Slaviša Stojanović si želi čim bolj zmanjšati padce svoje reprezentance. Foto: EPA
Slaviša Stojanović si želi čim bolj zmanjšati padce svoje reprezentance. Foto: EPA

Kek je bil prisiljen doma pustiti poškodovanega Andraža Šporarja, namesto njega se je na letalo vkrcal Jan Mlakar. Šporar ima težave z ramo in se je na seznamu odsotnih ob Baltiku pridružil že prej poškodovanima Reneju Krhinu in Benjaminu Verbiču. V napadu bo najverjetneje od začetka igral Robert Berić.

Slovenija bo v Latviji po dveh remijih in petkovem porazu proti Avstriji poskušala doseči prvo zmago v tokratnih kvalifikacijah.

Treba bo od besed k dejanjem
"Vsekakor je dobro, da je tekma takoj po porazu v Celovcu. Mislim, da je naše izhodišče popolnoma jasno, ne glede na to, koliko točk imamo mi ali koliko jih ima Latvija. Želja in naloga je, da pridemo do pozitivnega rezultata,"
je na novinarski konferenci povedal Kek in se ozrl na to, kaj spremeniti za boljšo igro slovenske vrste.

"Mislim, da je več dejavnikov, ki jih moramo ne le povedati, ampak tudi pokazati na igrišču. Pričakujem veliko agresivnejšo, nevarno Slovenijo, ampak so tudi Latvijci pokazali, da imajo kakovost. O njih imamo dovolj informacij, ogledali smo si v živo tudi njihovo tekmo z Izraelom (0:3). Pri vsem skupaj pa ne gre za vprašanje posameznikov ali selektorjev, temveč za vprašanje ekipe, odločnosti, samozavesti, agresivnosti, hrabrosti," meni Kek.

Ni dovolj samo samozavest na treningih
V oči bode tudi skromno število zadetkov, ki jih Slovenija dosega v zadnjem obdobju. "To je težava, rezultati so zgovorni. A to ni le stvar napadalcev, tudi oni potrebujejo podajo, žogo, tako kot pri prejetem golu ni vedno krivda na enem človeku. Moramo biti boljši po bokih, v zvezni vrsti in pri prekinitvah," pojasnjuje selektor, ki pravi, da se resno posvečajo še eni stvari, in sicer dejstvu, da na tekmah igralci ne kažejo takšne samozavesti kot na treningih.

"Včasih je potrebna tudi kakšna grda, ne žaljiva, beseda, da nekdo nekoga podžge. Tudi to so zadeve, o katerih smo se pogovarjali. Ena od prioritet je pokazati to tudi na igrišču, ne le pred mikrofoni," je o premajhni agresivnosti in odločnosti na tekmah razmišljal selektor.

Kek o brezzobem napadu: "Ni to le težava napadalcev"

Kurtić: Agresivnost na vsaki tekmi
O pomanjkanju agresivnosti predvsem v prvem polčasu tekme v Celovcu je spregovoril tudi Jasmin Kurtić: "Na prvih dveh tekmah smo bili dovolj agresivni, nismo dali dihati tekmecem. Toda takšni moramo biti na vsaki tekmi, zaupati vase. Znamo igrati nogomet, moramo le pokazati naše kvalitete."

Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) 63., Latvija 133. Do zdaj sta se reprezentanci pomerili trikrat. Na prijateljski tekmi marca 2004 v Celju je Slovenija izgubila z 0:1, v kvalifikacijah za EP 2000 pa je zmagala z 1:0 (doma) in 2:1 (v gosteh).

Slaviša Stojanović poslal pozdrav Benedejčiču

Stojanoviću zveza ne nalaga pritiska
Latvija je v tokratnih kvalifikacijah še brez točk. Njen selektor Slaviša Stojanović pred ponedeljkovim obračunom pravi, da si sami le želijo izboljševati igro in nabirati izkušnje, a če se bo ponudila priložnost, bodo poskusili tudi vzeti točke.

"Kot vsak trener bi bil seveda zelo zadovoljen s tremi točkami, toda dajmo vse od sebe in bomo videli, kaj bo to prineslo. Vsaka točka v tej skupini je za nas zelo pomembna za naprej, za motivacijo, vizijo za prihodnost, perspektivo. Zadovoljil bi me tudi neodločen izid," je dejal nekdanji slovenski selektor, ki po treh kvalifikacijskih porazih na latvijski klopi posebnega pritiska delodajalcev ne čuti.

"Pritisk je sicer vedno prisoten, ni pomembno, v katerem tekmovanju si. To je del naše službe. Ni pa pritiska z zveze ali kaj podobnega. Imamo triletni plan, moramo nadaljevati delo, moramo izkoristiti te težke tekme, si nabrati izkušnje in vključiti mlade. Moramo najti prave igralce za naslednja leta. Zadnji dve leti sta bili slabi za latvijski nogomet, zato želimo zdaj napredovati korak za korakom in biti potrpežljivi," pravi Stojanović.

Slovenijo daje za zgled latvijskim nogometašem
Ta se je ozrl tudi na ponedeljkovega tekmeca: "Slovenska ekipa je mešanica tehnično zelo dobrih igralcev in discipliniranih, trdih delavcev. Je ekipa s pravo harmonijo, uravnotežena. Poznam igralce in njihove karakteristike."

"Slovenci imajo izkušnje na najvišji ravni, naša ekipa pa ima 50, 60 odstotkov nogometašev iz latvijske lige. Toda če bomo kompaktni, disciplinirani in če bomo dali vse od sebe tako kot proti Poljski (marca so v Varšavi do 76. minute držali izid 0:0, na koncu pa izgubili z 2:0, op. a.), potem je vse mogoče," meni Stojanović, ki Slovenijo kot majhno državo s številnimi vrhunskimi športniki in ekipami daje tudi kot zgled običajno premalo ambicioznim latvijskim nogometašem.

Kaj pričakuje od soočenja s Kekom na stadionu Daugava? "To je poseben trenutek, mislim, da prvi v zgodovini, da slovenska selektorja vodita dve ekipi in igrata ena proti drugi. Pokazali smo nekaj dobrih potez proti Poljski, v petek proti Izraelu pa smo naredili korak nazaj. Moramo nadaljevati dobre trenutke na vsaki tekmi, ne pa da se dogajajo vzponi in padci."

Pogovor z Josipom Iličićem o Atalanti in reprezentanci

SKUPINA G

4. krog, ponedeljek ob 20.45:
LATVIJA - SLOVENIJA
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

POLJSKA - IZRAEL

SEVERNA MAKEDONIJA - AVSTRIJA

Lestvica:                           
POLJSKA             3  3 0 0  4:0  9
IZRAEL              3  2 1 0  8:3  7
SEVERNA MAKEDONIJA  3  1 1 1  4:3  4
AVSTRIJA            3  1 0 2  3:5  3
SLOVENIJA           3  0 2 1  2:3  2
LATVIJA             3  0 0 3  1:8  0