Tako doma proti Poljski kot na gostovanju pri Izraelu so imeli Avstrijci pobudo in v odprtih tekmah imeli več poskusov strelov. Na Dunaju so z začetnim sistemom 4-2-3-1 priznali poraz z 0:1, na divji tekmi v Hajfi pa so po uvodnem vodstvu ob postavitvi 5-4-1 izgubili z 2:4. Oba gola za severne sosede je v Izraelu dosegel Marko Arnautović.


AVSTRIJA - POLJSKAIZRAEL - AVSTRIJA
Poskusi strelov16:1113:18
V okvir vrat2:55:7
Končni izid (polčas)0:1 (0:0)4:2 (2:1)
Avstrija je na Fifini lestvici 34., Slovenija 63. Tržna vrednost Avstrijcev je ocenjena na 261,8 milijona evrov, medtem ko so Slovenci težki 137,5 milijona evrov, od tega Jan Oblak 80 milijonov, na drugi strani je najdražji igralec David Alaba, ki je ocenjen na 55 milijonov evrov. Foto: EPA
Avstrija je na Fifini lestvici 34., Slovenija 63. Tržna vrednost Avstrijcev je ocenjena na 261,8 milijona evrov, medtem ko so Slovenci težki 137,5 milijona evrov, od tega Jan Oblak 80 milijonov, na drugi strani je najdražji igralec David Alaba, ki je ocenjen na 55 milijonov evrov. Foto: EPA
Dodatne vstopnice za slovenski sektor v Celovcu

Iz Celovca prireditelji sporočajo, da so povečali slovenski navijaški sektor. Vstopnice za slovenski sektor je moč kupiti na vseh blagajnah stadiona v Celovcu po enotni ceni 30 evrov, organizator pa priporoča blagajno severo-zahod, kjer se bodo delile slovenske zastavice.


V okolica stadiona je na razpolago malo prostih parkirnih mest, tako da organizatorji priporočajo, da pustite svoje vozilo pri Minimundusu. Z vstopnico za tekmo je od 18.30 omogočeno brezplačno parkiranje in uporaba avtobusov, ki vozijo proti stadionu na vsakih 10 minut.

V skupino G je bila Avstrija izžrebana kot druga najmočnejša reprezentanca, ki je bila po gladki kvalifikaciji na EP 2016 še pošteno razočarana po neuspehu v boju za Rusijo 2018. Cilj je bil jasen: zasesti eno izmed prvih dveh mest in se neposredno uvrstiti na Euro 2020. Avstrijci imajo v nasprotju s Slovenci še možnost rezervnega načrta: v Ligi narodov, v skupini 3 lige B so bili v konkurenci Bosne in Hercegovine in Severne Irske drugi. Če se dve reprezentanci iz kvarteta BiH, Ukrajina, Danska in Švedska na evropsko prvenstvo uvrstita prek kvalifikacij, bo Avstrija igrala zaključni turnir Lige B.

Močno segret selektorjev stolček
"Veliko smo se pogovarjali po obeh porazih, po katerih smo bili upravičeno kritizirani zaradi naših visokih pričakovanj. A vse smo mirno in objektivno analizirali z našim strokovnim štabom. Zdaj gledamo naprej,"
je ob začetku junijskega zbora poudarjal selektor Franco Foda, ki je komajda preživel marec in zlasti poraz z Izraelom, na klopi katerega je avstrijska ikona Andreas Herzog. Pri severnih sosedih številni menijo, da bi že neuspeh proti Sloveniji pomenil takojšnjo selektorsko menjavo, da bi nato s šokterapijo skušali rešiti, kar se da, na ponedeljkovem gostovanju v Skopju pri Severni Makedoniji.

Sorodna novica Foda: Tekma je za obe moštvi kot finale

Za Euro 2020 sprejemljiva samo zmaga
In kaj je neuspeh za Avstrijo proti Sloveniji? Vse, kar ne bo zmaga. Po uvodnih dveh krogih je Avstrija skupaj z Latvijo (drugo junijsko slovensko nasprotnico) na dnu brez točk. Z remijem proti južnim sosedom bi rdeče-beli obstali na 5. mestu skupine G, zaostanek se vodilno trojko Poljsko, Izraelom in Severno Makedonijo pa se ne bi zmanjšal, vmes bi z dvema točkama več ostala še Slovenija. Ob morebitnem porazu na celovškem stadionu ob Vrbskem jezeru bi se možnosti Avstrije za prvi dve mesti skorajda povsem razblinile.

