Ali si je kapetan in prvi vratar z napovedjo morebitnega reprezentančnega slovesa nakopal preveliko breme? Napaka ob Ibraimijevemu golu nakazuje, da je mogoče res tako. Foto: BoBo
Ali si je kapetan in prvi vratar z napovedjo morebitnega reprezentančnega slovesa nakopal preveliko breme? Napaka ob Ibraimijevemu golu nakazuje, da je mogoče res tako. Foto: BoBo
Bojan Jokić in Agim Ibraimi
Bočni branilec Bojan Jokić je bil ob dvakratnem strelcu Nejcu Pečniku med redkimi, ki so lahko zadovoljni s prikazanim v Skopju. Foto: EPA
Slovenska nogometna reprezentanca
Slovenijo naslednja - prijateljska - tekma čaka februarja: nekje na Arabskem polotoku ali pa na Portugalskem. Nato 22. marca v Ljubljani sledi kvalifikacijski obračun z Islandijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Premlečni smo. To je to! Premalo ... Lahko Kurtić zgreši "penal", jaz sem napako naredil in to, a v globalu med nami ni pravega žara. Nekaj manjka, tudi pristop vseh ni pravi. Zakaj manjka? To je lahko vprašati, a težko odgovoriti. Vprašanje za strokovni štab, kaj narediti, lahko ... ne vem," je po porazu Slovenije z Makedonijo v Skopju (3:2)razmišljal kapetan, ki si je z napovedano upokojitvijo v primeru neuvrstitve na SP 2014 nakopal veliko breme.

"Ni vse tako črno, čeprav je nov poraz"
Z veliko napako ob Ibraimijevemu golu z več kot 30 metrov je k porazu na domnevnem popravnem izpitu prispeval tudi prvi vratar Slovenije. Po 60. reprezentančni tekmi je "Sarma" v slogu selektorja dejal, da bo treba zdaj stvari analizirati. "Mislim, da je ta tekma skupno vseeno dala nekaj odgovorov. Bilo je tudi nekaj pozitivnih stvari. Poskušali smo igrati, ni vse tako črno, čeprav je nov poraz," je sklenil Handanović.

Peti poraz v letu dni, gol razlika 13:16
Na devetih tekmah pod selektorjem Slavišo Stojanovićem je Slovenija že petič izgubila, ob treh porazih v kvalifikacijah še drugič na prijateljski tekmi. Ob tem slovenska izbrana vrsta ni niti enkrat ohranila mreže nedotaknjene, čeprav je na večini tekem branil eden najboljših vratarjev na svetu, ki je po prestopu v Inter na vrhuncu svoje kariere, pri čemer pa je netaktno nakazal, da se njegovo obdobje v reprezentanci v primeru neuspešne poti v Brazilijo končuje.

Novinci in novi sistemi niso obrodili sadov
Stojanović je ustregel želji javnosti in se odločil za eksperiment: v začetno postavo je uvrstil osem novincev, od "standardnih" igralcev pa so ostali le Samir Handanović, Bojan Jokić in Tim Matavž. Skozi tekmo je selektor uporabil tri različne taktične sisteme, a kljub dvema goloma Nejca Pečnika je bilo to premalo za kaj več kot poraz z 2:3. Ali kot ugotavlja nogometni komentator Radia Slovenije Boštjan Janežič: "Moštvo ni bilo kompaktno, željno, odločeno, bojevito. Igralcem manjka psihološka trdnost, nimajo dovolj samozavesti, ne dihajo kot ekipa."

Enajstmetrovko bi morala izvesti Cvijanović ali Matavž
O kaotičnih razmerah priča tudi dogodek na začetku tekme, ko je k strelu z bele točke pristopil Jasmin Kurtić. 23-letni Belokranjec je presegel pooblastila in zapravil 11-metrovko za zgodnje vodstvo Slovenije, zaradi česar je vezist Palerma med odmorom obstal v slačilnici. Najstrožjo kazen bi namreč po dogovoru morala izvesti ali Goran Cvijanović ali Tim Matavž!

Ni pravih potez, ne selektorja ne predsednika
Nogometna javnost kljub vsemu ni apatična, kot pravi selektor (poglejte vsebino dobrih 800 komentarjev pod novico o tekmi v Skopju), temveč globoko nezadovoljna in si bolj kot sprememb na igrišču želi ob njem, kar ob koncu Športne zgodbe tudi povzema Janežič: "Stojanović ne zna potegniti pravih potez, a ima neomejeno zaupanje tistega, ki ga je izbral - nogometnega nepoznavalca predsednika naše nogometne zveze Aleksandra Čeferina."

Makedonija, 83. država Fifine lestvice, je tako dobila tudi tretjo srečanje s Slovenija, vse tri prijateljske tekme pa je dobila s skupnim izidom 9:3! Nadaljuje se tudi jugoslovanski urok - 22. tekma Slovenije z reprezentancami z območja nekdanje Jugoslavije. 12 poraz, 9 remijev in ena sama samcata zmaga. Razlika v golih 23:40! Edino zmago je Slovenija dosegla lani oktobra proti Srbiji (1.0), kar je bila zadnja tekma pod vodstvom selektorja Matjaža Keka.
Odmevi po grenkem porazu nogometašev v Skopju
Slovenci iz Skopja z novim porazom
Odmevi po grenkem porazu nogometašev v Skopju
Slovenci iz Skopja z novim porazom