Pred Diegom Maradono je le ena misija - osvojiti naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Pred Diegom Maradono je le ena misija - osvojiti naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
V Južni Koreji spet vlada evforija izpred osmih let. Foto: Reuters
Nigerijci so optimisti in napovedujejo tri točke. Foto: EPA
Navijači Francije so že zdavnaj izgubili potrpljenje. selektor Raymond Domenech pa se na njihove kritike požvižga. Foto: Reuters

Vrnimo se v leto 1986. Takrat je bil na otvoritveni tekmi teh dveh reprezentanc prav zdajšnji selektor Korejcev določen za pokrivanje najboljšega igralca sveta Diega Maradone. V Buenos Airesu je tekma zaradi korejske "rokoborbe" še dolgo burila duhove. (VIDEO SPODAJ) "Seveda se ga spomnim zelo dobro. Korejci so takrat bolj igrali taekvondo, kot nogomet," je brez dlake na jeziku povedal zdajšnji selektor gavčev, ki je takrat igral poškodovan, vseeno pa je svojo reprezentanco popeljal do gladke zmage (3:1) in na koncu "z božjo roko" do naslova svetovnega prvaka.

Obe reprezentanci sta prvenstvo začeli zmagovito. Argentina je z 1:0 premagala Nigerijo, Južna Koreja pa z 2:0 Grčijo. Medtem ko v Južni Koreji vlada prava evforija, Argentice Maradona še vedno ni prepričal. Zaradi poškodbe ne bo igral Juan Sebastian Veron, ki ga bo najverjetneje zamenjal Maxi Rodriguez. Huh ne bo menjal, je pa nakazal, da bo proti Argentini uporabil bolj konzervativno taktično različico 4-5-1.

Četrtek ob 13.30:
ARGENTINA - JUŽNA KOREJA

Verjetni postavi:
Argentina: Romero, Demichelis, Samuel, Heinze, Gutierrez, Mascherano, Maxi Rodriguez, Di Maria, Messi, Tevez, Higuain.
Južna Koreja: Džung Sung Rjong, Ča Du Ri, Li Jung Pjo, Čo Jong Hjung, Li Džung Su, Kim Džung Vu, Kim Sung Jung, Park Dži Sung, Li Čung Jong, Park Ču Jung, Li Dong Guk.
Sodnik: Franck DE BLEECKERE (Belgija)

Grčija - Nigerija (Bloemfontein)
Tako Nigerija kot Grčija nujno potrebujeta točke, če hočeta ohraniti upanje za uvrstitev v osmino finala. Za evropske prvake iz leta 2004 bo tekma še posebej pomembna. Ne le, da Grki doslej na štirih tekmah na SP-ju še nikoli niso zmagali, niti gola niso dosegli. V prvem krogu proti Južni Koreji niso delovali prepričljivo. Za nameček v grškem taboru ni najboljšega vzdušja po uvodnem porazu.

Nigerijci so na prvi tekmi proti Argentini pokazali všečno igro. Blestel je vratar Vincent Enyeama. Pred nadaljevanjem prvenstva so se Nigerijci umaknili na oblalo indijskega oceana in se bolj ali manj zavili v molk. Iz prve postave bo najverjetneje izpadel Obinna Nsofor, ki ga bo zamenjal Martins. Ayegbeni Yakubu je prepričan, da švedski selektor Lars Lagerbäck, ki je na krmilo prišel februarja, dela dobro in jih bo pripeljal do nadaljevanja prvenstva. "Novi selektor ima povsem nov slog. Nanj se počasi navajamo in začenjamo uživati. Na prvi tekmi nam še ni šlo, a na vsakem dvoboju nam bo igra bolj stekla. Zreli smo za naslednji krog."

Pri napovedovanju izidov vam v igri Nostradamus pomagajo tudi strokovni komentatorji TV Slovenija. Slaviša Stojanovič napoveduje:

Argentina - Južna Koreja 2:0 Grčija - Nigerija 1:2
Francija - Mehika 1:0

Četrtek ob 16.00:
GRČIJA - NIGERIJA

Verjetni postavi:
Grčija: Tzorvas, Vyntra, Seitaridis, Torosidis, Kyrgiakos, Patsatzoglou, Karagounis, Katsouranis, Samaras, Salpingidis, Gekas.
Nigerija: Enyeama, Odiah, Shittu, Yobo, Taiwo, Odemwingie, Etuhu, Lukman, Kaita, Aiyegbeni, Obinna.
Sodnik: Oscar RUIZ (Kolumbija)

Francija - Mehika (Polokwane)
Mehičani so na prvi tekmi prekrižali načrte gostiteljem, zdaj pa bodo skušali zagreniti življenje še Francozom. "Moramo biti bojevniki," je odločen vezist Gerardo Torrado, ki se prav nič ne boji francoskih zvezdnikov. Kako naj bi se jih ... Francozi so le bleda senca ekipe izpred štirih let, ki je prišla do finala. Na prvi tekmi proti Urugvaju so pokazali bore malo. Raymond Domenech se je odločil za menjavo v napadu (Anelko bo zamenjal Henry) in bolj obrambni sistem 4-2-3-1 z Diabyjem in Toulalanom pred zadnjo vrsto.

"Fizično smo bolje pripravljeni kot leta 2006 in resnično verjamem, da gremo lahko do konca. Pred golom moramo biti bolj odločni in natančni," je povedal Florent Malouda, ki naj bi bil eden izmed tistih, ki najbolj nasprotuje kritiziranemu selektorju Domenechu.

Četrtek ob 20.30:
FRANCIJA - MEHIKA

Verjetni postavi:
Francija: Lloris, Sagna, Gallas, Abidal, Evra, Toulalan, Diaby, Anelka, Ribery, Malouda, Henry.
Mehika: Perez, Juarez, Marquez, Rodriguez, Salcido, Torrado, Aguilar, Osorio, Dos Santos, Franco, Vela.
Sodnik: Khalil AL-GAMDI (Sav. Arabija)