Robert Koren je pri 31. letih na poti k najboljši sezoni v karieri. Po dveh tretjinah sezone je pri 9 golih in 6 podajah ter je prvi
Robert Koren je pri 31. letih na poti k najboljši sezoni v karieri. Po dveh tretjinah sezone je pri 9 golih in 6 podajah ter je prvi "tiger" Hull Cityja. Pomemben podatek: poleti bo prosti igralec. Foto: robert-koren.com

Uradno izjavo prek Nogometne zveze Slovenije boste dobili tekom današnjega dneva. To je vse.

Stojanovićev odziv na Korenovo "upokojitev"
Milivoje Novaković
Bo Korenovemu zgledu sledil tudi Milivoje Novaković, prvi napadalec Slovenije v zadnjih letih? Po namigih sodeč da. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Koren
Za Oblaka je bil Koren najbolj nadarjen slovenski vezist, ki pa ni izkoristil potenciala, ki ga je kazal v dresu Celja, ko je bil tudi najboljši igralec slovenskega prvenstva. Foto: BoBo
Tim Matavž (PSV)
Tim Matavž ostaja najbolj vroč slovenski nogometaš tega trenutka. Z golom v nedeljo je dosegel že svoj jubilejni 20. gol v sezoni 2011/12. Foto: Reuters

Koren je bil v soboto prvo ime tekme 2. angleške lige med Hullom in Bristolom. Dva nevarna strela za uvod, nato podaja za prvi gol Hobbsa, dve minuti zatem pa še zanj značilni strel z razdalje in podvojitev vodstva "tigrov". Piko na i svoje najverjetneje najboljše predstave v sezoni je nato Koren postavil v 60. minuti, ko je podal Fryattu za končnih 3:0. V 82. minuti je bil zamenjan, dobro napolnjeni KC Stadium pa mu je namenil stoječe ovacije.

Brez odziva na selektorjeve klice
V nedeljo je na njegovi spletni strani sledila kar nekoliko pričakovana novica: slovo od izbrane vrste Slovenije. Konec njegove reprezentančne kariere se je napovedoval že dolgo, vse od ponesrečenega zaključka kvalifikacij za Euro 2012. Po selektorski menjavi Matjaž Kek - Slaviša Stojanović se je Koren opravičil NZS-ju, da bo novembrsko tekmo z ZDA izpustil zaradi družinskih obveznosti. Pozneje napovedanega sestanka med Korenom, Milivojem Novakovićem in selektorjem Stojanovićem ni in ni bilo. "Slave" se je pred dnevi potožil, da se mu ne javljata na telefonske klice.

Odziv redkobesednega slovenskega selektorja: "Uradno izjavo prek Nogometne zveze Slovenije boste dobili tekom današnjega dneva. To je vse."

Oblak o Korenu: "Največji potencial, a se je ustavil v napredku"
Brez komentarja so želeli ostati tudi številni drugi trenerji in soigralci, povezani z reprezentanco in Korenom. Edini, ki je bil pripravljen govoriti o Korenovem slovesu, je bil Brane Oblak: "Vsak ima pravico do tega, je pa to vsekakor nekam zgodnje slovo pri teh letih. Mogoče je videl, da v reprezentanci ne more več napredovati, saj je bil že kapetan in vodja ekipe na svetovnem prvenstvu.
Ne želim preveč komentirati, saj imajo moje besede težo, in vse kar rečem, se vedno kaj narobe razume. Trenutno Slovenija nima vezista, ki bi bil ekstra kvalitete. Imamo vratarja Handanovića, branilca Cesarja, ki redno in dobro igra, in potem dolgo časa ni nič. Pa v napadu imamo super Matavža.
Koren je bil pri 20., 21. letih odličen igralec, ki je najbolj odstopal in imel največjo kvaliteto ter potencial, a se je nato ustavil v napredku. Že takrat sem si želel, da bi bil pri meni kapetan, a se stvari niso izšle, tudi zato ker se je vedno bolj držal zase. Usodna je bila tista tekma z Bolgarijo (3:0), ko mu je sodnik rekel, da mora sneti verižico, s katero je kljub prepovedi igral. V tem trenutku, ko je bil na klopi, smo pa mi dobili gol. Po tistem sva se midva razšla v mojih načrtih."

Matavž ohranja strelski ritem
Ob zdaj nekdanjem slovenskem reprezentantu je imel dober konec tedna še Tim Matavž, ki je za PSV dosegel nov zadetek. Na tekmi proti De Graafschapu si je v 29. minuti v kazenskem prostoru priboril žogo, nato pa s strelom iz obrata zabil za 3:0. 23-letni Šempetrc nadaljuje z učinkovito igro v letošnji sezoni: dosegel je 12. gol v nizozemskem prvenstvu, 3 je zabil v pokalu, 2 v Evropski ligi, še tri pa v dresu Slovenije - skupno 20 golov na 33 tekmah!

Handanović prvič letos najslabša "zebra"
Slabše je šlo preostalim (redkim) reprezentantom, ki so dočakali tekme. Samir Handanović je bil prvič letos izbran za najslabšega igralca Udineseja, in to na derbiju kroga z Milanom, ki je Furlanom prizadejal sploh prvi poraz na Friuliju. "Zebre" so v domači trdnjavi vodile do zadnjih minut, ko je naveza El Shaarawy - Maxi Lopez zrežirala preobrat. "Sarma" je ob Italijanovem strelu z razdalje odbil žogo naravnost na nogo Argentinca, ki je zlahka izenačil. Nekaj minut pozneje je Ljubljančan ob zmedi v obrambi podaril žogo Robinhu, ki pa darila ni izkoristil. Zatem pa je Lopez našel samega Shaarawyja, ki je ukanil slovenskega vratarja pri njegovi bližnji vratnici.

