S sedmimi obrambami je bil Jan Oblak najboljši posameznik Slovenije na petkovi kvalifikacijski tekmi proti Avstriji. A prvi slovenski nogometni zvezdnik je le vratar, za zmago morajo poskrbeti soigralci v polju. Foto: Reuters
S sedmimi obrambami je bil Jan Oblak najboljši posameznik Slovenije na petkovi kvalifikacijski tekmi proti Avstriji. A prvi slovenski nogometni zvezdnik je le vratar, za zmago morajo poskrbeti soigralci v polju. Foto: Reuters

Po dopoldanskem treningu z začetkom ob 11. uri, ki ga je Matjaž Kek napovedal ob koncu petkove novinarske konference na stadionu Vrbsko jezero, je pred kamere TV Slovenija stopil edini slovenski izbranec, ki si po porazu z Avstrijci nima česa očitati – Jan Oblak. Dve izredni obrambi, s katerima je preprečil zaostanek že v 1. polčasu, suvereno lovljenje žog ob prostih strelih, ne nazadnje je še ob golu s parado ubranil strel Marka Arnautovića, nakar je bil ob drugem strelu Guida Burgstallerja nemočen.


Sorodna novica Kek: Preveč pasivni, preslabi v dvobojih, slabi pri drugi ali odbiti žogi
Pogovor z Josipom Iličićem o Atalanti in reprezentanci

Selektor Kek je bil precej oster.
Prav je, da smo slišali nekaj stvari od selektorja. Tudi mi sami med sabo si moramo v obraz povedati stvari, ki jih vidimo na igrišču. To je nekaj normalnega v profesionalnem športu, profesionalnem nogometu.

Včeraj je šlo marsikaj narobe.
Da smo v prvem polčasu nekako zatajili, da smo pustili preveč prostora, da smo bili počasni na drugih žogah. Zavedamo se tudi, da je bilo v drugem polčasu veliko bolje, ampak ni bilo dovolj za zmago, ni bilo dovolj niti za točko.

Eden najboljših vratarjev na svetu ve, kako je igrati pod pritiskom zmage, in verjame, da so vsi v izbrani vrsti sposobni igrati bolje.
Najpomembneje je, da si vsi vbijemo v glavo, da smo tega zmožni. Da bomo na igrišču samozavestni, da bomo stali samozavestno, da bomo podajali s samozavestjo. Potem bodo stvari veliko lažje.

Sorodna novica Bilo je dovolj prostora, a žoge niso uspeli zadržati

Ne bo pa lahko v ponedeljek v Rigi.
Moramo dobiti točke, v Latviji je nujno treba zmagati. Vsi moramo to imeti v mislih in nekako čutiti ta pritisk. Menim namreč, da je pritisk v določenem trenutku potreben. Treba je čutiti, da te tri točke nujno potrebujemo, da bomo potem septembra prišli na akcijo s petimi točkami. Mislim, da bo s petimi točkami še vse odprto.

Čez dva dni Slovence čaka obračun, tudi s prenosom na TV Slovenija 2/MMC-ju, ki ga morajo dobiti. V studijskem delu pred tekmo si boste lahko ogledali daljši pogovor z Janom Oblakom.

Oblak: V obraz si moramo povedati, kaj je narobe