Manchester United je po letu 2016 znova osvojil FA-pokal. Foto: Reuters
Manchester United je po letu 2016 znova osvojil FA-pokal. Foto: Reuters

Letos so z najslabšim rezultatom do zdaj končali Ligo prvakov in Premier ligo. V najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju so bili v svoji skupini četrti, v državnem prvenstvu pa šele osmi. Toda zmaga v prestižnem FA-pokalu je velik obliž na vse rane. Poleg lovorike jim je prinesla tudi nastop v Evropski ligi.

Za nameček so na kolena spravili še velikega tekmeca, ki je bil absolutni favorit in je tudi branil lovoriko. Lani sta se velikana iz Manchestra prav tako pomerila v finalu najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu, sinjemodri pa so bili boljši z 2:1. Rdeči vragi so po osmih letih znova najboljši v FA-pokalu, skupaj pa 13., s čimer zaostajajo le še lovoriko za Arsenalom, ki je na vrhu večne lestvice.

Pep Guardiola je bil po koncu tekme zelo razočaran. Manchester City je po izjemni lanski sezoni letos osvojil le eno lovoriko. Foto: Reuters
Pep Guardiola je bil po koncu tekme zelo razočaran. Manchester City je po izjemni lanski sezoni letos osvojil le eno lovoriko. Foto: Reuters

Manchester City, ki je prejšnji teden četrtič postal angleški prvak, je pred več kot 84.000 gledalci lovil zgodovinski dosežek. Imel je priložnost, da postane prvi, ki bi osvojil Premier ligo in FA-pokal v dveh zaporednih sezonah. Na zelenici kultnega Wembleyja je hitro prevzel pobudo, ki pa je bila jalova. Po pol ure se je namreč znašel v zaostanku.

Varovanci Pepa Guardiole so na sredini lahkomiselno zapravili žogo, potem pa je Diogo Dalot poslal dolgo žogo proti nasprotnemu kazenskemu prostoru. Alejandro Garnacho je stekel v protinapad, ob njem je bil Joško Gvardiol, ki pa se ni sporazumel z vratarjem Stefanom Ortego. Nemec je zapustil vrata, hrvaški branilec pa je z glavo žogo spravil prek njega, tako da jo je v Španiji rojeni argentinski reprezentant, ki bo čez dober mesec dopolnil 20 let, pospravil v prazno mrežo.

Sedem minut pozneje se je ta znova zatresla, vendar je bil Garnacho, ki je v nadaljevanju akcije podal Marcosu Rashfordu za zadetek, v prepovedanem položaju. Dve minuti zatem je Manchester United vendarle povišal prednost. Izpeljal je še en protinapad. Bruno Fernandes je začel akcijo, prek Kobbieja Mainooja in Rashforda je prišla žoga na desno stran do Garnacha, ki je potem na robu kazenskega prostora našel Fernandesa. Portugalec jo je podaljšal na levo stran do Mainoojua, 19-letni angleški reprezentant pa je premagal Ortego.

Za Manchester United sta zadetka dosegla Alejandro Garnacho in Kobbie Mainoo, ki sta še najstnika. Foto: Reuters
Za Manchester United sta zadetka dosegla Alejandro Garnacho in Kobbie Mainoo, ki sta še najstnika. Foto: Reuters

Guardiola je na začetku drugega polčasa že opravil prve menjave. Njegova vrsta je še naprej imela pobudo, vendar so se rdeči vragi uspešno branili. V 55. minuti je Erling Haaland stresel okvir vrat, 60. minuta je tekla, ko je poskus Kyla Walkerja z razdalje lepo ubranil Andre Onana, štiri minute zatem pa je iz bližine mimo vratnice meril Julian Alvarez. Haalanda je v 75. minuti v kazenskem prostoru na tla spravil Mainoo, toda sodniška piščalka je ostala nema, kar je razjezilo Katalonca na klopi meščanov.

Zelo je bil na levi strani dejaven rezervist Jeremy Doku, ki je v 87. minuti vlil nekaj upanja angleškim prvakom. Prišel je mimo Garnacha, potem pa sprožil z 20 metrov. Onana je slabo posredoval in ob bližnji vratnici je žoga končala v mreži. City je še naprej napadal, toda večje priložnosti za spremembo izida ni bilo več.


FINALE, London, Wembley

Manchester City - MANCHESTER UNITED 1:2 (0:2)
Doku 87.; Garnacho 30., Mainoo 39.