Anthony Martial, ki je septembra lani za 50 milijonov evrov okrepil Manchester United, je takole proslavil zmagoviti zadetek, ki je rdeče vrage popeljal v finale Pokala FA. Foto: Reuters
Anthony Martial, ki je septembra lani za 50 milijonov evrov okrepil Manchester United, je takole proslavil zmagoviti zadetek, ki je rdeče vrage popeljal v finale Pokala FA. Foto: Reuters
Marouane Fellaini
Marouane Fellaini je dosegel edini zadetek v prvem polčasu. Foto: Reuters
Romelu Lukaku
Romelu Lukaku je zapravil strel z bele točke, David De Gea je uganil njegovo namero. Foto: Reuters
Phil Jagielka
Phil Jagielka je v padcu z roko preprečil dvojno vodstvo Manchester Uniteda, ki bi ga rdečim vragom prinesel Fellaini. Piščalka glavnega sodnika Anthonyja Taylorja je ostala nema. Foto: Reuters
Chris Smalling
Chris Smalling je z nespretnim izbijanjem v 76. minuti poskrbel za izenačenje na 1:1. Foto: Reuters
Connor Wickham
Connor Wickham je Crystal Palace popeljal v veliki finale Pokala FA. Klub s Selhurst Parka je v finalu igral zgolj enkrat, in sicer leta 1990, ko jih je na dveh tekmah premagal prav drugi letošnji finalist Manchester United. Tedaj se je prva tekma končala s 3:3, na ponovljeni pa so rdeči vragi z golom Leeja Martina po slabi uri igre dobili obračun (skupno 4:3). Foto: Reuters

Francoski napadalec je izkoristil odlično podajo rezervista Anderja Herrere, zdrvel proti golu in hladnokrvno zadel malo mrežico za veliko zmago in finale, v katerem bo ekipa z Old Trafforda lovila 12. lovoriko v tem tekmovanju in sploh prvo po sezoni 2003/04, ko je v Cardiffu s 3:0 strla Millwall.

Rdeči vragi bodo v finalu Pokala FA 21. maja zaigrali prvič po letu 2007, ko jih je z minimalno zmago odpravil Chelsea z golom Didierja Drogbaja v 116. minuti. Everton, ki je v finalu nazadnje igral leta 2009 (poraz proti Chelseaju z 2:1), bo moral na novo morebitno lovoriko - prvo po letu 1995 - počakati še vsaj leto dni.

Fellaini zadel za vodstvo rdečih vragov
Everton pred polfinalnim obračunom ni imel najboljše popotnice, saj je med tednom izgubil 226. Merseyside derbi proti mestnemu tekmecu Liverpoolu (4:0). Zelo bledo predstavo je nadaljeval tudi na Wembleyju, kjer se je v prvem polčasu več ali manj le branil. Rdeči vragi so ves čas pritiskali na vrata Joela Roblesa, še posebej je bil dejaven Anthony Martial, ki je zapravil nekaj zares lepih priložnosti. Robles je z odličnimi obrambami nekajkrat rešil svoje soigralce, v 34. minuti pa je bil povsem nemočen ob strelu Fellainija. Ta je vratarja Evertona premagal s strelom ob bližnji vratnici po dobri Martialovi podaji z leve strani.

Ekipa z Goodison Parka je bila v prvem polčasu nenevarna, še najlepšo priložnost je v 5. minuti zapravil Romelu Lukaku, ki je zapretil iz protinapada, preigral Davida De Geo, njegov strel proti golu pa je na golovi črti s hrabrim posredovanjem izbil Wayne Rooney.

De Gea ubranil strel z bele točke
Liverpoolčani so bili v uvodnih minutah drugega polčasa za odtenek odločnejši, 'stopili' so na žogo, v deseti minuti nadaljevanja se jim je ponudila celo priložnost z bele točke, potem ko je Timothy Fosu-Mensah v kazenskem prostoru storil domnevni prekršek za najstrožjo kazen. Odgovornost je na svoja pleča prevzel Lukaku - in zapravil strel. De Gea je uganil njegovo namero in preprečil izenačenje. Začelo se je obleganje Unitedovih vrat, Tom Cleverley je ob odličnem predložku z desne strani sprožil prek gola ob drugi vratnici, tudi Lukakuju z glavo ni uspelo zatresti mreže.

Jagielka (z roko) preprečil dvojno vodstvo
Zelo vroče je bilo nato v 65. minuti. United se je za trenutek otresel pritiska nasprotnika in si takoj pripravil izjemno priložnost. Znova je bil v akciji Fellaini, ki se je ob Roblesu pred vrati odlično znašel in sprožil iz neposredne bližine, žogi pa je pot v mrežo z roko preprečil Phil Jagielka. Sodniki igranja z roko niso opazili.

Smallingov avtogol poravnal izid
Evertonu se je v 75. minuti pritisk vendarle izplačal, gol pa si je nasprotnik zabil kar sam. Obramba rdečih vragov je na desni strani povsem pozabila na rezervista Gerarda Deulofeuja, ki je pred vrata poslal oster predložek, v mrežo pa ga je nespretno z desno nogo preusmeril Chris Smalling. Deulofeu je poživil igro svoje ekipe, že naslednji hip je ogrel dlani De Gee po strelu med nogama Michaela Carricka. Za nameček je v 82. minuti zaposlil še Lukakuja, ki se je preveč obotavljal in mu je strel iz bližine v zadnjem trenutku blokiral Fellaini.

Martial zadal usodni udarec Evertonu
Ko je že kazalo, da se bo tekma prevesila v podaljška, pa je za val navdušenja navijačev iz Manchestra poskrbel Martial. Evertonova obramba ni bila postavljena najbolje, osredotočila se je na Herrero, ki je v padcu še uspel z globinsko podajo v ogenj poslati mladega Francoza, ta pa je brez kakršnih koli težav premagal Roblesa in se z navijači poveselil svojega 14. zadetka v sezoni.

Rdeči vragi se bodo v finalu 21. maja na Wembleyju udarili s Crystal Palaceom, ki je na drugi polfinalni tekmi odpravil Watford (2:1). Odločilni zadetek je v 61. minuti dosegel Connor Wickham.

Pokal FA, polfinale:
Everton - MANCHESTER UTD 1:2 (0:1)
Smalling 76./ag; Fellaini 34., Martial 93.
Lukaku (Everton) je v 57. minuti zapravil 11-m.

Everton: Robles, Baines, Stones, Jagielka, Bešić, Gibson, Lennon (70./Deulofeu), Cleverley, McCarthy, Barkley, Lukaku.

Man Utd: De Gea, Rojo, Smalling, Blind, Fosu-Mensah (62./Valencia), Martial, Rooney, Carrick, Fellaini (87./Herrera), Lingard, Rashford.

Sodnik: Anthony Taylor


CRYSTAL PALACE - Watford 2:1 (1:0)
Bolasie 6., Wickham 61.; Deeney 55.


Finale bo 21. maja na Wembleyju.