Josip Iličić je v 95. minuti z 11-metrovke ublažil poraz Slovenije, vendar tudi on ni imel svojega večera. Foto: EPA
Josip Iličić je v 95. minuti z 11-metrovke ublažil poraz Slovenije, vendar tudi on ni imel svojega večera. Foto: EPA

Njegovo razpoloženje v Skopju je bilo diametralno nasprotno tistemu pred natančno desetimi leti (tekma je bila prav tako odigrana 10. oktobra), ko je v Bratislavi s svojimi varovanci slavil eno največjih gostujočih zmag v zgodovini slovenske reprezentance in naredil odločilni korak proti dodatnim kvalifikacijam za svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

"Danes ni bilo nikogar, na čelu z mano, ki ne bi naredil napake. Kolektivno in v vseh segmentih igre smo bili preslabi. Razočaran sem nad vsemi nami. Ni posameznika, ki bi v kakršnem koli trenutku izstopal. Tako kot smo proti Poljski vsi zmagali, tako smo danes vsi izgubili," je poudaril po porazu proti Severni Makedoniji z 2:1.

Slovenci iz Skopja brez točk

"Ni kaj dosti filozofirati"
Glas je bil na trenutke zelo odločen, hkrati pa je priznal, da se je po septembrski evforiji mogoče celo malo bal, da bi Sloveniji lahko spodletelo na makedonski oviri. "Mogoče se nam je vse skupaj zgodilo prehitro. Vedel sem, kaj sta tisti tekmi proti Poljski in Izraelu spodbudili, kaj je vzplamtelo. Danes smo vsi padli na realna tla. Take stvari se dogajajo v športu, upam samo, da bo to za nas dovolj velika izkušnja in dejstvo. Pokazali smo že, da smo lahko boljši. Tu ni kaj dosti filozofirati."

Kek je žaloval za tem, da se ni bolje razpletel prvi polčas. "Na začetku smo imeli veliko situacij, v katerih bi lahko kakovostneje odigrali v napadalni tretjini in s tem prišli do kakšne priložnosti. Tam smo naredili preveč napak."

Elmas matiral slovensko obrambo

Oblak verjame, da jih bo poraz zbudil
Na drugi strani Jan Oblak niti ni videl velike razlike med obema polčasoma. "Oba sta bila dokaj slaba. V drugem so Makedonci naše napake izkoristili. Od začetka do konca tekme v nobenem trenutku nismo pokazali dovolj, da bi si zaslužili zmago. Na koncu si nismo zaslužili niti remija. Zavedamo se, da vsi, vključno z mano, nismo odigrali dobre tekme. Bilo je slabo. Ne more se pričakovati, da bomo na vsaki tekmi zmagali, a od tu smo seveda želeli oditi s tremi točkami."

Številka ena slovenske reprezentance je kljub bolečemu večeru ostal optimist: "Prepričan sem, da nas bo ta poraz nekako zbudil. Smo razočarani, a v profesionalnem svetu ni časa za objokovanje. Treba je dati glave gor in v nedeljo pokazati, da si zaslužimo več od tega. Avstrijo moramo premagati in potem gledati naprej. Že septembra sem opozarjal, da evforija ni potrebna, saj se stvari hitro spreminjajo. Verjamem, da bomo v nedeljo boljši."

Kje je glavne razloge za neuspeh videl Petar Stojanović? "Koncentracija je padla, izgubljali smo veliko žog, v napadu nismo bili dovolj konkretni, v obrambi nismo dobili dovolj dvobojev. Ni bilo individualnih napak, ampak kot celota v obrambi mogoče nismo stali tako, kot bi morali. Težko zdaj kaj več takoj po tekmi povem, treba bo analizirati. Ne smemo pa zapasti v negativizem. Borili se bomo do konca. Proti Avstriji se bomo potrudili, da zmagamo."

Elmas dobil dvoboj z Oblakom za 2:0

"Ne mahati z rokami"
Še posebej drugi zadetek Makedoncev v 68. minuti je bil nekaj, česar si Slovenci v boju za veliko tekmovanje ne bi smeli privoščiti. Keku veliko stvari na igrišču ni bilo všeč: "Izgubili smo nadzor, tudi taktično disciplino. In objektivnost, ko narediš napako. Da greš to potem popravit in ne misliš, da jo bo nekdo drug namesto tebe. Moraš prevzeti odgovornost ter biti dovolj objektiven in samokritičen, ne pa iskati rešitve pri kom drugem. To sem fantom zdaj povedal v slačilnici, to povem tudi javnosti. Ne mahati z rokami, ampak se sprijazniti s tem, kar smo danes pokazali. Pokazali smo malo ali pa nič. Če danes ni bilo navdih teh 1.500 navijačev, ki so prišli v Skopje, če ni bil dovolj velik izziv naše mesto na lestvici in izziv Severne Makedonije kot izjemno kakovostne ekipe, potem bomo morali dobro stakniti glave skupaj."

Zmotilo ga je tudi preveč zanašanja na Josipa Iličića: "Tudi tu gre za stvar prevzemanja odgovornosti. Videlo se je, da smo želeli žogo samo potisniti do Iličića in razmišljali, da se bo potem že zgodilo, kar se bo zgodilo."

Lep uvod v praznični in dela prost dan
Igor Angelovski
, selektor Severne Makedonije, je s svojimi varovanci pripravil navijačem lep večer pred dnevom vstaje, ki ga v tej državi praznujejo v petek. Zmago so lahko dobro proslavili, saj je danes praznik in dela prost dan: "Lahko samo čestitam fantom. Čestitke tudi občinstvu, ki nas je bodrilo. Imeli smo veliko težav s poškodbami igralcev, toda danes so vsi, ki so igrali, dali svoj maksimum. Čez tri dni igramo v gosteh proti Poljski, ki je favorit, ampak gremo naprej."

Krhin izgubljen tudi za Avstrijo?

Matjaž Kek o menjavi Reneja Krhina v 48. minuti: "Menjali smo ga zaradi poškodbe. Že ob polčasu smo hoteli to narediti, nato smo poskušali še dve, tri, štiri minute. Preprosto ni šlo. Izgubljen je verjetno tudi za Avstrijo, gre za poškodbo stegenske mišice. Po njegovi menjavi smo razpadli."

Oblak: Nismo bili pravi in nismo si zaslužili več od poraza
Analiza 1. polčasa tekme S. Makedonija – Slovenija
Analiza 2. polčasa tekme S. Makedonija – Slovenija