Matjaž Kek opozarja na moderne Ruse. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek opozarja na moderne Ruse. Foto: www.alesfevzer.com

"Po zmagi nad Maltežani bodo imeli doma še dodatno energijo. Imajo hitrost in neposrednost, to je tisto, kar vsi iščejo, in na vse skupaj se je treba pripraviti," meni slovenski selektor.

"Če bomo samo stali v formaciji in se borili, bo to premalo. V trenutku, ko imaš žogo, moraš vedeti, kaj z njo narediti. Z uspešno izvedbo dobivaš tudi samozavest. Ta pa bo zelo pomembna, saj je to konkretno gostovanje," je poudaril Kek in opozoril, da bodo morali biti fantje zelo osredotočeni.

Nogometaše čaka težka in drugačna tekma kot proti Hrvaški

"Domačin" Mevlja Ruse dobro pozna
Osredotočenost, podobno kot ob zmagi nad Hrvaško, je izpostavil tudi Miha Mevlja, "domačin" iz Sočija, kjer igra za istoimenskega ruskega prvoligaša. "Večina ruskih reprezentantov prihaja iz domače lige, tako da jih dobro poznamo. Imajo zelo kakovostno ekipo, kar so dokazali tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu. Imajo dobro miselnost, so uigrani, tako da nas čaka težka tekma," je povedal Mevlja.

"Skratka, gre za trdo in tehnično podkovano reprezentanco z dobrimi posamezniki. Vedno igrajo na Artjoma Dzjubo, ki je eden ključnih igralcev, ampak ne gre zanemariti drugih," je sklenil slovenski branilec. Ta je na tekmi s Hrvaško z Miho Blažičem v osrčju obrambe in drugimi soigralci uspešno onemogočil poskuse svetovnih podprvakov.

Kek bi najraje igral z enako postavo
Kot pravi Kek, bi najraje nadaljeval z istimi igralci. "Najraje bi igral z isto postavo, ker avtomatizme bomo morali na žalost iskati skozi tekme. To je drugače kot včasih, ko smo se zbrali v nedeljo, potem pa imeli pred tekmo pet, šest treningov. Ampak zdaj je tak ritem, ki ga moraš sprejeti. Treba je iskati linijo, da lahko vse skupaj uravnotežiš," sprememb ni izključil Kek.

Mevlja s Slovenijo na domačem klubskem stadionu

"Dogodki na igrišču narekujejo neke odločitve," je še dejal Kek in o izjavi ruskega selektorja Stanislava Čerčesova, da se je Rusija na Malti s postavitvijo 4-2-3-1 pripravljala na Slovenijo, pripomnil, da "to, kar včasih selektorji govorijo za medije, je pač za medije".

"Ne poznam nikogar, ki bi kar tako odpiral karte. Moraš zbirati informacije, analizirati tudi za nazaj, na vse to vežeš informacije, ki jih daš ekipi. Takšnega filozofiranja ne maram preveč. Je premalo časa, najprej moramo sebe 'poštimati'. Ker drugače ti nič ne pomaga, če oni igrajo 4-4-2, romb, ne romba," je povedal Kek.

Poudaril je tudi, da so to naporni dnevi s tekmami in potovanji, saj vse skupaj "nosi nekaj za sabo". "Danes bo dal trening pravo informacijo, v kakšnem stanju smo. Igralcem sicer poskušam dati določeno svobodo, ker so potem sposobni tudi prevzeti odgovornost."

Skupina, v kateri se ne umira od lepote
V skupini H imata po prvem krogu Rusija in Slovenija po tri točke, Slovaška in Ciper po eno, Hrvaška in Malta pa sta brez točk. "To je skupina, v kateri gre za rezultat in v kateri se ne 'umira od lepote'. Zanima nas pozitiven rezultat. Zavedamo se kakovosti Rusov, ampak prepričan sem, da se bo jutri nekaj vprašalo tudi Slovenijo," je sklenil Kek.

Z Rusijo, 39. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, ima Slovenija (62.) na petih medsebojnih tekmah po dve zmagi in poraza ter remi, za slovenske navijače pa je posebej sladek spomin na dodatne kvalifikacije za SP 2010, v katerih so se Slovenci tudi pod Kekovim vodstvom prebili na sklepni turnir v Južno Afriko.

Stadion bo tretjinsko poln
Tekmo na stadionu Fišt s kapaciteto dobrih 44.000 sedišč, ki naj bi bil tretjinsko poln, bodo sodili Italijani Marco Di Bello, Alessandro Costanzo in Matteo Passeri.

Po tekmi z Rusijo se bo slovenska vrsta preselila na Ciper, kjer jo v torek čaka še tretji marčevski obračun v uvodu teh kvalifikacij.

SKUPINA H
Sobota ob 15.00:

RUSIJA - SLOVENIJA (Soči)

Ob 18.00:
HRVAŠKA - CIPER

Ob 20.45:
SLOVAŠKA - MALTA


Torek ob 18.00:
CIPER - SLOVENIJA (Nikozija)

Ob 20.45:
HRVAŠKA - MALTA

SLOVAŠKA - RUSIJA