Besede in dejanja Josipa Iličića v zadnjih dneh so ga potrdile kot vodjo reprezentance, a kaj ko zaradi izključitve
Besede in dejanja Josipa Iličića v zadnjih dneh so ga potrdile kot vodjo reprezentance, a kaj ko zaradi izključitve "Jojo" ne bo mogel pomagati na novembrski tekmi z Norveško, ki jo mora Slovenija dobiti. Foto: www.alesfevzer.com

O Iličiću nisem nikoli dvomil, dolgo ga poznam. Dozorel je, kaže željo in značaj. Vidi, kaj se dogaja, in vidi vizijo. Same pozitivne stvari lahko povem o njem, ne samo zdaj, že dolgo. Poznal sem ga že, ko je igral še za Bonifiko in ko večina zanj še slišala ni. Tvegal je morda neigranje ali težave v Atalanti.

Selektor Tomaž Kavčič o Josipu Iličiću
Izjavi Skubica in Iličića po remiju s Ciprom
Slovenija proti Cipru le izvlekla remi
Kavčič še vedno ne razmišlja o odstopu
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija – Ciper
Reprezentančni prvenec Skubica za 1:1

Nogometaš Atalante je prvič po zelo neugodni poletni bolezni, ki ga je za kar nekaj časa prikovala na posteljo, tekmo začel v prvi postavi in bil na zelenici vse do 90. minute, ko je moral zaradi drugega rumenega kartona predčasno zapustiti igrišče. Prvega je prejel že v prvi minuti.
Po koncu srečanja je znova potrpežljivo odgovarjal na številna vprašanja novinarjev, v t. i. mešani coni se je zadržal 20 minut. Spodaj si lahko preberete, kaj je povedal o različnih temah.
O tekmi proti Cipru

Dogajajo se nam malo nesrečne stvari, da prejemamo takšne zadetke, kot je bil današnji. Na žalost na tekmi nismo zmagali, a smo vsaj pokazali nekaj več, kot smo na prejšnjih dveh tekmah. Pomembno je, da smo reagirali in pokazali značaj. Videl sem veliko pozitivnih stvari, tudi v primerjavi s tekmo na Norveškem. Veliko stvari, ki smo jih v Oslu delali slabše, smo jih danes bolje. Treba je izvleči te pozitivne stvari, samo tako lahko napredujemo. Pokazali smo, da znamo igrati nogomet in da lahko, pokazali smo voljo in značaj, veliko smo kreirali, tako je treba nadaljevati. Najbolj pozitivno je, da smo si začeli ustvarjati priložnosti. Samo če si pripravljaš priložnosti, lahko zmagaš. Če bi v prvem polčasu dosegli zadetek, bi bila tekma drugačna. Mogoče nas je malce naš strah pripeljal do tega, da nismo dosegli gola, a ko je veliko novih igralcev, je ta strah normalen. Toda to se vse da popraviti.

O tem, ali je Slovenija osvojila točko ali dve izgubila
Ne bi rekel, da smo dve točki izgubili. Igrali smo proti manj uglednemu tekmecu, a danes znajo vsi igrati nogomet, še posebej pa se braniti. Mogoče je bilo pred leti malce drugače in je takšna tekma veljala za lahko, danes pa ni tako. Lahke tekme ni. Ne dajajmo Cipra v isti koš, kot so tiste res najskromnejše reprezentance. Če jim pustiš prostor, so tudi oni kakovostni in znajo igrati.

O veliki grožnji izpada v ligo D Lige narodov
O tem ne razmišljamo. Ne smemo preveč gledati na lestvico, ampak samo na naslednjo tekmo. Vsaka je za nas pomembna. Moramo imeti pravi pristop, samo tako bomo prišli dobri rezultati in bomo prišli do cilja, ki je uvrstitev na evropsko prvenstvo. Iz tekme v tekmo moramo napredovati, to je najpomembnejše v tem trenutku. Ko daš vse od sebe, ti nihče ne more nič očitati. Treba se je boriti.

O morebitni zamenjavi selektorja
Mi se s tem ne smemo obremenjevati. Selektorja sem podpiral od prvega dne in ga bom do zadnjega. Tovrstne odločitve pa sprejemajo ljudje, ki so za to pristojni. Mislim, da smo na pravi poti, toda potrebujemo čas, saj ni lahko zamenjati toliko igralcev in se uigrati. Samo s časom lahko napredujemo.

