Goran Šukalo je na mariborsko okrožno sodišče prišel v družbi svojega odvetnika Francija Matoza. Foto: Rene Gomolj
Goran Šukalo je na mariborsko okrožno sodišče prišel v družbi svojega odvetnika Francija Matoza. Foto: Rene Gomolj
Tokrat je na vprašanja odgovarjal le Vasja Turner. Foto: Rene Gomolj
Začetek sojenja v stavniški aferi

Šukalo, član nemškega drugoligaša Duisburga, je tudi edini od peterice, ki se brani s svobode. Preostali štirje - Kosta Turner, Ivan Vinko, Vasja Turner in Zvonko Hajšek - so že vse od 20. aprila lani v priporu. Sodišče se je očitno odločilo proces, iz katerega je zaradi nedosegljivosti izločilo nekdanjega srbskega nogometaša Sašo Simića, izpeljati po hitrem postopku, saj so za omenjeni primer že rezervirani vsi četrtki do 19. aprila.

Kar 43 milijonov evrov vplačil
Mariborsko okrožno tožilstvo vsem obtoženim očita protizakonito organiziranje denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo ter sodelovanje v hudodelski združbi. Peterica naj bi od novembra 2008 pa vse do lanskega prijetja skupaj z za zdaj še neznanimi avstrijskimi sodelavci iz Srbije organizirala nelegalne športne stave za posamezne športne prireditve, predvsem za nogometne tekme. V tem času naj bi skupina sprejela za kar 43 milijonov evrov stav in pri tem samo s provizijami zaslužila okoli milijon evrov.

Vložek Šukala naj bi bil 5,5 milijona evrov
Glavni organizator stavnic naj bi bil po mnenju tožilstva mariborski podjetnik Kosta Turner, ki naj bi skupaj z Vinkom sprejemal stave, izplačeval dobičke in terjal plačilo obveznosti. Pri tem sta jima pomagala tudi Vasja Turner in Hajšek, pomembno vlogo pa naj bi po mnenju tožilstva imel tudi Šukalo, ki naj bi sprejemal stave v Nemčiji. Na ta način naj bi v Turnerjeve nelegalne stavnice zase in druge vložil kar 5,5 milijona evrov. Med vplačevalci stav naj bi se znašlo še nekaj drugih znanih nogometnih imen.
Kosta Turner in Vinko sta zgolj prebrala svoja zagovora. Prepričana sta, da njuni početje ni nezakonito, saj sta športne stave igrala za svoj denar in na legalnih stavnicah v tujini. Da ne bi več dnevno odhajala v Avstrijo, sta se odločila staviti preko posrednika Manuela, pri tem pa sta si zgolj za evidenco njunih prijateljev priskrbela računalniški program, s katerim je upravljal Turnerjev nečak Vasja, ki je bil tokrat tudi edini pripravljen odgovarjati na vprašanja tožilke in sodišča. Povedal je, da mu je stric, ker je bil brezposeln, ponudil, da bi mu za žepnino okoli 500 do 1.000 evrov mesečno pomagal sprejemati stave, ki jih je večinoma prejemal preko SMS sporočil in jih posredoval na legalne stavnice v Avstrijo.
Nastja Čeh še v večjem minusu kot Šukalo
Franci Matoz, zagovornik Šukala, ki je na sojenje prišel iz Duisburga, je z vprašanji Vasji Turnerju skušal dokazati, da nogometaš ni imel nič z organizacijo stav v Nemčiji in je pri Turnerju stavil tako kot ostali. Turner je zatrdil, da je bil s Šukalom v kontaktu preko SMS sporočil, včasih tudi večkrat dnevno, ne ve pa, ali je preko njega stavil še kdo. Šukalo je dejal, da je bil v stavnici večinoma v minusu. Tu je izpostavil še prav tako nekdanjega reprezentanta Nastjo Čeha, ki naj bi bil celo še v večjem minusu.

Začetek sojenja v stavniški aferi