Selektor Stojanović bo v Makedonijo odpeljal nekaj manj izkušenih slovenskih igralcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Selektor Stojanović bo v Makedonijo odpeljal nekaj manj izkušenih slovenskih igralcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rene Krhin
V Makedoniji naj bi zaigral tudi Rene Krhin. Foto: Reuters
Stojanović in Handanović pred tekmo v Skopju
Stojanoviću voda skoraj teče v grlo

Manjkalo bo nekaj standardnih igralcev. Steber slovenske obrambe Boštjan Cesar bo tako kot Džengis Čavušević prijateljsko tekmo izpustil zaradi poškodbe, Mišo Brečko pa zaradi dogovora s klubom. Selektor je v izbrano vrsto zato povabil Roka Elsnerja, Aleša Mejača in še nekatere druge, manj izkušene igralce. Po dolgem času je na reprezentančnem seznamu tudi Rene Krhin, ki v zadnjem času redno dobiva priložnost (s klopi) tudi v svoji Bologni.

Handanović: Preizkusiti je treba vse igralce
"Nekaj igralcev manjka, nekaj je poškodovanih, nekaj jih bo kaznovanih za naslednjo kvalifikacijsko tekmo. Mislim, da je pomembno, da vse preizkusimo. Te prijateljske tekme služijo temu, da se reprezentanca zbere, da se fantje 'začutimo' in da odigramo tekmo. Seveda je rezultat pomemben, ampak mislim, da je še bolj pomembno to, da damo priložnost vsem in da vidimo, na koga se lahko računa in na koga ne," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal kapetan Samir Handanović.

Stojanović: Pomembna je vsaka tekma
Da je tekma (začetek ob 18. uri; prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju) pomembna za slovensko vrsto, poudarja tudi Slaviša Stojanović. "Vsaka tekma je za nas izjemnega pomena. Že prej je to veljalo, zdaj pa še toliko bolj. Cilj je odigrati čim boljšo tekmo, pogledati različne variante za prvo naslednjo kvalifikacijsko tekmo proti Islandiji, saj na njej nekaj igralcev ne bo smelo nastopiti zaradi kartonov, in ponuditi priložnost tudi nekaterim igralcem, ki so do zdaj imeli majhno minutažo ali je sploh niso imeli. To je osnovni cilj. Je pa dejstvo popolnoma jasno, da nismo več v položaju, da lahko razmišljamo o kakšnih drugih stvareh. Moramo razmišljati o maksimalnem garanju na igrišču, podrejanju kolektivu in ciljem. Prevečkrat smo govorili vnaprej, zdaj je čas, da res gremo iz tekme v tekmo. To bo odslej tako."

Reprezentanco se ocenjuje po rezultatih
Strokovnjak na slovenski klopi se zaveda, da je reprezentanca v javnosti izgubila nekaj simpatij in da bo za izboljšanje tega treba doseči tudi kakšne pozitivne rezultate. Vključno s tekmo v sredo. Stojanović: "Vedno je pomemben rezultat. Reprezentanca se ocenjuje po tem. Imamo deset kvalifikacijskih tekem v obdobju dveh let. Nimamo časa, da si lahko privoščimo, da pet, šest tekem damo 'malce na stran' in potem rečemo, saj bo voz že stekel. Vsaka tekma je pomembna, vsaka zmaga dobrodošla. Ključno pa je to, kakšne bodo alternative igralskega kadra za nadaljevanje, kdo lahko sledi temu ritmu, kakšne so možnosti drugih sistemskih postavitev, ob vsem tem pa moramo zgraditi tudi neko pozitivno ozračje, ki je načeto zaradi slabih rezultatov."

Slovenski selektor: Pričakovanja javnost so bila previsoka
"Nekaj moramo narediti glede tega, saj smo sami krivi, da se je to sploh zgodilo. S svojimi rezultati smo javnost pripeljali do takšnega razmišljanja. Obstaja pa tudi drugačen pogled. Pričakovanja so bila mogoče v danem trenutku previsoka, tako da je bilo tudi razočaranje večje. S svojimi igrami smo javnost pripeljali do apatije, ampak naša naloga je, da to obrnemo, da vrnemo vero v reprezentanco, v nas same, tako da smo mi na potezi," je še povedal selektor in se ozrl na tekmeca v sredo, ki bo med drugim pogrešal prvega zvezdnika Gorana Pandeva.

Makedonci dobili zalet po zmagi nad Srbi
"Makedonska reprezentanca je mlada. Če se osredotočim na igralce, imajo tudi oni nekaj osipa v kadru, tako da se še ne ve, v kakšni postavi bodo igrali. Nekaj ključnih nogometašev ne bo igralo, nekaj dobrih pa je zraven. Makedonija je navdahnjena reprezentanca v tem trenutku, dobila je zalet po zadnji zmagi proti Srbiji, v kvalifikacijah je solidna. So polni motiva za vsako tekmo, vključno s prijateljsko, kar je tudi prav," je sklenil Stojanović.

Stojanović in Handanović pred tekmo v Skopju
Stojanoviću voda skoraj teče v grlo