Kevin Kampl za zdaj še ne ve, katero številko bo nosil na dresu v reprezentanci. Pri Salzburgu ima številko 44, njegova najljubša pa je sicer 8, ker ponazarja neskončnost. Tudi sam namreč poskuša postati neskončno boljši. Cimra nima, v hotelu Primus na Ptuju je v sobi sam. Foto: Ervin Čurlič
Kevin Kampl za zdaj še ne ve, katero številko bo nosil na dresu v reprezentanci. Pri Salzburgu ima številko 44, njegova najljubša pa je sicer 8, ker ponazarja neskončnost. Tudi sam namreč poskuša postati neskončno boljši. Cimra nima, v hotelu Primus na Ptuju je v sobi sam. Foto: Ervin Čurlič

Moji starši so zdaj v Nemčiji in ne bodo mogli priti na tekmo. Oče je malo bolan, mama pa mora biti v službi. Imam pa tu strice, babico, tudi dve sestri in mislim, da bodo prišli na tekmo.

Kevin Kampl
Kampl je bil rojen slovenskim staršem v Solingenu v Vestfaliji. Pred leti je zavrnil vabilo v nemško reprezentanco do 17 let in se v skladu z željo družine odločil za Slovenijo. Vzgojen je pri nemškem velikanu Bayerju iz Leverkusna, kjer je igral od svojega sedmega leta. Enkrat je bil vpoklican že v slovensko reprezentanco U-16, ko je bil njen selektor Matjaž Kek, v Nemčiji pa ga je odkril Miloš Rus. Čez nekaj let se je nato nanj znova spomnil Tomaž Kavčič v reprezentanci U-21. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aleksander Čeferin
Reprezentante je v torek dopoldne na Ptuju obiskal predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin in jim zaželel srečo pred petkovo tekmo proti Cipru. Foto: MMC RTV SLO
Reprezentanca na Ptuju prvič vadila v polni postavi
Matavž in kolegi morajo začeti zadevati

Nogometaš, ki je v zadnjem mesecu nase opozoril v Salzburgu, je ravno včeraj praznoval 22. rojstni dan. Z njim smo se pogovarjali po večerji in terapiji, ki jo je opravil, ker je na treningu v Kidričevem prejel manjši udarec.


Kako je potekal torkov trening? Je bil naporen, lahko kaj izdate?
Ni bilo preveč naporno. Dober trening smo opravili. Stojanovićeve treninge sem sicer spoznal že maja na pripravah v Avstriji. Na Ciper se bomo dobro pripravili, pogledali bomo, kaj smo naredili narobe na prejšnjih dveh tekmah, analizirali in poskušali narediti bolje. Mislim, da bo nam bo v petek uspelo in da bomo zmagali.

Ste trenirali vsi?
Vsi, samo Brečko in Maroh sta delala po drugem programu, ker sta še v ponedeljek igrala v Nemčiji.

Ste se hitro ujeli s soigralci?
Poznam jih že iz Fulpmesa. Super so me sprejeli, ni bilo težav.

V Kufsteinu na tisti prijateljski tekmi proti Grčiji tedaj niste dobili priložnosti za igro. Je bilo kaj razočaranja?
Ne, nikakor. Prvič sem bil v reprezentanci, bilo je tudi 1:0 za Grke in so drugi šli na igrišče, zato ni bilo nič hudega. Srečen sem bil, da je Kurtić dosegel gol in smo iz Avstrije odšli zadovoljni.

Na nov vpoklic ste morali nekaj časa počakati. Ste ga pričakovali prej ali sta bila selektorja Kavčič in Stojanović zmenjena, da pač pomagate mladi reprezentanci do konca kvalifikacij za EP?
Verjetno sta bila zmenjena, ne vem natančno. Tudi sam sem želel igrati tam, ker smo imeli možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Lepo bi bilo, če bi se kvalificirali, a nam žal ni uspelo. Zdaj sem zadovoljen, da sem takoj tu. Kar je bilo prej, je mimo, gledam samo naprej.

Vseeno vas je morda kdo pričakoval v članski reprezentanci že na Norveškem. Kvalifikacije mlade reprezentance so se tedaj končale, tudi selektor je namignil, da bo morda kdo iz mlade reprezentance odšel v Oslo.
O tem ne vem nič oziroma se nisem ukvarjal s tem. Odigral sem zadnjo tekmo za mlado reprezentanco in se vrnil v Salzburg.

