Benjamin Verbič je ob Viktorju Cigankovu ključni napadalni igralec Dinama Kijev. V letošnji sezoni se je Vojničan večkrat s krila preselil čisto v špico napada Kijevčanov. Foto: Reuters
Benjamin Verbič je ob Viktorju Cigankovu ključni napadalni igralec Dinama Kijev. V letošnji sezoni se je Vojničan večkrat s krila preselil čisto v špico napada Kijevčanov. Foto: Reuters

"Operacija je šla dobro in kmalu bom nazaj," je po petkovi operaciji nategnjenih vezi v gležnju na Facebooku zapisal Benjamin Verbič. 25-letnik iz Vojnika se je poškodoval na velikem derbiju Dinamo Kijev ‒ Šahtar Doneck, ki se je v ukrajinski prestolnici odvil v sredo, 24. aprila. V 73. minuti je bil Verbič po poškodbi levega gležnja zamenjan.

Med tekmo je slovenski napadalno usmerjeni nogometaš še poslabšal zdravstveno težavo, ki ga po lastnih besedah spremlja že več mesecev. Ker se stanje v tednu dni ni izboljšalo, je padla odločitev: Verbič je odletel v München v Nemčijo, kjer je bil v petek operiran. V nedeljo se je že vrnil v Kijev, kjer nadaljuje okrevanje.

Z 12 goli in 4 podajami že sklenil klubsko sezono
"Imel sem operacijo. Vse je šlo po pričakovanjih. Zdaj sem na rehabilitaciji. Če bo šlo vse, kot mora iti, se lahko vrnem v mesecu dni,"
je v prvi izjavi za ukrajinske medije optimističen Verbič. Priporočeno okrevanje po takšnem posegu je sicer 6 tednov, četudi se Verbičev optimizem uresniči, pa je krilni napadalec že sklenil klubsko sezono. Dinamo Kijev pet krogov pred koncem ukrajinskega prvenstva za vodilnim Šahtarjem zaostaja za 9 točk in bo najbrž končal kot podprvak. Verbič je sicer za Dinamo odigral 34 tekem v različnih tekmovanjih in prispeval kar 12 golov in 4 podaje.

Bo Verbič res lahko pomagal proti Avstrijcem?
Enomesečni rok za najhitrejšo mogočo Verbičevo vrnitev v poln trenažni pogon ima tako pomen samo za izbrano vrsto Slovenije. Varovance Matjaža Keka namreč čez en mesec oz. točneje v petek, 7. junija, zvečer ob Vrbskem jezeru v Celovcu čaka skorajda že ključna kvalifikacijska tekma za Euro 2020. Po uvodnih dveh remijih se bo namreč Slovenija v 3. krogu bojev v skupini G zoperstavila Avstriji, ki mora po dveh porazih obvezno premagati Slovence, ki pa si hkrati ne morejo privoščiti poraza. Tri dni pozneje Slovenijo 11. junija v 4. krogu čaka še gostovanje pri Latviji, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović.

Osrednji vezist Jaka Bijol je jeseni redno igral za CSKA. Slovenski najstnik je v celoti odigral 3 od 6 tekem skupinskega dela Lige prvakov, in bil v prvi postavi na 8 od 17 krogih ruske Premier lige. Foto: Reuters
Osrednji vezist Jaka Bijol je jeseni redno igral za CSKA. Slovenski najstnik je v celoti odigral 3 od 6 tekem skupinskega dela Lige prvakov, in bil v prvi postavi na 8 od 17 krogih ruske Premier lige. Foto: Reuters

Bijol do igralnega časa kot podporni napadalec
Če je Slovenija po vsej verjetnosti izgubila enega izmed napadalnih adutov za junijski tekmi, pa še malce bolj iz vzhoda Evrope prihaja nova možnost. Najstnik Jaka Bijol je v jesenskem delu sezone 2018/19 z igrami pri CSKA Moskvi, med drugim tudi v Ligi prvakov, močno opozoril nase in si tudi prislužil debi v članski reprezentanci. A med zimskim premorom je bolj obrambno usmerjeni osrednji vezist izgubil mesto v stalni rotaciji rdeče armade. V spomladanskem delu prvenstva je med februarjem in sredino aprila na 7 mogočih tekmah le 5-krat vstopil s klopi za skupno vsega 22 igralnih minut.

