Srečko Katanec na eni strani vse podreja osvojitvi 3. mesta in s tem igranju dodatnih kvalifikacij, pri tem pa ima Slovenija celo še nekaj možnosti za neposredno uvrstitev: oktobrski zmagi nad Litvo in San Marinom ter uspeh Estonije nad Švico bi na 2. mesto in neposredno na Euro 2016 popeljal Slovence. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec na eni strani vse podreja osvojitvi 3. mesta in s tem igranju dodatnih kvalifikacij, pri tem pa ima Slovenija celo še nekaj možnosti za neposredno uvrstitev: oktobrski zmagi nad Litvo in San Marinom ter uspeh Estonije nad Švico bi na 2. mesto in neposredno na Euro 2016 popeljal Slovence. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Srečko Katanec
52-letni Ljubljančan ni bil nič kaj navdušen nad slabo zasedenim Ljudskim vrtom niti nad tem, da je Slovenija v zadnjih 4 letih dobila vseh pet kvalifikacijskih tekem v Mariboru. Veliko bolj so ga zmotili žvižgi ob odmoru pri izidu 0:0. Foto: www.alesfevzer.com

Kevin ni odigral ene cele tekme, nekateri so bili vpoklicani, pa v klubih niso niti med 18, vse to šteje. Vse je odvisno, kaj se dogaja s fanti v klubu, samo to!

Začetna postava Slovenije proti Estoniji
Ob dvoboju z Estonijo je Katanec vseskozi izpostavljal izkušenost in uigranost Baltov, ki pa so imeli v povprečju le 10 reprezentančnih nastopov več kot Slovenci (skupaj 537 nastopov), ob tem pa so gostje zaigrali v prvi postavi z dvema 22-letnikoma, medtem ko sta bila pri gostiteljih najmlajša igralca stara 24 let. Foto: Reuters
Selektor Srečko Katanec
Po lanskem novembrskem porazu v Angliji je Katanec o prenosu in komentarju tekme dejal: "Zahvaljujem se Ivu Milovanoviču in Nenadu Protegi, ker bi bil jaz med prenosom bolj kritičen, kot sta bila onadva." Po sobotnem bolečem porazu v Švici pa ga je očitno močno zmotila studijska kritika Branka Zupana. Foto: BoBo
Studijska analiza ob polčasu Slovenija - Estonija
Analiza v studiu po zmagi Slovenije nad Estonijo
Katanec: Ne vem, kaj ljudem ni jasno
Slovenski junak tokrat Robert Berić
Berić prebil estonski bunker

Po lastnem priznanju je za Katancem mogoče celo najtežji teden v trenerski karieri. Po bolečem porazu v Švici, kjer naj bi Slovenija odigrala celo najboljšo tekmo v kvalifikacijah za Euro 2016, je začutil medijsko ustvarjanje negativnega ozračja okoli njegove izbrane vrste.

Ni čutil podpore s tribun Ljudskega vrta
"Imeli smo dve težki tekmi, tako da igrati na tri dni brez priprave za samo drugo tekmo je zelo težko. Olajšanje neko je, seveda, sploh zato, ker se po prvi tekmi v Švici, kjer so fantje dejansko odigrali dobro tekmo, ustvarja neko ozračje, ki meni absolutno ni všeč. Dejansko ne vem, kaj nam ni jasno. Danes je bilo treba fante podpreti, jih dvigniti zaradi tega, ker so si to zaslužili, česar sam ravno nisem čutil,"
je v pogovoru za TV Slovenija Katanec dal vedeti, da ga je zmotila slaba podpora s tribun Ljudskega vrta, kjer se je zbralo samo 6.068 navijačev, ki so ob odmoru jalovo premoč Slovencev nagradili z žvižgi.

Smo tretji, kjer nam je mesto
"Čestitke fantom, mi smo predvidevali, da bo točno takšna tekma. Estonija je izredno izkušena ekipa, kar smo povedali že pred tekmo, fantje so morali biti potrpežljivi, dali smo gol. Žvižgi ob polčasu pa mi niso bili najbolj všeč. Zmagali smo, to je pomembno, spet smo tretji in tam smo, kjer nam je mesto,"
je bistveni dosežek torkovega večera v Mariboru poudaril Katanec, ki pa je nato pogovor z Anžetom Bašljem izkoristil za medijski dvoboj s televizijskimi strokovnimi komentatorji.

