Matjaž Kek je po slabih dveh letih in petih zaporednih porazih le slavil na prijateljski tekmi. Foto: Reuters
Matjaž Kek je po slabih dveh letih in petih zaporednih porazih le slavil na prijateljski tekmi. Foto: Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca
Reprezentančni izbor se je v zadnjem letu močno ustalil, tako da so realno odprta največ tri mesta. Foto: Reuters
Matjaž Kek in Boštjan Gasser
Vodja reprezentance Boštjan Gasser se je v imenu igralcev in zveze zahvalil ljudem v Kidričevem in Ljudskem vrtu za odlično pripravo igrišč. Foto: MMC RTV SLO
Novinarska konferenca Matjaža Keka
Kek o Šišiču in izboru za SP 2010
Katarci brez možnosti v Ljudskem vrtu

"Tudi takšne tekme se morajo na takšen način dobiti, da ni kakšnih žvižgov, da se oddela do konca in pošteno," slovenski selektor zavrača misli, da tekma z reprezentanco iz Perzijskega zaliva ni bila primerna.

Obračun s Katarci je bila 158. tekma slovenske državne reprezentance in prva v sklopu zaključnih priprav na SP 2010. Reprezentanca se spet zbere 18. maja na testiranjih in obveznih zdravniških pregledih, ki bodo trajali tri dni. 23. maja je načrtovan odhod na Južno Tirolsko, kjer bo 29. maja v Brunicu treningtekma, 4. junija pa bo v Ljudskem vrtu sledila zadnja pripravljalna tekma z Novo Zelandijo.

Na in po novinarski konferenci je mariborski strateg odgovarjal na številna vprašanja: od izbora reprezentance za svetovno prvenstvo do vpliva spora glede denarnih nagrad med igralci in predsednikom NZS-ja.



Kakšna je ocena tekme s Katarjem?
Končno smo zmagali tudi v prijateljski tekmi, serija v Ljudskem vrtu se nadaljuje. Takšno tekmo sem pričakoval. Termin je, kakršen je, vse, kar se je dogajalo okrog tega našega zbora, a je tekma vseeno pokazala, da je ekipa dozorela. Tekmo smo dobili suvereno, z veliko dobrimi stvarmi in tudi z nekaterimi, ki jih moramo popraviti. Eni igralci so že v polni formi, nekateri jo še lovijo. Tekma je dosegla svoj namen!


Komentar
najnovejše Fifine lestvice, na kateri je Slovenija na 27. mestu?
Koeficente slabo računam, sem veliko manjkal v šoli (smeh). Vse to je odraz našega dela in vzpenjanja. Oni (Katar) so okoli 80. mesta, saj če se spomnimo, smo mi bili tam še nedolgo nazaj. Fantje so odigrali tekmo zavzeto, zbrano in lahko bi dali še kakšen gol več. Bilo je tudi nekaj stvari, s katerimi nisem najbolj zadovoljen. To so pač takšne tekme, ki se morajo dobiti. Uspešno smo predstavili dva debitanta, Rene Krhin je dobil primerno minutažo, vrnil se je tudi Mirnes Šišič. Bolj ali manj sem zadovoljen.

Kako ste zadovoljni z vrnitvijo Mirnesa Šišiča?
Mislim, da je bilo pošteno, da dobi priložnost, ampak zdaj mora nadaljevati treninge in dobre tekme. Upam, da je dojel sporočilo ekipe in tudi mene. Opozoril pa bi na dva debitanta, spet smo nekako razširili krog ljudi, ki nekako lahko računajo na vozovnico za Južno Afriko, a le če bodo trdo garali in trenirali.

Koliko je zaprt krog reprezentance?
Zaprt ni nikoli, saj to ne bi bilo korektno do vseh tistih, ki bodo odigrali dobro in v klubih opozorili nase. Zdaj se pošteno začenja tudi v slovenski ligi. Prepričan sem, da me bo še bolela glava, ker bo tak krog kakovostnih igralcev takšen, da bom moral dobro razmisliti, koga bom izbral.

Ali je bilo že od začetka mišljeno, da kazenski strel izvaja Koren?
Da. Birse ni bilo več v igri, nad Novakovičem je bil storjen prekršek za enajstmetrovko, in to je to.

S čim niste bili zadovoljni?
S tem ne bomo tako hitro nehali (smeh). Bila je določena negotovost v zadnji vrsti, to je problem, ki ga je imel Šuler. Nenazadnje mišica Cesarja, ki je bil "pol na pol". Tretji gol je bil krasen, Dedič z eno lepo podajo, lahko bi dali še kakšen gol več. Pravzaprav smo samo včeraj zares trenirali. Jokič je po dolgem času odigral vso tekmo, tudi Radosavljevič še lovi pravo formo. Tudi takšne tekme se morajo na takšen način dobiti, da ni kakšnih žvižgov, da se oddela do konca, pošteno.

(Angleški novinar) Fabio Capello je imel zagotovo nekaj opazovalcev tukaj. Kaj mislite, da so se naučili?
To je težava Fabia Capella, in ne mene. Dobro smo igrali, zmagali smo z lepim izidom, tako da sem zadovoljen.

(Alžirski novinar) Vi ste zadovoljni, mi nismo, saj je Alžirija z 0:3 izgubila s Srbijo. Kaj menite o tem?
Najprej moram videti tekmo proti Srbiji. Gre za prijateljsko tekmo, Alžirija bo na svetovnem prvenstvu še dobro igrala.

Reakcija na tekmo je bila prava, spor med igralci in zvezo je zdaj nekako končan in ob novem zboru ne bo več trenj.
Upam tako. Zbran in osredotočen sem samo na igrišče in treninge. Zagotovo priprava na tekmo ni bila optimalna zaradi vseh stvari, ki so se dogajale. Samo upam, da se je zdaj vse skupaj uredilo, da bodo dane možnosti za normalne priprave. Pravim, tudi take stvari se v nogometu dogajajo, tudi iz tega se pridobivajo prepotrebne izkušnje v reakcijah. Ne potrebujemo več nobenih turbulenc. Ne bom noben sodnik in ne bom ničesar komentiral.

Se dogovarjate s kakšnim lažjim tekmecem za tekmo med pripravami v Brunicu?
V Brunicu bomo odigrali tekmo z eno izmed regionalnih ekip, ki bo nam na voljo. Ali bo to selekcija pokrajine ali ekipa iz Serie C. Mislim, da sta dve tekmi dovolj, nekatere ekipo bodo igrale več, nekatere manj. Brazilci, na primer, sploh ne bodo več igrali. Pač gre za različen pristop, mislim, da se pri nas ve, zakaj se gre, smo že dolgo časa skupaj, in mislim, da je to dovolj.

Novinarska konferenca Matjaža Keka
Kek o Šišiču in izboru za SP 2010
Katarci brez možnosti v Ljudskem vrtu