Oranžna vročica na Nizozemskem. Foto: EPA
Oranžna vročica na Nizozemskem. Foto: EPA
Trenutek, ki bi ga Nizozemci najraje izbrisali. Franz Beckenbauer je leta 1974 takole dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA

De Telegraaf, časnik z najvišjo naklado, na naslovnici pod sliko nasmejanih strelcev Wesleyja Sneijderja in Giovannija van Bronckhorsta kriči: "FINALE!" Evforični so seveda tudi ostali mediji. O kritikah, ki so kljub pozitivnim rezultatom spremljale igro tulipanov, razumljivo ni več ne duha ne sluha.

Nizozemcem so po zmagi nad Urugvajem (3:2) popustile vse zavore. Na osrednjem trgu v Amsterdamu si je polfinalno tekmo ogledalo 80.000 navijačev, oblečenih v oranžno, ki so po zadnjem sodnikovem žvižgu eksplodirali od navdušenja.

Ples, ognjemet, skakanje v kanale ...
Ob zvokih nizozemskih nogometnih himen, ki so odmevale iz ogromnih zvočnikov, so ljudje plesali in mahali z zastavami. Ni manjkal niti ognjemet, seveda v oranžni barvi. Množice so se nato zgrnile v bare, najbolj navdušeni pa so skakali v kanale, po tramvajih in celo po ladjicah, ki so plule po Amsterdamu. Trobljenje avtomobilov je odmevalo do poznih jutranjih ur. Večjih neredov ni bilo, če izvzamemo 18 aretiranih v Haagu.

Rekordna televizijska gledanost
Eden izmed mobilnih operaterjev je sporočil, da je bilo takoj po tekmi poslanih 800.000 SMS-sporočil, opravljenih pa je bilo tudi 900.000 telefonskih klicev. Rekordna je bila tudi televizijska gledanost. Takoj po tekmi je državni letalski prevoznik KLM rezerviral štiri čarterje za ogled finala v Johannesburgu. Nizozemska je dvakrat igrala v finalu (1974, 1978) in obakrat ostala praznih rok.

Želijo si maščevanja za leto 1974
In koga si Nizozemci želijo v finalu? Zgovoren je stavek ene izmed navijačic: "Zmagali bomo v finalu proti Nemčiji s 3:0." Večina Nizozemske si želi maščevanja za leto 1974, ko so tulipani na čelu z Johanom Crujyffom v finalu padli proti Nemcem s Franzem Beckenbauerjem.