Na kavču je vsak najboljši trener
"Nisem jaz nič zadel z Ljubijankićem (kot menjavo). Strokovnjaki, predvsem tisti, ki imajo trenerske licence in hodijo v studie, naj rajši doma sedijo in ... Jaz sem najboljši trener, ko gledam doma Barcelona - Real Madrid in točno vem, kaj naredi trener nasprotne ekipe narobe. Take kritike, ki niso prave, absolutno nimajo nobene zveze ... Če se ekipa brani z desetimi in napada kvečjemu z enim ali dvema, je tako, da ena zamenjava ali dve absolutno ne moreta v takšni meri vplivati, kot naj bi, denimo, v Švici,"
je bil oster 52-letni Ljubljančan, ki je vodil Slovenijo na 70. tekmi.

"Ustvarjala se je klima, ker bi bilo nekomu zelo všeč, da bi mi danes izgubili. To mi ni všeč. Tisti vsi, ki so zdaj malce spet jezni in bodo spet rekli, da je Katanec takšen in drugačen ... To ni v redu. Fantje so sicer super! Jaz že vem, kaj in kako," je slovenski nogometni selektor prepričan, da je del javnosti navijal za njegov neuspeh.

Ali se res ne gleda in spremlja ladij?
"Glejte, spremljam ekipo v nasprotju s tistimi, ki potem pridejo komentirat. To me moti! Oni ne vedo absolutno nič, s kakšnimi težavami se ukvarjamo. Tudi novinarji, velika večina, 90 odstotkov, sploh nimajo p... Niti enkrat ne gledajo naših igralcev, ki igrajo v tujini. Preberejo nekaj preko 'neta', kaj so delali, kaj so povedali, to je danes zelo enostavno, ne? Potem pa komentirati, kaj je vse treba s to reprezentanco narediti. Ta reprezentanca je trenutno spet v nekem ustvarjanju. Danes so bili na igrišču fantje, ki so stari ... Vemo koliko, ne?"
je Katanec še obtožil komentatorje in novinarje, da ne spremljajo, kaj se po klubih dogaja s slovenskimi nogometnimi ladjami.

Zaigrala 12. najbolj izkušena vrsta Slovenije
"Zelo veliko jih je bilo: od Krhina, Kampla, Strune, gotovo bom pozabil na koga, zdaj pa, če želijo določeni novinarji ali mediji iz 22- ali 23-letnih fantov narediti 30 let stare ... In z igralci, ki imajo deset tekem, če hočete narediti, da imajo sto tekem - ja, to ne gre! Določena šola bo morala biti, davek bo plačan, in ta reprezentanca absolutno še stoji. Absolutno odlični dve tekmi smo odigrali glede na to, v kakšnem stanju je bila reprezentanca v tem trenutku,"
je ogleda vreden (video spodaj) pogovor z Bašljem sklenil Srečko Katanec. Selektor je na zelenico poslal začetno enajsterico s skupno 479 reprezentančnimi nastopi, kar je sicer 12. najbolj izkušena prva postava v zgodovini Slovenije (@ŠportniSOS), ob tem pa je bil najmlajši Robert Berić s 24 leti, kolikor jih ima še Kampl, Krhin je star 25, Struna 26 ...

Ob polčasu preganjal melanholijo
Na novinarski konferenci je bil slovenski selektor bolj umirjen, pri tem pa razkril, da bi ga zadovoljila tudi točka za morebitni remi, kar je jasno zabičal tudi svojim varovancem, ki jih je pa med odmorom vseeno moral nadreti. "V slačilnici sem moral povzdigniti glas, ker so me ob polčasu zmotili žvižgi. Vem, da ljudje doma gledajo Barcelono in Messija, Real in Ronalda, ki preigravata ljudi kot keglje, takšnih igralcev mi nimamo. Dogovorili smo se, da če bo šla tekma v neko smer, da nismo naivni. Na srečo smo dali gol. Glede 3. mesta nam je bila tudi točka dovolj. Ne vem, kaj ljudem ni jasno, ko pridejo na stadion. Fante je treba podpreti, ustvarilo pa se je negativno ozračje po naši najboljši tekmi v kvalifikacijah. Dvigniti sem moral glas, ker je bilo čutiti melanholijo."