Bijolov nebeški skok za gol z glavo po podaji iz kota (gol z vrednostjo xG 0,07)

Sorodna novica Če si Berić, prideš tudi do gola iz 96-odstotne priložnosti

Dvakrat začel in obakrat zabil
Precej mlado moštvo CSKA se je zaradi poškodb znašlo v težavah pri izboru napadalcev, kar pa je odprlo druga vrata za Bijola. V zadnjih treh krogih ruskega prvenstva je mladi Korošec dvakrat začel v prvi postavi, a ne kot obrambni osrednji vezist, temveč kot podporni napadalec in pomočnik osrednje špice Fedorja Čalova. Izkupiček je vrhunski: 19-letnik iz Vuzenice je zadel tako proti Anžiju kot v nedeljo na moskovskem derbiju proti Dinamu. Na koncu se je veliki mestni obračun CSKA ‒ Dinamo končal z 2:2, s čimer Bijolov klub zaseda 4. mesto Premier lige in za dve točki zaostaja za tretjim Krasnodarjem, ki je tri kroge pred koncem ruske lige na poti v kvalifikacije za Ligo prvakov.

Bijol je proti Dinamu upravičil vlogo drugega napadalca s 5 poskusi strelov, pri čemer je resda samo uspešni strel z glavo šel v okvir vrat. Za svojo predstavo je bil tako po WhoScored kot po SofaScore nagrajen z drugo najboljšo oceno pri CSKA-ju: 7,9 oz. 7,8. Skupno je na zadnjih treh tekmah, vmes je kot rezervist vstopil tudi za 13 minut ob porazu pri Krasnodarju, Bijol poskusil s kar 12 streli, predtem pa je kot obrambni vezist v 18 prvenstvenih nastopih sestavil le 6 poskusov strelov.

Jojo statistično najigralec aprila
V Italiji se nadaljuje pravljica Atalante, ki je na generalki za finale pokala Italije v Rimu po novem preobratu premagala Lazio s 3:1. Aprila izjemno razigrani Josip Iličić je bil skrbno pokrit in zaustavljen s serijo prekrškov, a je zato več prostora ostalo za kapetana Papuja Gomeza, ki je zrežiral veliko zmago na Olimpicu, po katerem je Boginja že sama na 4. mestu Serie A s kar tremi točkami prednosti pred peto Romo. V tolažbo sicer letos z naskokom najboljšim slovenskim nogometašem v polju Iličiću ostaja priznanje statističnega portala WhoScored, ki ga je s povprečno oceno 8,18 razglasila za najigralca aprila v Italiji.

Vodja slačilnice, sredine in drugi strelec
S prvim koncem tedna v maju je bil sicer izmed številnih Slovencev v Italiji najbolj zadovoljen Jasmin Kurtić, ki je s podajo in golom tlakoval zmago SPAL-a pri Chievu s kar 4:0, s čimer so Ferrarčani dokončno potrdili prvoligaški status za prihodnjo sezono. Kurtić je kot vodja slačilnice in na levi strani vezne linije prispeval velik delež k uspehu s 6 goli in 4 podajami v 28 prvenstvenih nastopih, s čimer je za Andreo Petagno (14 golov) drugi najučinkovitejši igralec SPAL-a.

Šesti gol Kurtića potrdil obstanek v Serii A (gol z vrednostjo xG 0,13)

Preobrat St. Etienna po vstopu Berića
Odlično gre v boju za Ligo prvakov tudi Robertu Beriću, po vstopu katerega je St. Etienne uprizoril preobrat pri Monacu za zmago s 3:2. Krčan je sicer ostal brez novega gola ali podaje, a je s svojo prisotnostjo ustvarjal prostor in nase vezal nasprotne branilce. Zeleni ostajajo na 4. mestu, a so zdaj le še točko za tretjim Lyonom, omenjeno mesto Ligue 1 pa prinaša kvalifikacije za Ligo prvakov. Mimogrede: vstopnica za LP je uradno že v rokah samovoljno reprezentančno upokojenega Kevina Kampla, katerega RB Leipzig zaseda 3. mesto v Bundesligi.


