Po dveh krogih je Slovenija s štirimi točkami na prvem mestu. Upajmo, da bomo tekmece gledali
Po dveh krogih je Slovenija s štirimi točkami na prvem mestu. Upajmo, da bomo tekmece gledali "zviška" tudi po obračunu z Anglijo. Foto: Reuters
Matej Mavrič Rožič
Matej Mavrič Rožič bo v zadnji vrsti zamenjal poškodovanega Marka Šulerja. Foto: MMC RTV SLO
Wayne Rooney in Fabio Capello
Wayne Roone je za zdaj veliki dolžnik. Z dopusta ga je celo poklical trener Manchester Uniteda Alex Ferguson in ga skušal pomiriti ter ga dodatno motivirati. Foto: EPA
John Terry in Wolfgang Stark
John Terry nima lepih spominov na Wolfganga Starka. Foto: EPA
Michael Bradley, sin selektorja, se bo lahko bolj posvečal napadalnim nalogam. Foto: Reuters
Rafik Džabur in Karim Ziani
Tako za Američane kot Alžirce šteje le zmaga. Foto: Reuters

Od 16. ure naprej bo življenje v Sloveniji zastalo. Navijači si bodo živčno grizli nohte ob gledanju obračuna v Port Elizabethu, a eno oko bo usmerjeno tudi na tekmo v Pretorii, kjer se bosta istočasno merili Alžirija in ZDA. Računica je jasna. Slovenijo v osmino finala svetovnega prvenstva, ne glede na izid druge tekme, vodita remi ali zmaga proti Angliji. Zadostoval bi tudi poraz z enim golom razlike, če Alžirija premaga ZDA z 1:0, 2:1 ali 3:2. Najbolj zaželen na tej tekmi je remi, ob katerem se Slovenija uvrsti naprej ne glede na izid tekme z Angleži. Do črnega scenarija bi ob porazu proti Angliji prišlo ob kakršni koli zmagi ZDA oziroma uspehu Alžirije z več kot dvema goloma razlike.

Prenosa obeh tekem hkrati si lahko ogledate le na spletni strani MMC-ja. Prek kanala TVS 2 boste spremljali tekmo Slovenija - Anglija, na MMC TV pa tekmo ZDA - Alžirija.

Mavrič namesto Šulerja, začenja spet Ljubijankič
V nasprotju z angleškim taborom so priprave v slovenskem potekale mirno. Igralci se zavedajo velike priložnosti in je ne mislijo zlahka izpustiti iz rok. Zaradi bolečine v rebrih, ki je posledica padca z velike višine na tekmi z ZDA, bo moral Marko Šuler mesto v centralni branilski vrsti najverjetneje prepustiti Mateju Mavriču Rožiču. Zlatan Ljubijankič, strelec zadetka proti Američanom, naj bi v napadu spet dobil prednost pred Zlatkom Dedičem.

"Angleži so vajeni pritiska"
Kek od svojih varovancev pričakuje dobro igro: "Vprašanje pa je, kakšno lahko pričakujem od naših tekmecev. Oni morajo v 2. krog. To je pritisk, a Angleži ga znajo prenašati in so ga vajeni. Tu ne bo 'šparanja' ne za eno ne za drugo reprezentanco. Anglija je velik favorit, a ob spoštovanju fantje ne smejo kazati strahu ali prevelikega 'rešpekta'. Igramo 11 proti 11, tako kot vedno." Kalkulacij ne bo. Tako je Kek zagotovil, da ne bodo poslušali, kako poteka tekma med Alžirci in Američani.

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV SLO.

Borut Jarc napoveduje:
- Slovenija - Anglija 1:1
- ZDA - Alžirija 0:0
- Gana - Nemčija 0:1
- Avstralija - Srbija 0:2


Gerrard ob Rooneyju, v zvezno vrsto Joe Cole

Krizni sestanki, jezni navijači, neuspešni napadalci in razkoli med igralci, so pred tekmo s Slovenijo realnost Angležev, ki so na SP prišli z visokimi ambicijami, zdaj pa se v, kot sami pravijo, najlažji skupini borijo za obstanek na turnirju. Selektor Fabio Capello bo najverjetneje pogoltnil slino ter poslušal glas javnosti in nekdanjega kapetana Johna Terryja. To pomeni, da bo v napadu malce za Waynom Rooneyjem zaigral Steven Gerrard, drugega napadalca Emila Heskeyja pa bo zamenjal ofenzivno usmerjeni Joe Cole. V obrambi bo kaznovanega Jamia Carragherja zamenjal Matthew Upson.

Terryjeve slabe izkušnje s sodnikom Starkom
Frank Lamaprd
se zaveda, da zvezdniki, ki blestijo v Premier ligi, v reprezentanci ne kažejo vrhunske igre: "Moramo igrati s hitrostjo in strastjo, s katero se postavljamo doma vsak teden." Tekmo bo sodil nemški sodnik Wolfgang Stark, s katerim John Terry nima dobrih izkušenj. Njegovi spomini segajo na tekmo Lige prvakov med Chelseajem in Interjem: "Ko je piskal proti nam, sem se hotel z njim pogovoriti, a mi je vedno obrnil hrbet. Sploh nisem vpil, hotel sem se kulturno pogovoriti, vendar on o tem ni hotel slišati nič. To me je razjezilo. Gre za popolno nespoštovanje človeka." Sicer pa je Stark Angliji sodil trikrat. Angleži so vse tri tekme dobili.

Danes ob 16.00:
SLOVENIJA - ANGLIJA

Verjetni postavi:
Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Mavrič, Cesar, Jokič, Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm, Ljubijankič, Novakovič.
Anglija: James, Johnson, Terry, Upson, A. Cole, Lennon, Lampard, Barry, J. Cole, Gerrard, Rooney.
Sodnik: Wolfgang STARK (Nemčija)

Američani sanjajo drugi "slovenski" polčas
Pokukajmo malce še v tabora Američanov in Alžircev. Selektorju ZDA Bobu Bradleyju je pot do uspeha nakaza drugi polčas tekme proti Sloveniji. Prav zato bo v zvezni vrsti ob boku Michaelu Bradleyju zaigral čvrsti Maurice Edu. Ob njem naj bi selektorjev sin več sodeloval pri napadalnih akcijah. "V drugem polčasu smo narekovali tempo. To je bila igra, s katero bomo skušali zlomiti Alžirijo. Težko pa je predvidevati, kako se bo tekma razvijala," pravi Bob Bradley.

Alžiriji točka povrnila samozavest
Alžircem je točka proti Angliji spet okrepila načeto samozavest. Zdaj proti ZDA šteje le zmaga. "Dokazali smo, da smo kos vsakemu tekmecu. To predstavo moramo ponoviti tudi proti ZDA, zmagati in se uvrstiti med 16," je povedal branilec Antar Jahia.

Sreda ob 16.00:
ZDA - ALŽIRIJA

Verjetni postavi:
ZDA: Howard, Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Donovan, Bradley, Edu, Dempsey, Altidore, Buddle.
Alžirija: M'Bohli, Bugera, Hališ, Jahia, Belhadž, Matmur, Jebda, Lacen, Ziani, Kadir, Budebuz.
Sodnik: Frank DE BLEECKERE (Belgija)


Lestvica:                           
SLOVENIJA 2 1 1 0 3:2 4
ZDA 2 0 2 0 3:3 2
ANGLIJA 2 0 2 0 1:1 2
ALŽIRIJA 2 0 1 1 0:1 1