Ponesrečen drugoligaški debi Vučkića
Na tekmo 23. kroga Serie A želi čim prej pozabiti tudi Valter Birsa, ki je šele drugič letos začel v prvi postavi Genoe. Že v 7. minuti je Birsa postal osmoljenec srečanja v Catanii, saj je v lastnem kazenskem prostoru podrl Gomeza. Catania je na koncu slavila s kar 4:0, slovenski vezist pa je bil zamenjan v 50. minuti.

Enajstmetrovko je zakrivil tudi Haris Vučkić, ki je po odhodu na posojo v 2. angleško ligo takoj debitiral v dresu Cardiffa. Ob koncu 1. polčasa je 19-letni Ljubljančan v kotu 16-metrskega prostora nerodno podrl Richieja Wellensa in Leicester je povedel z 1:0. Zatem je Vučkić podal za izenačujoči gol Kennyja Millerja, ki pa je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Ob odmoru je mladi slovenski reprezentant obsedel v garderobi.

Oblak v Portu preprečil še višji poraz
Od nereprezentantov se je med strelce vpisal Goran Šukalo, ki je v 2. nemški ligi izenačil srečanje Rostock - Duisburg na 2:2, a tudi tokrat njegov gol ni prinesel točke, saj so gostje popustili in vzhodnonemški klub je slavil s 4:2. Pester konec tedna je imel vratar mlade slovenske reprezentance Jan Oblak, ki je z Uniao Leirio gostoval v Portu. Oblak, ki je branil šele na četrti tekmi v portugalskem prvenstvu, je sicer prejel 4 gole, a bil kljub temu najzaslužnejši za to, da niso gostje domov odšli še s kakšnim golom več.

Matavžev plenilski nagon za 12. gol sezone

Napaki "Sarme" ob golih Milana? (od 2:20)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)

Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Grossetto 2:2vso tekmo
/
Jasmin Handanović
Maribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Samir Handanović
Udinese (ITA)Udinese - Milan 1:2
vso tekmo
/

BRANILCI (7)

Mišo Brečko
Köln (NEM)Köln - HSV 0:1
/kartoni

štjan Cesar

Chievo (ITA)PON: Napoli - Chievo
?-
Branko Ilić
Lokomotiva Moskva (RUS)* zimski premor * - 6. mesto-marca nadaljevanje
Bojan Jokić
Chievo (ITA)PON: Napoli - Chievo?-
Matej Mavrič Rožič
Kapfenberg (AVT)Admira Wacker - Kapfenberg -:-
-prestavljeno zaradi snega
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Marko Šuler
Hapoel Tel Aviv (IZR)Ironi Rishon - Hapoel TA 1:2/izven postave
VEZISTI (8)

Armin Bačinović
Palermo (ITA)Cagliari - Palermo 2:1
/poškodovan

Valter Birsa

Genoa (ITA)Catania - Genoa 4:0
do 50' (2:0)zakrivil 11-m za 1:0 v 7. minuti
Josip Iličić
Palermo (ITA)Cagliari - Palermo 2:1vso tekmo

/

Andraž Kirm
Wisla Krakov (POL)* zimski premor * - 6. mesto-nadaljevanje konec tedna
Rene Krhin
Bologna (ITA)Bologna - Juventus -:-
-
prestavljeno zaradi snega
Dejan Lazarević
Padova (ITA II)Modena - Padova -:--
prestavljeno zaradi snega
Darijan Matić
Krivbas Krivji Rih (UKR)* zimski premor * - 5. mesto-marca nadaljevanje
Aleš MerteljMaribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Dare Vršič
Olimpija Ljubljana* zimski premor * - 3. mesto-marca nadaljevanje

NAPADALCI (4)

Zlatko Dedić
Dynamo Dresden (NEM II)Union Berlin - Dynamo 4:0
vso tekmo v 73' za 3:1 - 6. gol, v 21' - 2. karton
Zlatan Ljubijankić
Gent (BEL)Gent - Club Brugge 1:3do 66' (0:3)
vrnitev po poškodbi
Tim Matavž
PSV (NIZ)PSV - De Graafschap 4:1do 73' (4:1)

v 29' za 3:0 - 12. gol sezone

Nejc Pečnik
Nacional Madeira (POR)Benfica - Nacional 4:1/na klopi

"Ladje na obzorju"

Siniša Anđelković
Ascoli (ITA II)Verona - Ascoli 2:0vso tekmo/
Robert Koren
Hull City (ANG II)Hull - Bristol City 3:0do 82' (3:0)
v 15' za 2:0 in dve podaji
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Varese - Gubbio 1:0vso tekmo/
Rene Mihelič
Nacional (POR)Benfica - Nacional 4:1/

kartoni

Milivoje Novaković
Köln (NEM)Köln - HSV 0:1vso tekmo
/
Jan OblakUniao Leiria (POR)Porto - Leiria 4:0
vso tekmo
branil 4. zapored
Aleksander Radosavljević
ADO Den Haag (NIZ)Utrecht - Den Haag 1:1
vso tekmo
/
Mirnes ŠišićOFI Kreta (GRČ)OFI - PAOK 0:2vso tekmo/
Goran ŠukaloDuisburgRostock - Duisburg 4:2vso tekmo

v 40' za 2:2 - 3. gol sezone

Haris VučkićCardiff (ANG II)Leicester - Cardiff 2:1
do 46' (1:0)
debi za Cardiff, zakrivil 11-m

Uradno izjavo prek Nogometne zveze Slovenije boste dobili tekom današnjega dneva. To je vse.

Stojanovićev odziv na Korenovo "upokojitev"