Imeli posest, a premalo igre naprej
Sledil je komentar tekme in Estonije kot trdoživega nasprotnika, ki pa vseeno ni pripravil tretjega zaporednega presenečenja. "Danes se znajo vsi postaviti in braniti. Samo še mogoče Gibraltarju se da sedem ali osem golov, vse drugo je 1:0 ali 2:1, saj je zelo težko prebiti obrambne zidove. Bil je zelo naporen teden, mogoče celo najbolj, od kar sem trener. Tudi Josipu Iličiću ne ustreza takšna igra. Nekaj je, ko igraš z boljšim nasprotnikom in imaš več prostora v napadu, drugo pa je igrati z reprezentancami, kot je Estonija, kjer fantje niso stari po 20 let, temveč 30 in imajo po sto tekem za reprezentanco. V prvem polčasu smo imeli posest, a ko so fantje dobili podajo med linijami, so se vračale žoge nazaj. Ko jo sprejmeš, bi se morali obračati proti golu in poskusiti odigrati dvojno podajo ali preigrati."

Domači poraz z Estonci ostal v zavesti
Da v 8. krogu kvalifikacij v skupini E v Mariboru ne bo nogometne lepote, je Katanec napovedal že dan pred tekmo. "Zadovoljen sem, da smo zmagali. Če ste pa mislili, da boste videli goleado in gledali lep nogomet ... Mi smo pričakovali natanko to, kar smo videli. Na koncu smo si rekli, da se ne bi zgodilo kot na koncu kvalifikacij za prejšnje evropsko prvenstvo, ko se je (leta 2011) izgubilo doma z Estonijo. Pri izidu 1:0 in 1:1 so šli po drugi gol, četudi bi tudi točka bila ravno tako dobra. Mi tega nocoj ne bi ponovili, pa če vam je všeč ali ne. Moja naloga je, da fante pripravim za osvojitev tega 3. mesta, kar je realna slika," je selektor potrdil, da je vse podrejeno izpolnitvi cilja - uvrstitvi vsaj v dodatne kvalifikacije.

"Dal je gol, kar je najpomembneje"
Kako je Katanec videl igro junaka tekme Roberta Berića? "Dal je gol, kar je najpomembneje. Lahko igra bolje in mora ter zna to. Ko se ti poškoduje prvi napadalec, ki igra z drugimi že dolga leta, gre tukaj za številne mehanizme. Zdaj pa po novem sistemu v treh dneh nimaš časa opraviti niti enega pravega treninga z menjavo. Potem gre samo za govorjenje, nogometno inteligenco igralca, kako se ujame." Od preostalih izbrancev je selektor izpostavil slovensko "desetico": "Vesel sem, da je prišel Valter Birsa v tako dobrem fizičnem stanju, kakršnega ga jaz v dveh letih še nisem videl in je bil zaradi tega dodana vrednost."

Vse je odvisno, kako gre fantom v klubih
Za konec je Katanec usmeril pogled na zadnji dve tekmi skupinskega dela, ko bo morala Slovenija ubraniti in potrditi 3. mesto, ki prinaša dodatna novembrska dvoboja za nastop v Franciji drugo poletje. "Litva ni naivna ekipa. Slovenija je z njo že izgubila, in to, ko so za njo igrali, saj veste, kateri nogometaši. Igramo doma, imamo dobro pozicijo. Vse je odvisno, kaj se dogaja s fanti v klubu, samo to! Ne pozabiti, da smo začeli ustvarjati nekaj novega. Dodajali bomo igralce, če kdo ne bo igral v klubu ali sploh ne bo več na klopi, ga ne bom mogel več klicati. Mogoče bomo že na naslednjih dveh tekmah šli v smer, tudi za ceno porazov in ne bomo gledali na lestvice ter izide," je Katanec naredil miselni preobrat in pod vprašanje postavil doseganje izida za vsako ceno.

Ob skorajda polnočnem slovesu od sedme sile je Katanec še priznal, zakaj mu je bilo osebno tako težko v preteklih dneh: "Še to: Zmago pa podarjam Dolceviti, moji dogi, ki je ni več."

Kevin ni odigral ene cele tekme, nekateri so bili vpoklicani, pa v klubih niso niti med 18, vse to šteje. Vse je odvisno, kaj se dogaja s fanti v klubu, samo to!

Studijska analiza ob polčasu Slovenija - Estonija
Analiza v studiu po zmagi Slovenije nad Estonijo
Katanec: Ne vem, kaj ljudem ni jasno
Slovenski junak tokrat Robert Berić
Berić prebil estonski bunker