O podpori gledalcev
Ni lepo slišati pred tekmo, da bo stadion bolj prazen, a smo profesionalci. Hvaležen sem vsem, ki so prišli in nas podprli. Fantje potrebujemo podporo, da se rešimo krča pritiska rezultata. Po tekmi je bilo veliko sklonjenih glav, a treba jih je bilo spodbuditi, da so dobro delali.

O glavnem cilju pred nadaljevanjem Lige narodov in začetkom kvalifikacij
Treba je dvigniti samozavest. To je glavni cilj mene, verjetno pa tudi celega štaba. Da so igralci samozavestni, da si upajo. Vsi so kakovostni igralci, če ne bi bili, ne bi igrali v klubih, v katerih igrajo. Verjamem, da ta zadetek, ki ga je danes dosegel Nejc, lahko veliko spremeni, da bomo bolj sproščeni in v nekaterih trenutkih odločnejši. To nam manjka. Mogoče nam tudi komunikacija na igrišču včasih malce šepa, to moramo popraviti na treningih in prenesti tudi na tekme. Več tekem bomo odigrali skupaj, bolje bo. Fantje velikokrat potrebujejo tudi kakšno pravo besedo, zato sem tudi sam tukaj in nisem želel zavrniti selektorjevega povabila, čeprav bi ga lahko.

O težavah z Janom Oblakom in Kevinom Kamplom
To je njuna odločitev. Jaz sprejemam svoje, delam kariero, imam svoje želje, to me pelje naprej. Kaj delajo oni, v to se ne bom spuščal, nisem za to tukaj. Ko sem vpoklican, se vedno z veseljem odzovem, tako je bilo tudi v tem primeru. Kogar ni, moramo brez njega.

O prvi odigrani celotni tekmi po poletni bolezni
Že od prvega dne priprav sem bil odločen, da si to želim, da tudi soigralci vidijo, da se da vedno stisniti zobe. Zato sem tudi prišel, da pomagam tem fantom, ki so dokazali, da tudi oni niso nikoli obupali in da verjamejo, kar verjamem jaz. Nisem pomislil, da ne bi zmogel odigrati do konca. Psihično sem se pripravil na to, da se bom izgaral in dal vse od sebe. Na žalost proti Norveški nisem mogel, bil sem malce preveč utrujen, ker sem moral narediti toliko več treningov kot drugi. Zadovoljen sem, mogoče mi manjka le malo moči, a tudi to bo prišlo s tekmami. Grem po pravi poti.

O zapravljeni lepi priložnosti v prvem polčasu
To so stvari, ki jih moram popraviti, to so zame matpozicije. Mogoče mi malo manjka občutek za gol, po dolgem času sem igral od prve minute. Takšne stvari me bolj razjezijo kot sama igra. Vsem nam mora steči, manjka nam malo odločnosti pri zaključkih.

O tem, da je začel tekmo kot "polšpica", nadaljeval pa na boku
Nimam težav z igranjem na različnih položajih, lahko se prilagodim vsaki vrsti igre. Mogoče sem na strani dobil manj žog, sem pa bil zato tam bolj svež in bolj konkreten.

O rdečem kartonu in tem, da bo izpustil naslednjo tekmo proti Norveški
Sojenje je bilo danes prestrogo, po mojem mnenju je sodnik piskal prelahkotne prekrške. Tudi z enim od Ciprčanov, ki je prejel rdeči karton, sem se pogovarjal, da je sodnik tako pokvaril tekmo. A s tem se je treba sprijazniti. S pravo željo in borbenostjo se da nadomestiti vsakega igralca, tako bodo tudi mene. Verjamem v soigralce.

O tem, zakaj je na tokratni zbor prišel tako "drugačen"
Malo tudi zaradi stvari, ki so se mi dogajale v zadnjem času. Na veliko stvari gledam na drugačen način, kot sem prej. Kot sem dejal že pred dnevi: pomembno je, da si zdrav, vse drugo pride samo od sebe.

O Iličiću nisem nikoli dvomil, dolgo ga poznam. Dozorel je, kaže željo in značaj. Vidi, kaj se dogaja, in vidi vizijo. Same pozitivne stvari lahko povem o njem, ne samo zdaj, že dolgo. Poznal sem ga že, ko je igral še za Bonifiko in ko večina zanj še slišala ni. Tvegal je morda neigranje ali težave v Atalanti.

Selektor Tomaž Kavčič o Josipu Iličiću
Izjavi Skubica in Iličića po remiju s Ciprom
Slovenija proti Cipru le izvlekla remi
Kavčič še vedno ne razmišlja o odstopu
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija – Ciper
Reprezentančni prvenec Skubica za 1:1