SLOVENIJA (23 + 3) za Izrael in Severno Makedonijo po izboru Matjaža Keka

Ime Priimek (nastopi/goli)klub (uvrstitev v ligi)tekme

igralni čas

(ocena
WhoScored; SofaScore)

opombe
VRATARJI (4)
Vid Belec (13)Sampdoria (9. ITA)Parma - Sampdoria 3:3/na klopi
Matic Kotnik (0) *Panionios (6. GRČ)Asteras - Panionios 3:0-poškodba roke
Jan Oblak (20)Atletico Madrid (2. ŠPA)Espanyol - Atletico 3:0vso tekmo
(6,1; 6,0)
3 obrambe, drugič prejel 3 gole
Grega Sorčan (0)Gorica (9. SLO)Triglav - Gorica 1:1
Gorica - Maribor 1:3
vso tekmo
vso tekmo
brez obrambe,
3 obrambe
BRANILCI (9)
Jure Balkovec (1/0)Verona (9. ITA II)Verona - Livorno 2:3
Citadella - Verona 3:0
/
vso tekmo
na klopi; rumeni karton v 84' = 4. karton
Miha Blažič (3/0)Ferencvaros (1. MAD)Ferencvaros - Ujpest 2:1vso tekmoprvak Madžarske
Bojan Jokić (96/1)Ufa (14. RUS)Krilja Sovjetov Samara - Ufa 1:1vso tekmo
(7,0; 7,1)
9 izbijanj, 1 blok, 1 posredovanje
Miha Mevlja (19/1)Rostov (7. RUS)Rostov - Krasnodar 1:1/poškodovan
Nemanja Mitrović (3/0)Jagiellonia Bialystok (4. POL)Lechia - Jagiellonia 1:0 (P)
Jagiellonia
- Pogon 4:2
/;
/
na klopi;
izven postave
Nejc Skubic (13/1)Konyaspor (9. TUR)Alanyaspor - Konyaspor - 2:4vso tekmo
(6,4; 5,9)
4 izbijanja, 2 posredovanji, 4 izgubljene žoge
Petar Stojanović (8/0)Dinamo Zagreb (1. HRV)Dinamo - Lokomotiva 3:0vso tekmoprvak Hrvaške
Aljaž Struna (14/0)Houston Dynamo (3.Z ZDA)Houston - Dallas 2:1vso tekmo
(6,1; 6,5)
1 izbijanje, dvoboji 1/3
Andraž Struna (27/1)Anorthosis (7. CIP)Anorthosis - Paphos 1:1/izven postave
VEZISTI (10)
Jaka Bijol (4/0)CSKA Moskva (4. RUS)CSKA - Dinamo Moskva 2:2vso tekmo
(7,9; 7,8)
gol v 28' za 1:0 = 3. gol, 5 strelov, 3 ključne podaje
Damjan Bohar (2/0)Zaglebie Lubin (6. POL)Lech - Zaglebie 1:1do 79' (1:0)prva menjava
Domen Črnigoj (9/0)Lugano (3. ŠVI)Lugano - Luzern 1:0od 65' (1:0)/
Adam Gnezda Čerin (-)Domžale (3. SLO)Domžale - Mura 1:1
Aluminij - Domžale 0:3
/;
vso tekmo
kartoni;
/
Jon Gorenc Stanković (-)Huddersfield (20. ANG)Huddersfield - Man United 1:1/na klopi
Rene Krhin (42/2)Nantes (11. FRA)Nantes - Dijon 3:0/poškodba gležnja
Jasmin Kurtić (50/1)SPAL (12. ITA)Chievo - SPAL 0:4vso tekmo
(9,0; 8,9)
gol v 81' za 0:4 = 6. gol, podaja v 47' za 0:2 = 4. podaja
Leo Štulac (2/0) *Parma (14. ITA)Parma - Sampdoria 3:3od 87' (3:3)
(6,1; -,-)
prestrežena žoga, podaje 4/6
Benjamin Verbič (23/3)Dinamo Kijev (2. UKR)Dinamo - Oleksandria 1:1/poškodba gležnja
Miha Zajc (13/3)Fenerbahce (12. TUR)Kasimpasa - Fenerbahce 1:3/na klopi
NAPADALCI (4)
Robert Berić (20/2)St. Etienne (4. FRA)Monaco - St. Etienne 2:3od 55' (1:0)
(6,2; 6,5)
dvoboji 2/6, podaje 5/7
Josip Iličić (54/6)Atalanta (4. ITA)Lazio - Atalanta 1:3do 65' (1:2)
(6,9; 7,0)
3 streli, 2 ključni podaji, 2 preigravanji
Andraž Šporar (13/1)Slovan (1. SVK)Ružemborok - Slovan 3:2vso tekmo/
Luka Zahović (2/0)Maribor (1. SLO)

Maribor - Aluminij 1:1; Gorica - Maribor 1:3

vso tekmo
vso tekmo
/; gol v 82' za 1:3 = 13. gol Prve lige


* - zaradi poškodbe ga je zamenjal Grega Sorčan;
** - zaradi osebnih razlogov izpustil marčni tekmi, nadomestil ga je Andraž Struna.