Pravite, da nikakor niste bili razočarani, ker proti Grčiji niste igrali. Kljub temu pa ste pred kratkim dejali, da se ne boste zadovoljili že z vpoklicem v člansko reprezentanco in da želite igrati.
Da bi igral od začetka in bil pomemben za to ekipo, je moj cilj dolgoročno. Noben nogometaš ne sedi rad na klopi, gotovo hoče igrati. To pa se lahko zgodi samo, če dobro igra v klubu in pokaže selektorju, da lahko računa nanj. Upam, da bom enkrat dobil priložnost in da bom lahko pomagal ekipi.

Bi se lahko to zgodilo že v petek, kakšen občutek imate?
Tega ne vem, ne ukvarjam se s tem. Treniram, o drugem pa odloča selektor. Nihče ne more reči, da bo igral, o tem odloča selektor. Igralci ne morejo.

Igrate lahko na več položajih v vezni vrsti. Kje se najbolje počutite?
Rad grem nazaj po žogo in potem naprej. Tudi na levi strani sem v zadnjem času precej igral, to mi je tudi v redu.

Kako ste spremljali septembrski tekmi proti Švici in Norveški?
Žal jih nisem mogel spremljati v živo na televiziji, a Švica in Norveška nista neki reprezentanci, ki nimata pojma. Znata dobro igrati. Na Norveškem ni lahko igrati. Moramo pozabiti na ti dve tekmi in gledati v prihodnost. Vemo, da moramo zmagati. Če bomo pravi, se bo to tudi zgodilo.

Vam je selektor že predstavil igro Cipra in od kod pretijo največje nevarnosti?
To še pride na vrsto. Do zdaj smo se pogovarjali o zadnjih tekmah Slovenije.

Vaši starši so iz Maribora. Verjetno bo za vas še posebna čast, da boste s člansko reprezentanco igrali v Ljudskem vrtu?

Seveda, čeprav so moji starši zdaj v Nemčiji in ne bodo mogli priti na tekmo. Oče je malo bolan, mama pa mora biti v službi. Konec tedna je bila sicer v Sloveniji zaradi pogreba, saj je umrl mož njene sestre. Zato tudi sam nisem igral v soboto za Salzburg. Imam pa tu strice, babico, tudi dve sestri in mislim, da bodo prišli na tekmo.

Vemo, da ste se navduševali nad Zinedinom Zidanom in se zdaj nad Lionelom Messijem. Vam je tudi med slovenskimi nogometaši kdo posebej všeč?
Zahovič je bil zelo dober igralec. Slovensko reprezentanco sem spremljal že v njegovih časih. Od nogometašev, ki igrajo zdaj, je trenutno Handanović zame eden najboljših vratarjev na svetu. Matavž je super napadalec. Imamo kakovost in s to ekipo bi lahko veliko dosegli.

Tudi v reprezentanci nosite zapestnico s tibetanskimi kamni za srečo, ki ste jo dobili v Aalnu?
Trenutno jo imam na roki, vendar jo moram pred vsako tekmo sneti.

Spregovoriva še nekaj besed o vašem klubu. Salzburg je v zadnjem času našel pravo formo in po 11 krogih že vodi na lestvici avstrijskega prvenstva. Najbrž ste vsi v moštvu zadovoljni, kajne?
Normalno. Lepo smo se povzpeli. Moramo biti zadovoljni in upam, da bomo spet prvaki. Nekateri govorijo, da v Salzburgu zapravljajo veliko denarja, a v klubu hočejo, da bi nekaj naredili oziroma da bi se uvrstili v Ligo prvakov. Imamo kakovost, smo na dobri poti in če bo šlo tako dalje, bomo cilje tudi dosegli.

Ste se v Avstriji že povsem "udomačili"?
Ja, zdaj sem se iz hotela preselil v stanovanje. Zadovoljen sem, da imam svoj mir. Dobro sem se znašel, Salzburg je lepo mesto. Tudi dekle je z mano, prihodnji teden bo začela delati v Red Bullovi trgovini.

Red Bull je tudi pokrovitelj hokejskega moštva iz Salzburga, prav tako ima ekipo v formuli ena. Spremljate tudi ta dva športa?
Hokeja ne veliko, formulo ena pa zelo rad. Že od prej, ko še nisem bil v Salzburgu, mi je všeč Vettel. Dobro vozi.

Moji starši so zdaj v Nemčiji in ne bodo mogli priti na tekmo. Oče je malo bolan, mama pa mora biti v službi. Imam pa tu strice, babico, tudi dve sestri in mislim, da bodo prišli na tekmo.

Reprezentanca na Ptuju prvič vadila v polni postavi
Matavž in kolegi morajo začeti zadevati