Takole je Daniel Subašić v 72. minuti pri izidu 1:1 zaustavil strel z enajstih metrov Sergia Ramosa. Foto: Reuters
Takole je Daniel Subašić v 72. minuti pri izidu 1:1 zaustavil strel z enajstih metrov Sergia Ramosa. Foto: Reuters

tva.

Španci so se z drugim mestom znašli v družbi Nemčije, Italije, Francije in Anglije in jih čaka najtežja mogoča pot do ubranitve naslova izpred štirih let. Furija se bo v osmini finala srečala z Italijo, njen potencialni četrtfinalni nasprotnik so Nemci, v polfinalu pa Francozi ali Angleži.

Medtem ko so se v spodnjem delu nagnetli evropski velikani, je zgornji del tabele izjemnim Hrvatom na papirju odprl pot do polfinala. "Vatreni" bodo v osmini finala najverjetneje igrali s tretjeuvrščeno ekipo iz izjemno izenačene skupine F, kjer so Madžarska, Portugalska, Islandija in Avstrija. Če bodo zmagali, bo njihov četrtfinalni nasprotnik zmagovalec obračuna Švica - Poljska.

Zmaga Hrvaške nad branilci naslova z 2:1 je presenetljiva, če vemo, da je selektor Ante Čačić krepko premešal začetno postavo in vanjo uvrstil kar pet rezervistov. Delo jim je dodatno otežil še zgodnji zadetek Alvara Morate. Hrvate je tik pred koncem polčasa v igro vrnil gol Nikole Kalinića s peto, ključen trenutek pa se je zgodil v 72. minuti, ko je Danijel Subašić zaustavil strel Sergia Ramosa z enajstmetrovke.

Zakaj Sergio Ramos?
Kopja se lomijo že pri tem, ali je nizozemski sodnik Bjorn Kuipers upravičeno dosodil najstrožjo kazen. Šime Vrsaljko se je v kazenskem prostoru nesporno dotaknil Davida Silve, toda počasni posnetek je pokazal, da je bil tik pred tem rahlo spotaknjen tudi on. Presenetljiv je bil izbor izvajalca enajstmetrovke pri Španiji. Iz vrste odličnih napadalcev in natančnih strelcev je bila naloga zaupana centralnemu branilcu Sergiu Ramosu. V karieri je med igro izvedel šele četrto 11-m in drugič jo je zapravil - prvič na pokalu konfederacij 2013 proti Braziliji (0:3).

Subašiću pomagal nasvet Modrića
Ključno vlogo pri obranjeni enajstmetrovki je imel Luka Modrić, ki je zaradi poškodbe tekmo spremljal s klopi. Ta je kapetanu Dariju Srni povedal, kam najraje strelja njegov soigralec pri Real Madridu Ramos. Srna je Modrićev nasvet prenesel Subašiću in ta je Ramosov strel obranil. "Dariju je Luka rekel, da bo šel v mojo desno stran. Tako je tudi bilo. Enajstmetrovke so loterija. Pričakal sem ga in zaustavil strel," je povedal Subašić, ki je še nekajkrat zanesljivo posredoval v vročih trenutkih (telefonček si oglejte v spodnjem videu).
Enajstmetrovko bi morali ponavljati
Resnici na ljubo, bi morali Španci enajstmetrovko ponavljati, saj je hrvaški vratar pri strelu Ramosa stopil naprej, vsaj dva metra z golove črte. To je priznal tudi nekdanji sodnik Mateo Beosan v hrvaškem studiu po koncu tekme.

Čačić: Premagamo lahko vse
Hrvaška, ki jo je domača javnost na pot pospremila s skepso, je postala hit prvenstva. "Pozdravljam navijače v domovini in drugod. To je tudi njihova zmaga. Ne gre za čudež. Imamo ekipo, ki ne respektira nikogar," je povedal selektor Čačić. "Osvežil sem ekipo, nisem se bal Španije. Povedal sem svojim igralcem, da jih bomo limitirali. Imamo širok izbor igralcev, ki so prava ekipa. Zasluženo smo prvi," je dejal nekdanji trener Maribora in dodal: "Tudi pred Španijo sem povedal, da imamo visoke ambicije. Prepričan sem, da lahko premagamo vsakogar. Nikogar se ne bojimo."
Perišić: Italijani imajo srečo, da ne igrajo proti nam
Igralec tekme je bil Perišić, ki je bil poleg zmagovitega zadetka, podajalec pri prvem golu. "Odigrali smo odlično tekmo in osvojili prvo mesto v skupini. A to je le začetek. Moramo ostati osredotočeni in se boriti kot do zdaj. Samo tako lahko izboljšamo bronasto medaljo iz Francije 1998," je povedal nogometaš Interja. "Žreb je zdaj odprt, toda proti nobenemu tekmecu ne bo lahko. Najpomembneje je, da ne poletimo previsoko," je še povedal Perišić in za italijanske novinarje dodal: "Italija je lahko srečna, da v osmini finala ne igra proti nam."