Srečko Katanec bo prvič v svojem drugem mandatu vodil Slovenijo na kvalifikacijski tekmi. Foto: Aleš Fevžer
Srečko Katanec bo prvič v svojem drugem mandatu vodil Slovenijo na kvalifikacijski tekmi. Foto: Aleš Fevžer

Kaj bo v soboto? Nov dan bo. Upam, da bomo imeli tri točke. Nič drastičnega se ne bo spremenilo. Verjemite mi.

Katanec se ne obremenjuje s tem, kaj ga čaka v prihodnosti - ne v primeru poraza ne v primeru zmage
Valter Birsa
Valter Birsa se je po dveh dneh vrnil na igrišče. Foto: Aleš Fevžer
Eidur Gudjohnsen - največja zvezda Islandije
Slovenci morajo za zmago "zorati" Stožice

Bočni branilec Bojan Jokić, ki je sredin trening v Kopru zaradi bolečin v stegenski mišici končal predčasno, si je opomogel in ni vprašljiv, kaj bo z Valterjem Birso (v torek si je zvil gleženj), pa bo jasno po današnjem treningu na ljubljanskem stadionu (18.00). Šempetrčan je uvodni del treninga s tekom in igranjem "pepčka" opravil skupaj s soigralci, kako je bilo pozneje, pa novinarji nismo mogli videti, saj je Katanec po 15 minutah vadbo zaprl za javnost.
Eno od odprtih vprašanj ostaja tudi, ali bo prednost pred Timom Matavžem dobil povratnik Milivoje Novaković. Sodeč po uigravanju na treningu na Bonifiki, bo tako. "Novo" je Katanec pohvalil tudi na "tiskovki": "Dela profesionalno, njegov pristop je v redu. Malo ga je zmotil ta zobobol, drugače pa je optimalno. Kar se mene tiče, škoda, da ga že v preteklosti ni bilo zraven."

Pričakuje agresivno tekmo
"Islandcev se ne bojim, jih pa spoštujem. Čaka nas izredno težek tekmec, ki je zelo neugoden doma in na gostovanjih. Mogoče jim še celo bolj "paše" igrati v gosteh. Tečejo in si pomagajo. To je pri manjših reprezentancah osnova, da prideš do nekega rezultata," je med drugim še povedal slovenski selektor in dodal: "Pričakujem agresivno tekmo. Islandci začnejo visoko napadati s štirimi nogometaši, priključujeta se tudi zadnja dva vezna igralca. V tej igri seveda nekaj tvegajo in puščajo zadaj neke zadeve, ki jih bomo morali kaznovati. 90 minut ne morejo igrati tako agresivno in to moramo izkoristiti. Tu bomo morali biti pametni."
Kaj lahko se zgodi, da bo tekma odločena v končnici, v tem primeru pa bodo morali še bolj "gristi" nogometaši z rezervne klopi: "Priprave so bile dobre, fantje so delali dobro, zavzeto. Kar lahko obljubim, je, da smo pripravljeni in da bodo fantje dali vse od sebe. Lepo bi bilo, da osvojimo tri točke in da smo še v igri za nastop na svetovnem prvenstvu. Tudi tisti, ki ne bodo igrali od prve minute, bodo morali biti osredotočeni, saj so lahko zelo pomembni za zadnje pol ure ali pa zadnjih deset minut."
Pod pritiskom gre lahko hitro kaj narobe
Katanec je pred dnevi dejal, da bi pritisk "odločilne tekme" na slovensko vrsto lahko negativno vplival. Kako je s tem dan pred tekmo? "Jaz sem pozitivno živčen pred vsako tekmo. To je normalno, saj želim zmagati in to prenašam na fante. To ne bo neka zadnja tekma, v kvalifikacijah jih bo še pet, je pa res, da potrebujemo točke. Enako velja za Islandijo. Pritisk na našo reprezentanco pa se v teh kvalifikacijah vrši od prve tekme naprej, a mi nismo taka ekipa, ki bi ga kar tako prenašala. Izkušnje so me naučile, da gre pod pritiskom lahko hitro kaj narobe, če nisi na pravi ravni glede tega. Če bodo fantje zorali Stožice, si tudi če rezultata ne bo, ne bomo imeli kaj očitati. Nismo niti Brazilija niti katera druga velesila v nogometu. Trudimo se igrati po svojih najboljših močeh. Sam v slačilnico nikoli ne vstopim z besedami 'fantje, tri točke so nujne'. Ne, to ne gre. Mora biti pa obnašanje pravo, v dresu z državnim grbom morajo garati."
Katanec je še poudaril, da ne razmišlja, kaj bo storil v primeru neuspeha, ki bi Slovenijo bržkone dokončno oddaljil od Brazilije. "Ne razmišljam o tem, kaj bo. Pa naj zmagamo ali izgubimo. Mi nimamo tako širokega kadra, da bi se lahko komur koli odpovedali. Mladi, ki so v tujini, se po mojem mnenju ne razvijajo na takšen način, kakor bi se lahko. Še naprej bomo spremljali igralce in sestavljali mozaik. Ne vem, zakaj se je pri nas imelo za stare nekatere igralce pri 32 ali 33 letih. Pri Islandiji je 34-letni Gudjohnsen še vedno v reprezentanci in pomaga." Ali kot je še pristavil selektor: "Kaj bo v soboto? Nov dan bo. Upam, da bomo imeli tri točke. Nič drastičnega se ne bo spremenilo. Verjemite mi."
Kvalifikacije za SP 2014
Skupina E, petek ob 18.00:
SLOVENIJA - ISLANDIJA
Ob 19.00:
NORVEŠKA - ALBANIJA

Sobota ob 17.30:
CIPER - ŠVICA

Lestvica:                         
ŠVICA             4  3 1 0  7:1 10
NORVEŠKA          4  2 1 1  6:5  7
ALBANIJA          4  2 0 2  5:5  6
ISLANDIJA         4  2 0 2  4:4  6
SLOVENIJA         4  1 0 3  3:6  3
CIPER             4  1 0 3  4:8  3

Kaj bo v soboto? Nov dan bo. Upam, da bomo imeli tri točke. Nič drastičnega se ne bo spremenilo. Verjemite mi.

Katanec se ne obremenjuje s tem, kaj ga čaka v prihodnosti - ne v primeru poraza ne v primeru zmage
Eidur Gudjohnsen - največja zvezda Islandije
Slovenci morajo za zmago "zorati" Stožice