V nemški Bundesligi prekaljeni fantje
Avstrija sicer še zdaleč nima skromne reprezentance, še več, Burschen oz. fante, kot je vzdevek avstrijske nogometne reprezentance, sestavljajo talentirani posamezniki, ki igrajo pretežno v 1. nemški ligi, od koder prihaja 15 Fodovih izbrancev. Potem je tukaj še pet nosilcev igre prvega avstrijskega kluba RB Salzburga.

Zvezdniška vloga pripada Davidu Alabi, ki je kljub 26 letom že kar veteran Bayerna in Avstrije s 67 reprezentančnimi nastopi in 13 goli, enega je dal tudi Sloveniji na lanskem soočenju v Celovcu. Glavno napadalno breme je na Marku Arnautoviću, ki ga prav te dni povezujejo s prestopom iz West Hama v Inter. Pri 30 letih je za srbskim Avstrijcem 77 reprezentančnih tekem in 20 golov, dva izmed njih je zabil Slovencem.

Sorodna novica Avstrijci razkrili seznam: "Tekma proti Sloveniji bo kot finalna"

Prerokujejo jim svetlo prihodnost
Samo jedro reprezentance je precej mlado, saj se gradi na Alabi in mlajših. Z desnega krila grozi Marcel Sabitzer (25 let; 33 nastopov, pet golov za AVT), za katerim je odlična sezona pri RB Leipzigu. Pri vzhodnonemških rdečih bikih se je letos dokazal tudi osrednji vezist Konrad Laimer (22 let), ki naj bi prav proti Sloveniji le dočakal članski debi v dresu Avstrije, mogoče celo na račun klubskega soigralca Stefana Ilsankerja (30 let; 34/0).

Pri Herthi je svojo vredno dokazal hitronogi Valentino Lazaro (23 let; 19/1). Obrambi poveljuje kapetan Martin Hinteregger (25 let; 37/3), čigar standardni partner je Aleksander Dragović (28 let; 70/1). Avstrijci niso popolni, manjkata iskani osrednji vezist Hoffenheima Florian Grillitsch (22 let; 13/1) in vsestranski branilec Maximilian Wöber, ki je pozimi Ajax preuranjeno zamenjal za Sevillo, a nato doživel težjo poškodbo.

Po zgledu Švice proti evropski eliti
A prav mladost in silovit razvoj nogometa ter kakovostni mladci v deželi severno od Karavank vračajo upanje, da ne bodo v Evropi sloveli le kot alpski smučarji in skakalci, temveč bodo vendarle obudili slavno preteklost in šli po sledeh Švice, s katero so sogostili Euro 2008 in zdaj že nekaj let velja za reprezentanco na robu velikega meta.

Sorodna novica Kek: Avstrijci bodo morali na glavo, s tem pa se bo odpiral prostor za nas

Prav za potrebe evropskega prvenstva pred 11 leti so v Celovcu, kjer že dolgo ni prvoligaša, dobili nov sodoben stadion ob Vrbskem jezeru, ki sprejme kar 30 tisoč gledalcev (do petka prodanih 18 tisoč vstopnic). Mogoče odločitev, da se igra na slovenskem narodnem območju in tako blizu meje, preseneča, a na Wörthersee Stadionu so junija lani premagali Nemčijo (2:1), marca Slovenijo (3:0), skratka na zadnjih petih tekmah v Celovcu so Avstrijci iztržili štiri zmage in remi.

Ob Donavi nogomet postal evropski šport
Avstrijska nogometna reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala že davnega leta 1902 še pod črno-žolto zastavo habsburške monarhije, ko je s 5:0 razbila drugo polovico dualistične države – Madžarsko. Po razpadu monarhije je ob Donavi zavel svež veter, nogomet je postal paradni šport in na Dunaju so se kresale ideje, ki so angleško igro preobrazile v evropsko strast.

Na SP 1934 šli kot veliki favoriti
Pod taktirko selektorja Huga Meisla se je po letu 1930 oblikoval Wunderteam (Čudežno moštvo), strah in trepet celinskih sosedov. Sestavili so niz 14 tekem brez poraza, na drugo svetovno prvenstvo, ki ga je gostila Italija leta 1934, so šli Matthias Sindelar, Josef Bican, Anton Schall, Walter Nausch in drugi kot favoriti. V četrtfinalu so premagali podobno prepričljivo sosednjo Madžarsko (2:1) in potrdili vlogo favorita za končno slavje.

Ni favorita, saj bo imela Slovenija veliko navijačev na tribunah. To, da je Avstrija lani zlahka zmagala s 3:0, ni pomembno. V tistem času je bila Slovenija v najslabšem stanju, zdaj se je razmerje moči pod Matjažem Kekom spremenilo. Šlo bo za povsem drugačno tekmo za Avstrijo, ki jo čaka povsem drugačna Slovenija.

