Iker Casillas ni branil vse od lanskega aprila, ko je med treningom doživel srčni infarkt, zdaj – po koncu sezone na Portugalskem – pa uradno sklenil osupljivo kariero. Foto: Reuters
Iker Casillas ni branil vse od lanskega aprila, ko je med treningom doživel srčni infarkt, zdaj – po koncu sezone na Portugalskem – pa uradno sklenil osupljivo kariero. Foto: Reuters

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ljudje, ki te spremljajo, ne pa cilj, do katerega te vodijo. Lahko rečem brez oklevanja, da sta bila pot in cilj sanjska," je na Twitterju zapisal Iker Casillas in priložil daljši zapis, kjer je uradno oznanil javnosti, da je končal bogato športno pot.

Po lanskem srčnem infarktu ni več branil
Zdaj 39-letni Casillas je ravno v nedeljo še osvojil portugalski pokal s Portom, dopolnil dvojno krono, zdaj pa se je pričakovano dokončno poslovil. Od srčnega infarkta med treningom aprila lani namreč Casillas ni zaigral oz. branil za Porto, kjer pa je zato opravljal že vlogo trenerja vratarjev.

Osvojil vse mogoče naslove: klubske in reprezentančne
Zadnjih pet let je bil član Porta, predtem pa kar 16 let član Reala iz Madrida, s katerim je osvojil vse mogoče lovorike, sočasno pa kot prvi vratar Španije popeljal La Furio Rojo na vrh Evrope in sveta, tudi v vlogi kapetana. Član kraljevega madridskega kluba je Casillas postal že pri devetih letih, pri 17 letih pa je debitiral med člani. Skupno je branil kar na 725 tekmah Madrida, pri čemer je osvojil tri Lige prvakov in pet naslovov prvaka Španije.

Z reprezentanco Španije je osvojil Euro 2008 in 2012, vmes pa seveda tudi svetovno prvenstvo v Južni Afriki 2010, kar je bil vrhunec Casillasove kariere. Skupno je branil na 1039 tekmah, v 21-letni karieri pa je osvojil 24 različnih naslovov.

Uradno najboljši vratar Reala iz Madrida
Ob novici o dokončnem igralskem slovesu je madridski Real zapisal: "Želimo pokazati hvaležnost, občudovanje in ljubezen eni izmed največjih legend našega kluba in svetovnega nogometa. Iker Casillas pripada srcu Reala iz Madrida in bo v njem za vedno." Real Madrid je ob tem poudaril, da velja nogometaš iz Mostolesa za uradno najboljšega vratarja v 118-letni zgodovini kluba.