Selektor Kek je vesel odlične klubske sezone Josipa Iličića, okoli katerega se je in se še bo vrtela igra Slovenije v boju za Euro 2020. Foto: Reuters
Selektor Kek je vesel odlične klubske sezone Josipa Iličića, okoli katerega se je in se še bo vrtela igra Slovenije v boju za Euro 2020. Foto: Reuters

Po prvih dveh tekmah mi manjkajo tri točke. Ne morem pa zdaj reči, da bom zadovoljen z dvema ali tremi točkami, s tem bi že takoj odpisal tri točke in potem bi se moral samo še odločiti, na katero tekmo sploh ne grem.

Selektor Matjaž Kek

"Nimamo tehničarja, imamo pa delavce," se je ob uvodnih težavah z mikrofonom pošalil selektor Matjaž Kek in nadaljeval s komentarjem predstavljenega spiska za kvalifikacijski tekmi z Avstrijo in Latvijo v gosteh, kar bo 3. in 4. krog boja za Euro 2020.

"Za junijski termin je vedno več težav, kot bi si želeli selektorji. Konec dolgih klubskih sezon, nekateri imajo preveč minutaže, drugi premalo igralnega časa, a razbijati si glave s tem nima velikega smisla," je Kek orisal okoliščine sestave reprezentančnega seznama, na katerem je en popolni novinec – napadalni vezist Denis Popović. 29-letni Celjan zadnji dve sezoni blesti v Rusiji in je bil ključni igralec Orenburga, ki je v močnem ruskem prvenstvu ravnokar končal na 7. mestu, pri čemer je slovenska desetka prispevala dva gola in šest podaj na 24 ligaških tekmah.

Razumljivo veliko zanimanje za bližnji Celovec
"Z izidom nismo mogli biti zadovoljni, saj smo šli v obe tekmi po zmago in imeli za to svoje priložnosti. Čez tunel je relativno blizu, zato je več pozornosti na tekmi v Celovcu. A to je samo še dodaten motiv,"
je Kek odvrnil na informacijo, da je bil slovenski sektor za gostujočo tekmo z Avstrijo razprodan že pred časom.

"Spisek bo še dopolnjen z igralci iz slovenske lige. Čakam na finale Pokala Slovenije. To je najpomembnejša informacija ob predstavljenem seznamu," je poudaril selektor Kek, da seznam še ni dokončen in pozneje še enkrat ponovil: "Zagotovo bo dopolnjen z imeni iz domačega prvenstva. Gledal bom v živo vse, ki lahko zaigrajo za Slovenijo." Olimpija in Maribor se bosta za pokalno lovoriko pomerila v četrtek v Celju ob 20.15.

Tako Avstrijci kot Latvijci so na prvih dveh tekmah ostali praznih rok in sta na lestvici skupine G za Slovenijo, ki je dvakrat remizirala z 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Tako Avstrijci kot Latvijci so na prvih dveh tekmah ostali praznih rok in sta na lestvici skupine G za Slovenijo, ki je dvakrat remizirala z 1:1. Foto: www.alesfevzer.com

Več vezistov, ker sta Krhin in Verbič poškodovana
V zadnjem času so imeli številni standardni slovenski reprezentanti zdravstvene težave, kljub temu sta med vpoklicanimi Rene Krhin in Benjamin Verbič, ki sta zadnje mesece in tedne na bolniški. "Rene Krhin ima velike težave, saj od marčnih reprezentančnih tekem sploh ni igral. Ko bo prišel iz Nantesa, ga bomo pregledali in videli, kaj se da zgoditi v 10 dneh. Z Benjaminom Verbičem sem se pogovarjal pred eno uro, sam je še v Kijevu. Njegov optimizem je velik in nalezljiv, začel je teči in se pripravlja na začetek treningov z žogo. Težave z ramo, ki mu je že povzročala preglavice v preteklosti, ima Andraž Šporar, ki bo zdaj podrobno pregledan," je Kek razkril, da je vprašljiv za kvalifikacijski tekmi tudi Šporar, ki je v končani sezoni zabil kar 29 golov za Slovan in v reprezentanci tudi dočakal prvi gol.

Kek za tekmi proti Avstriji in Latviji vpoklical enega novinca

Selektor Slovenije pušča odprta vrata in možnosti za nadaljnje spremembe v postavi: "Ravno zaradi teh težav je na seznamu nekaj več vezistov in še kakšen bo dodan. Če bo res šlo vse narobe, je tu tudi Adam Gnezda Čerin, ki sem ga prepustil mladinski reprezentanci, zlasti zaradi prve tekme s Švico, ki me izredno zanima."

Z Oblakom in Iličićem po uspeh
"Od Iličića pričakujem takšen nivo kot pri Atalanti in kar je kazal na zadnjih tekmah Slovenije. Motiviran, pripravljen voditi, se živcirati, biti dodatna vrednost na igrišču. Stalno pa kot trener pričakuješ učinek: gol ali podajo.
Vsi vemo, kaj bo od nasprotnikov, udarci po nogah, a s tem mu strežejo v Serii A na vsake tri, štiri dni," je dobre forme prvega slovenskega igralca vesel Kek.

"Glede Jana Oblaka izhajam iz predpostavke, da je zdrav. Gre pa za dolgo sezono in stvari se naberejo, izpustil je zadnjo tekmo sezone," je 57-letni Mariborčan prepričan, da bo v Celovcu slovenska vrata branil v svetu najbolj cenjeni slovenski nogometaš.

