merilu je za izbranci selektorja Srečka Katanca podpovprečen, če ne celo slab teden v primerjavi s prejšnjimi septembrskimi tedni, ko ni manjkalo zadetkov, podaj in dobrih predstav. Naloga Slovencev je sicer jasna: šest točk za dve zmagi nad Litvo in San Marinom in potrditi uvrstitev v novembrske dodatne kvalifikacije za Euro 2016.

Iličić poskuša in strelja, a iz igre še ne gre v gol
Ker bo moral Kevin Kampl zaradi kartonov izpustiti petkovo tekmo z Litvo v Ljubljani, bo največjo odgovornost nosil Iličić, ki je kot nosilec igre popeljal in utrdil Fiorentino na vrhu Serie A. V nedeljo je proti Atalanti (3:0) dosegel še tretji ligaški gol, prav vse tri je dosegel z 11-m, medtem ko je zadetek iz igre samo še vprašanje časa. V nedeljo pozno zvečer je kar sedemkrat poskusil s strelom, dvakrat je šlo tik mimo vrat, enkrat se je izkazal nasprotni vratar. Skratka vidno je, kako je Jojo lačen golov in zmag, kar potrjujejo tudi besede med polčasom: "Potrebujemo še tretji gol. Ne gledamo na lestvico, mislimo samo na igro in to tekmo."

Berić brez strela za St. Etienne
Predtem vse leto vroči Robert Berić je bil najprej med tednom žrtev preostrih sodnikov, ki so ga izključili na tekmi Evropske lige z Laziem (2:3), nato pa je "Bera" v francoskem prvenstvu ostal brez enega poskusa strela na gostovanju St. Etienna pri Caenu (0:1). Posledica - najnižja ocena, ne samo po portalu WhoScored, temveč tudi po L'Equipeu.

Podrl in poškodoval nasprotnika
Bojan Jokić
, edina prava Katančeva možnost na levem bočnem položaju, sicer z Villarrealom še vedno vodi v španskem prvenstvu, a je v nedeljo postal grešni kozel za prvi poraz rumene podmornice. Na gostovanju pri Levanteju je že v 5. minuti ob prekršku tudi protestiral in bil opomnjen z rumenim kartonom, v 36. minuti pa je Kranjčan z obema nogama šel v prodirajočega Ivana Lopeza, ta je tekmo sklenil na nosilih, in Jokić je bil upravičeno izključen.

Handa hitro popravil vtis, tudi z nekaj sreče
Od nosilcev igre, ki sodijo v prvo Katančevo enajsterico, je lahko zadovoljen še Samir Handanović. Po napakah in kritikah ob visokem domačem porazu s Fiorentino pred tednom dni je to nedeljo Sarma v prvem polčasu gostovanja pri Sampdorii (1:1) reševal Inter. V prvih 45 minutah je nabral vseh pet obramb, eno izjemno parado Joaquinu Correi, ki pa je v nadaljevanju tudi zgrešil nemogoče. Handanović je v 38. minuti le delno zadržal žogo, ki se je skotalila pod njim proti golu, a Argentinec je nato zgrešil prazna vrata.

Reprezentant brez odigrane minute
Med preostalimi reprezentanti, ki zaokrožajo spisek 24 izbrancev za zadnji dve kvalifikacijski tekmi skupine E, negativno izstopa Rajko Rotman, ki v sezoni 2015/16 za Istanbul Basaksehir na 10 tekmah ni odigral niti še minute. Na sedmih tekmah sploh ni bil v postavi, na treh tekmah turškega prvenstva pa je bil rezervist. Več sta začela igrati vsaj mladi branilec Luka Krajnc v Serii B in dolgoletni standardni reprezentant Andraž Kirm na Cipru.

A to so klubske zgodbe, zdaj pa mora Katanec s strokovnim štabom v štirih dneh vse uglasiti za napovedani zmagi, ki bosta Slovenijo popeljali v dodatne boje za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji.

Iličić še tretjič uspešen z bele točke

Jokić videl rdeče za nespametno posredovanje

Kampl na Camp Nouu - analiza igre proti Barceloni (PlanetFootball)


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Litvo in San Marino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x, y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Sampdoria -
Inter 1:1
vso tekmo (7,1)
2. ocena Interja, 5 obramb, 1 pobrana žoga
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Benfica 1:2 (LP);
Atletico - Real 1:1

vso tekmo (5,9);
vso tekmo (6,2)

1 obramba;
1 obramba
Nejc VidmarDomžaleRudar - Domžale 0:0vso tekmo
2 obrambi
BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Verona 1:1vso tekmo (6,5)

v 58' = 2. karton

Branko IlićAstana (KAZ)Astana - Galatasaray 2:2 (LP);
Ajtrau - Astana 0:1
vso tekmo (6,5);
vso tekmo
2 skoka, posredovanje;
/
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Villar. - Plzen 1:0;
Levante - Villar. 1:0

/;
36'(0:0) (6,5)
na klopi; v 5' in v 36' = 1. rdeči karton
Luka KrajncCagliari (ITA II)Pescara - Cagliari 1:0vso tekmoodigral 2. tekmo sezone v Serie B
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Zagreb 4:1

/na klopi
Nejc SkubicDomžaleRudar - Domžale 0:0vso tekmo
/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Iraklis 2:280' (2:2) /
Dejan TrajkovskiDomžaleRudar - Domžale 0:0vso tekmo
/
VEZISTI (8)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Verona 1:1

54' (0:0) (6,2)

2 strela, preigravanje, 3 izgubljene žoge
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Barcelona - Bayer 2:1 (LP);
Bayer - Augsburg 1:1

vso tekmo (6,5);
vso tekmo (6,7)

2 strela, 2 posredovanji;
3 streli, 3 skoki, posredovanje

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Apolon 0:0 22' (0:0)/
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Deportivo 1:1vso tekmo (6,7)
2 strla, 2 skoka, preigravanje
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Fiorentina - Atalanta 3:07' (1:0) (5,9)
taktična menjava po izključitvi soigralca
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Kasimpasa 0:0vso tekmo (6,3) v 90' = 4. karton, 3 streli, 2 posredovanji
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

JEF - Ehime 1:0

80' (1:0)

/

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Istanbul - Galatasaray 0:1

/

na klopi - v sezoni ni odigral še niti minute!
NAPADALCI (5)
Josip IličićFiorentina (ITA)Belenenses - Fiore. 0:4 (EL);
Fiorentina
- Atalanta 3:0
/
74' (2:0) (7,9)
na klopi; v 6' z 11-m za 1:0 = 3. gol, 7 strelov, 4 preigravanja, 3. ocena tekme
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Lazio - St. Etienne 3:2 (EL);
Caen - St. Etienne 1:0
32'(1:0) (5,1);
vso tekmo (5,8)

v 32', skok = najnižja ocena tekme!; 3 izgubljene žoge, posredovanje = najnižja ocena tekme

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Tosu 1:1

56' (1:1)/
Tim MatavžAugsburg (NEM)Augsburg - Partizan 1:3 (EL);
Bayer - Augsburg 1:1
45' (0:1) (6,2);
63' (1:1) (6,3)
2 strela, 2 skoka;
4 skoki, posredovanje
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Kašiva - Nagoja 3:1/poškodovan


"Ladje na obzorju" se vračajo po koncu oktobrske reprezentančne akcije!

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

Slovenci ne računajo na spodrsljaj Švice
Novaković zelo hitro okreva