Slovenska obramba je brez večjih težav ustavljala redke napade Katarcev. Foto: Reuters
Slovenska obramba je brez večjih težav ustavljala redke napade Katarcev. Foto: Reuters
Marko Šuler
Marko Šuler v dvoboju z Mohamedom Magidom. Foto: Reuters
Marko Šuler
Slovenija je po skoraj dveh letih le zmagala na prijateljski tekmi. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankič
Zlatan Ljubijankič je priboril enajstmetrovko, ki pa je Robert Koren ni izkoristil. Foto: Reuters
Slovenija
Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 14:2 v slovensko korist. Foto: Reuters
Katarci brez možnosti v Ljudskem vrtu

Slovenci so pred okoli 5.000 gledalci v Ljudskem vrtu, kjer se je temperatura gibala okoli ledišča, napadali od prvega sodniškega žvižga naprej. Aleksander Radosavljevič je v 4. minuti nastreljal zgornji del prečke, potem ko se je žoga odbila od enega gostujočih branilcev. V 9. minuti je Zlatko Dedič po dolgi podaji Miša Brečka sam stekel proti katarskemu vratarju, a je bil ta uspešnejši. Malo pozneje (13.) se je katarska mreža vendarle zatresla. Vratar Kasem Burhan je grdo zgrešil žogo, tako da je ta prišla do Milivoja Novakoviča, ki jo je le potisnil v prazna vrata.

Cesar s "kung fu" udarcem povišal na 2:0
Novakovič je imel novo veliko priložnost v 29. minuti, ko je po dolgi podaji Roberta Korena znova ušel Katarcem, a je bil vratar Burhan zmagovalec dvoboja. Minuto pozneje je bil Katarec vendarle premagan. Andraž Kirm je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Boštjan Cesar v zraku atraktivno - s polvolejem - zabil žogo za hrbet Burhana. Slovenija je tudi po drugem zadetku napadala in kmalu požela sadež - tretji gol. Po uspešno izigrani ofsajd zanki je Kirm z enega metra potisnil žogo čez golovo črto.

Brazilec velemojstrsko s prostega strela
Vsaj za razred slabši Katarci so pokazali zobe v 41. minuti, ko je s prostega strela z okoli 20 metrov mojstrsko zadel Montezine. Brazilec v katarski reprezentanci je "snel pajčevino" z levega zgornjega kota vrat Samirja Handanoviča.

Jokič postavil piko na i
V drugem polčasu je Katar zaigral bolj napadalno, tako da varovanci Matjaža Keka niso tako zlahka prihajali do priložnosti. Eno od najlepših je v 62. minuti zapravil Radosavljevič, saj je iz obrata neoviran streljal čez vrata. Med 64. in 67. minuto je Kek v igro poslal Branka Iliča, Reneja Krhina in Mirnesa Šišiča. V 66. minuti je Robert Koren po prekršku nad Zlatanom Ljubijankičem zapravil enajstmetrovko, le minuto pozneje pa je Bojan Jokič v mrežo pospravil odbito žogo za 4:1.

Zmaga Slovencev, ki so prvič zaigrali v novih dresih, bi bila lahko še višja, a so bili Kekovi fantje v zaključku akcij premalo zbrani. Slovenija se bo 4. junija v drugi in zadnji tekmi pred odhodom na svetovno prvenstvo pomerila še z Novo Zelandijo. Tekma bo prav tako v Mariboru.

Matjaž Kek: "Končno smo zmagali tudi v prijateljski tekmi, serija v Ljudskem vrtu se nadaljuje. Takšno tekmo sem pričakoval. Ekipa je pokazala, da je dozorela. Dosti je bilo dobrih stvari, nekaj moramo tudi popraviti, vidi se, da so eni v polni formi, drugi jo še lovijo. Nasprotnik je bil takšen, da sem določene težave pričakoval, tekma pa je povsem dosegla svoj namen. Vse skupaj je odraz našega dela, vzpenjanja po lestvici. Fantje so igrali zavzeto, koncentrirano, res je, da bi lahko dali še kakšen gol več, ampak tudi tako se dobiva rutina. Izkušnje pridobiš, ko priprava morda še ni optimalna. Uspešno smo predstavili dva debitanta, Rene Krhin je dobil primerno minutažo, bolj ali manj sem z vsem zadovoljen. Nekaj negotovosti je bilo v zadnji vrsti, a ko smo prišli v pravi ritem, je sledilo nekaj dobrih akcij."

Aleksander Radosavljevič: "Tekma je dosegla namen. Pomembno je, da smo se spet zbrali po dolgem času. Malo časa smo bili skupaj, ampak za prvo tekmo v novem letu je bilo v redu, tako da jo lahko ocenimo pozitivno. Zmaga je pomembna za samozavest. Mi moramo formo še naprej stopnjevati, da bomo na vrhuncu prav na svetovnem prvenstvu."

Prijateljska tekma, Maribor
SLOVENIJA - KATAR 4:1 (3:1)
5.000; Novakovič 13., Cesar 30., Kirm 34., Jokič 67.; Montezine 41.
------------------------------------- 
S. Handanovič ***** Burhan
Brečko ** Kasoula
Cesar ****** Al Ghamin
Šuler Al Zakiba
Jokič Abdul Raab
Kirm Montesin **
Koren Mohamed
Radosavljevič *** Khalfan *
Birsa **** Al Binali
Dedič * Afif ***
Novakovič Soria
-------------------------------------
* 57./Ljubijankič * 46./Haroon Jama
** 64./Ilič ** 68./Ismaeil
*** 65./Krhin *** 68./Yasser
**** 66./Šišič
***** 70./Šeliga
****** 78./Kelhar
Sodnik: Pol van Bökel (Nizozemska)
Katarci brez možnosti v Ljudskem vrtu