Keku manjkajo tri točke iz prvih krogov
"Težko si predstavljam, da bo Slaviša Stojanović kot selektor Latvije bolj motiviran kot jaz v vlogi selektorja Slovenije,"
se je Mariborčan dotaknil soočenja dveh slovenskih selektorjev. "Živim od tekme do tekme. Pripravljam se na prvo tekmo, ukvarjam se z našimi težavami in niti ne s težavami Avstrijcev. Po prvih dveh tekmah mi manjkajo tri točke. Ne morem pa zdaj reči, da bom zadovoljen z dvema ali tremi točkami, s tem bi že takoj odpisal tri točke in potem bi se moral samo še odločiti, na katero tekmo sploh ne grem," je na dilemo o številu želenih točk, ki bi zadovoljile strokovni štab, odgovoril Kek.

Palčič kljub treningom na Brdu ni vpoklican
Že pred uradno predstavitvijo seznama je bilo jasno, da so vpoklicani Miha Blažič (Ferencvaros), Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok), Andraž Struna (Anorthosis Famagusta), Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) in Damjan Bohar (Zaglebie Lubin), ki so bili že del reprezentance marca. V svojo reprezentanco je Kek prvič vpoklical Žana Majerja (Lecce), ne pa tudi Mateja Palčiča (Wisla Krakov).

Sorodna novica Kek v Avstriji in Latviji računa tudi na pomoč Majerja in Palčiča

Omenjena sedmerica je namreč ves pretekli teden na Brdu trenirala pod Kekovim vodstvom. Preostali del reprezentance se bo zbral v petek v Kranjski Gori, kjer se bodo zaradi prenove hotela na Brdu opravili treningi pred tekmama. Majer se v izbrano vrsto vrača po daljšem času, junija lani je debitiral na prijateljski tekmi proti Črni gori.

Dva remija 1:1 in četrto mesto skupine
Slovenija je na uvodnih tekmah kvalifikacij za Euro 2020 v skupini G dvakrat remizirala. Tako v Hajfi pri Izraelu kot v Ljubljani proti Severni Makedoniji je bilo na koncu 1:1. Z dvema točkama je slovenska izbrana vrsta na 4. mestu, za Poljsko s 6 točkami in Izraelom ter Severno Makedonijo, ki sta zbrala po 4 točke. Na prvenstvo stare celine, ki bo potekalo po vsej Evropi, vodita prvi dve mesti 6-članske skupine.

Slovenski nogometaši bodo v petek, 7. junija, gostovali v Celovcu pri Avstriji, tri dni pozneje v ponedeljek, 10. junija, pa jih čaka še obračun v Rigi proti Latviji. V Celovcu morajo Avstrijci nujno zmagati, saj so kar nesrečno izgubili uvodni marčni tekmi, Slovenci pa si po drugi strani ne morejo privoščiti poraza. Nato bo latvijski selektor Slaviša Stojanović proti rojakom iskal presenečenje.


Seznam Matjaža Keka za junijski tekmi z Avstrijo in Latvijo:

Vratarja (2):
Vid Belec (Sampdoria)
Jan Oblak (Atletico Madrid)

Branilci (8):
Jure Balkovec (Verona)
Miha Blažič (Ferencvaros)
Bojan Jokić (Ufa)
Miha Mevlja (Rostov)
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok)
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)
Aljaž Struna (Houston Dynamo)
Andraž Struna (Anorthosis Famagusta)

Vezisti (11):
Jaka Bijol (CSKA Moskva)
Damjan Bohar (Zaglebie Lubin)
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield)
Domen Črnigoj (Lugano)
Josip Iličić (Atalanta)
Rene Krhin (Nantes)
Jasmin Kurtić (SPAL)
Žan Majer (Lecce)
Denis Popović (Orenburg)
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev)
Miha Zajc (Fenerbahče)

Napadalca (2):
Robert Berić (St. Etienne)
Andraž Šporar (Slovan Bratislava)


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

SKUPINA G

3. krog, petek, 7. junija:
AVSTRIJA - SLOVENIJA ob 20.45
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)
SEVERNA MAKEDONIJA - POLJSKA
LATVIJA - IZRAEL

4. krog, ponedeljek, 10. junija:
LATVIJA - SLOVENIJA 20.45
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)
POLJSKA - IZRAEL
SEVERNA MAKEDONIJA - AVSTRIJA

Lestvica:

                           
POLJSKA             2  2 0 0  3:0  6
IZRAEL              2  1 1 0  5:3  4
SEVERNA MAKEDONIJA  2  1 1 0  4:2  4
SLOVENIJA           2  0 2 0  2:2  2
AVSTRIJA            2  0 0 2  2:5  0
LATVIJA             2  0 0 2  1:5  0
Gnezda Čerin pri mladinski reprezentanci

Slovenska reprezentanca do 21 let bo 7. in 10. junija odigrala mednarodni prijateljski tekmi proti reprezentancama Švice (v Aarauvu) in Gruzije (v Lendavi). Selektor Primož Gliha je vpoklical 22 igralcev: Žan Celar (Roma / ITA), Tomi Horvat (Mura), Rok Vodišek (Genoa / ITA), Adis Hodžić (Gorica), Luka Štor (Aluminij), Luka Koblar (Aluminij), Dejan Petrovič (Aluminij), David Brekalo (Bravo), Žan Zaletel (Celje), Janez Pišek (Celje), Matija Rom (Domžale), Adam Gnezda Čerin (Domžale), Žiga Frelih (Krško), Žan Kolmanič (Maribor), Jan Mlakar (Maribor), Luka Čadež (Triglav), Egzon Kryeziu (Triglav), Žan Rogelj (Triglav), Vanja Drkušić (Heerenveen / NIZ), David Zec (Benfica / POR), Haris Kadrić (Olimpija), Vitja Valenčič (Olimpija).