Slovenci so sklonjenih glav zapustili zelenico stadiona Wörthersee. Po dveh remijih so prvič v kvalifikacijah izgubili. Foto: Reuters
Slovenci so sklonjenih glav zapustili zelenico stadiona Wörthersee. Po dveh remijih so prvič v kvalifikacijah izgubili. Foto: Reuters

Avstrijci so bili na stadionu ob Vrbskem jezeru občutno boljši nasprotnik. Že v prvem polčasu so si priigrali dve lepi priložnosti, a je obakrat njihovo vodstvo preprečil vratar Jan Oblak. Škofjeločan je najprej v 24. minuti poskus Marcela Sabitzerja odbil v vratnico, v 32. minuti pa je ubranil še strel Xaverja Schlagerja iz neposredne bližine.

Avstrijci se veselijo zmagovitega gola Guida Burgstallerja. Foto: Reuters
Avstrijci se veselijo zmagovitega gola Guida Burgstallerja. Foto: Reuters

Slovenska obramba klonila v 74. minuti
V drugem polčasu je pritisk Avstrije nekoliko popustil. Slovenci so pokazali več, a v 74. minuti dobili usodni zadetek. Oblak je odbil strel Marka Arnautovića, žoga je prišla do rezervista Guida Burgstallerja, ki jo je z nekaj metrov pospravil v mrežo. Slovenski obrambni igralci bi lahko posredovali bolje.

Nenatančna poskusa Berića in Šporarja
Do konca je Slovenija poskušala z napadi za izenačenje. Še najnevarnejša sta bila poskusa Roberta Berića (80.) in Andraža Šporarja (90.) z glavo, vendar premalo natančna. Končna statistika: posest žoge 60:40, streli 16:6, v okvir vrat 8:2 – vse za zasedbo Franca Fode.

Vrhunci tekme Avstrija – Slovenija
Avstrijci povedli po odbitku

V ponedeljek proti Latviji
Slovenci veliko časa za "objokovanje" poraza ne bodo imeli, saj jih že v ponedeljek čaka gostovanje v Latviji, ki jo vodi slovenski selektor Slaviša Stojanović. Latvijci so tokrat doma kar z 0:3 klonili pred Izraelom. Vse tri gole je zabil Eran Zahavi. Poljska je na drugi tekmi z 1:0 slavila v Severni Makedoniji.

Brez Krhina in Verbiča
Selektor Matjaž Kek tokrat ni mogel računati na poškodovana Reneja Krhina in Benjamina Verbiča. Slovenija je tekmo začela v postavi: Jan Oblak, Petar Stojanović, Aljaž Struna, Miha Mevlja, Bojan Jokić, Jasmin Kurtić, Jaka Bijol, Domen Črnigoj, Josip Iličić, Miha Zajc in Andraž Šporar.

Začetni pritisk Avstrije
Uvodne minute so minile v (pričakovanem) avstrijskem pritisku, a so se Slovenci brez težav branili. V 12. minuti pa so Avstrijci prvič nevarno zapretili. David Alaba je po podaji Marcela Sabitzerja s peto z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Marko Arnautović "s prve" poslal žogo čez vrata. Malo pozneje je bil ob poskusu Marcela Sabitzerja na mestu Oblak.

Oblak po strelu Sabitzerja žogo odbil v vratnico
Na drugi strani so Slovenci čakali na protinapade. V 15. minuti je mimo vrat streljal Andraž Šporar. Avstrijci so bili še naprej nevarnejši. V 24. minuti je Sabitzer po podaji Alabe z leve strani streljal z glavo s kakšnih desetih metrov. Oblaku je poskus uspelo preusmeriti v vratnico. Izjemna poteza Škofjeločana, s katero je preprečil vodstvo Avstrijcev.