Zlatko Dedić

A svojo računico so imeli gostitelji Italijani, pri čemer jim je v polfinalu v Milanu izdatno pomagal močan dež, ki je odvzel Avstrijcem glavno orožje – igrivo podajanje in obvladovanje žoge. Za nameček je Italija slavila po golu, pri čemer so vratarja Petra Platzerja potisnili čez črto. Potolčeni Avstrijci so nato izgubili tekmo za bron z Nemčijo.

Meisl - Nausch - Happel - Totalvoetbol
Čez štiri leta Avstrije ni bilo več, saj si jo je priključila nacistična Nemčija. Na silo združena reprezentanca pa ni imela kemije, Jud Meisl je umrl leto predtem tem, manjkal je ikonični kapetan Sindelar, ki je zavrnil igranje za naciste in je leto pozneje skupaj s partnerico umrl v sumljivih okoliščinah.

Iz obdobja po 2. svetovni vojni tudi izvira največji uspeh Avstrije – 3. mesto na svetovnem prvenstvu v Švici leta 1954 pod taktirko Walterja Nauscha, za Sindelarjem drugega kapetana Wunderteama. V polfinalu so jih kot ničkolikokrat na velikih tekmovanjih povozili takrat Zahodni Nemci (1:6), a so nato Avstrijci v tolažbo dobili tekmo za 3. mesto z Urugvajem (3:1).

Zgled Wunderteama je po vojni v svet ponesel Ernst Happel – igralec ob bronu 1954, ki je kot trener na Nizozemskem razširil obzorja. Tudi tekmec na klubskem področju Rinus Michels je Happlu priznaval zasluge za dodatni razvoj Totalvoetbola (totalni nogomet), iz katerega je izšel Johan Cruyff, njegova nogometna filozofija, ki je novo evolucijo doživela z delovanjem in uspehom Pepa Guardiole ...

Na svetovnem in evropskem prvenstvu nazadnje v Franciji
Če so Avstrijci na mundialih nastopili sedemkrat, nazadnje sicer že oddaljenega leta 1998 v Franciji, so na prvi EP čakali skoraj pol stoletja in še takrat so bili udeleženci, ker so skupaj s Švico soorganizirali prvenstvo stare celine. Francija 2016 je bil šele prvi EP, na katerega so se uvrstili po tekmovalnih zaslugah. In če nocoj nekaj pred 23. uro v Celovcu ne bodo slavili, bodo morali poskrbeti za čudežno-zmagoviti niz v preostalih sedmih krogih ali pa držati pesti, da drugo pomlad izkoristijo rezervna vrata kvalifikacij na zaključnem turnirju Lige narodov

Seznam Avstrije za Slovenijo in Severno Makedonijo

Vratarji: Heinz Lindner (Grasshopper), Pavao Pervan (Wolfsburg), Cican Stanković (Red Bull Salzburg);

Branilci:
David Alaba (Bayern München), Aleksandar Dragović (Bayer 04 Leverkusen), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt), Stefan Lainer (Red Bull Salzburg), Philipp Lienhart (Freiburg), Stefan Posch (Hoffenheim), Andreas Ulmer (Red Bull Salzburg), Albert Vallci (Red Bull Salzburg);

Vezisti:
Julian Baumgartlinger (Bayer Leverkusen), Stefan Ilsanker (RB Leipzig), Florian Kainz (Köln), Konrad Laimer (RB Leipzig), Valentino Lazaro (Hertha BSC), Karim Onisiwo (Mainz 05), Marcel Sabitzer (RB Leipzig), Louis Schaub (Köln), Xaver Schlager (Red Bull Salzburg), Peter Zulj (Anderlecht);

Napadalci:
Marko Arnautović (West Ham United), Guido Burgstaller (Schalke 04), Michael Gregoritsch (Augsburg).


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO
SKUPINA G

3. krog, petek:
AVSTRIJA - SLOVENIJA ob 20.45
SEVERNA MAKEDONIJA - POLJSKA
LATVIJA - IZRAEL

4. krog, ponedeljek, 10. junija:
LATVIJA - SLOVENIJA 20.45
POLJSKA - IZRAEL
SEVERNA MAKEDONIJA - AVSTRIJA

Lestvica:                           
POLJSKA             2  2 0 0  3:0  6
IZRAEL              2  1 1 0  5:3  4
SEVERNA MAKEDONIJA  2  1 1 0  4:2  4
SLOVENIJA           2  0 2 0  2:2  2
AVSTRIJA            2  0 0 2  2:5  0
LATVIJA             2  0 0 2  1:5  0