Jaka Bijol, ki je prvič začel v udarni enajsterici, v dvoboju z Markom Arnautovićem. Desno Domen Črnigoj, v ozadju David Alaba. Foto: Reuters
Jaka Bijol, ki je prvič začel v udarni enajsterici, v dvoboju z Markom Arnautovićem. Desno Domen Črnigoj, v ozadju David Alaba. Foto: Reuters

Oblak dobil tudi dvoboj na "štiri oči" s Schlagerjem
Oblak se je znova izkazal v 32. minuti, ko se je Xaver Schlager na desni strani sam prebil pred Oblaka, a je ta dobil "dvoboj" na štiri oči. Avstrija je močno pritiskala, tako da je zadetek gostiteljev visel v zraku. Slovencem ni uspelo vzpostaviti ravnotežja.

Občutna premoč Avstrije
Ob koncu polčasa se je (pol)priložnost ponudila tudi Sloveniji, a je najprej poskus Domna Črnigoja znotraj kazenskega prostora blokirala domača obramba, nato pa je Jasmin Kurtić nastreljal Črnigoja. Polčas se je tako končal brez golov. Avstrijci so prevladovali in bili precej boljši nasprotnik, o čemer priča tudi statistika: posest žoge 67:33, skupaj streli 7:3, v okvir vrat 4:1.

Analiza 1. polčasa tekme Avstrija – Slovenija

Avstrijcem pošla sapa, Slovenci dihali nekoliko lažje
Avstrijci so na začetku drugega dela nadaljevali z velikim pritiskom, Slovenija je težko organizirala kakšen napad. V 47. minuti je nevaren poskus Alabe na levi strani uspelo blokirati Aljažu Struni. Na drugi strani je v 50. minuti Stojanović podal z desne strani, Šporar je poskusil z glavo, a vratar Heinz Lindner ni imel težav. V nadaljevanju je avstrijski pritisk vendarle nekoliko popustil. Kek je v 63. minuti opravil prvo menjavo, namesto Bijola je vstopil debitant Denis Popović. V 69. minuti je Damjan Bohar zamenjal Miho Zajca, med obema menjavama pa je Andreas Ulmer z roba kazenskega prostora močno ustrelil, a je njegov poskus na slovensko srečo zletel mimo leve vratnice Oblaka.

Rezervist Burgstaller mož odločitve
Ko je že kazalo, da se bodo Slovenci morda vendarle izvlekli, so Avstrijci v 74. minuti matirali slovensko obrambo. Arnautović je v kazenskem prostoru dobil dvoboj s Struno, ki mu je spodrsnilo, in ustrelil z nekaj metrov z desne strani. Oblak je še enkrat odlično posredoval in odbil poskus Arnautovića, a se je žoga odbila do osamljenega rezervista Guida Burgstallerja (zamenjal Sabitzerja), ki je z nekaj metrov zatresel prazna vrata.

Berić in Šporar nevarno, a nenatančno streljala z glavo
V 78. minuti je pri Sloveniji vstopil še Robert Berić, ki je malo pozneje po podaji Josipa Iličića s prostega strela prišel do strela z glavo, a meril mimo vrat. Slovenci so v končnici zaigrali napadalneje, poskušali so izpeljati akcijo za izenačenje. V 90. minuti je po podaji Iličića iz kota Šporar z glavo meril tik nad prečko. Malo pozneje pa je beloruski sodnik Aleksej Kulbakov odpiskal konec tekme pred 19.200 gledalci, med katerimi je bilo tudi več kot 2.000 Slovencev.

Analiza 2. polčasa tekme Avstrija – Slovenija

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Skupina G, 3. krog:
AVSTRIJA – SLOVENIJA 1:0 (0:0)
19.200; Burgstaller 74.

Avstrija vs Slovenija( id: 17629018 datum: 8.5.2019)

SEVERNA MAKEDONIJA – POLJSKA 0:1 (0:0)
Piatek 47.

LATVIJA – IZRAEL 0:3 (0:1)
Zahavi 10., 60., 80.

Lestvica:                           
POLJSKA             3  3 0 0  4:0  9
IZRAEL              3  2 1 0  8:3  7
SEVERNA MAKEDONIJA  3  1 1 1  4:3  4
AVSTRIJA            3  1 0 2  3:5  3
SLOVENIJA           3  0 2 1  2:3  2
LATVIJA             3  0 0 3  1:8  0