Jose Mourinho je bil evropski prvak leta 2004 s Portom in leta 2010 z Interjem. Zdaj je njegova naloga, da do jubilejnega desetega naslova pripelje še Real. Foto: EPA
Jose Mourinho je bil evropski prvak leta 2004 s Portom in leta 2010 z Interjem. Zdaj je njegova naloga, da do jubilejnega desetega naslova pripelje še Real. Foto: EPA
Bayern
Bayernovi nogometaši med torkovim treningom na Santiagu Bernabeu. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Real je dobil 10 od zadnjih 11 domačih tekem v Ligi prvakov. Proti nemškim moštvom je do zdaj doma na 22 tekmah 17-krat zmagal, trikrat remiziral in samo dvakrat izgubil. Foto: Reuters

Tudi kar nekaj Bavarcem na Santiagu Bernabeu grozi, da bodo dobili drugi rumeni karton, s katerim bi izpustili finale, ki bo 19. maja. To so Jerome Boateng, Philipp Lahm, Holger Badstuber, David Alaba, Luiz Gustavo, Toni Kroos in Thomas Müller.

Toda Bastian Schweinsteiger se na to ne ozira: "Kljub kartonom bomo ostro vstopali v dvoboje, izogniti se moramo samo neumnim rumenim kartonom. Odločilen bo začetek tekme. Prvih 20 minut bo gotovo intenzivnih, moramo trdno stati na igrišču in ne prejeti zadetka."

Ribery in Robben očitno že spravljena
Bayern je na kultnem madridskem stadionu igral v finalu pred dvema letoma proti Interju in izgubil z 0:2. Tedaj je moral zaradi kartonov počivati eden izmed "motorjev" štirikratnih evropskih prvakov Franck Ribery. Ta je bil skupaj z Arjenom Robbnom po tekmi prejšnji teden v Münchnu osrednja tema tabloidov.

Po pisanju Bilda sta se Francoz in Nizozemec ob polčasu v slačilnici sprla zaradi zapleta okrog izvajanja prostega strela v 44. minuti. Robben je imel namreč ob prihodu pred novinarje po tekmi modrico pod očesom. A stisk roke med obema akterjema na sobotni tekmi proti Werderju v Bremnu (1:2) je bil očitno znak sprave.

Mourinho: Upam, da bo imel sodnik pravo mero
Če kazen grozi sedmim nogometašem Bayerna, so na drugi strani pri Realu takšni štirje - Gonzalo Higuain, Xabi Alonso, Sergio Ramos in Fabio Coentrao. Vendar je Jose Mourinho jasen: "Igralci ne smejo biti sebični, pomembno je le, da se Real uvrsti v finale. Sam bi sprejel to, da ne grem v München in ostanem doma, moštvo pa napreduje. Upam, da bo sodnik (Madžar Viktor Kassai, op. a.) imel pravo mero in se bo izognil podeljevanju kartonov, ki jih ne bi bilo treba pokazati."

Portugalec je do zdaj izgubil tri od petih polfinalov v Ligi prvakov, s Chelseajem proti Liverpoolu leta 2005 in 2007 ter lani z Realom proti Barceloni. "The Special One", ki v zadnjih tednih na novinarskih konferencah govori le na tekmah Lige prvakov, se tudi na torkovem druženju z novinarji ob omembi omenjenega podatka ni izneveril svojemu slogu: "V polfinalih nisem imel sreče. Enega sem proti Liverpoolu izgubil, ko žoga ni prešla golove črte, kar je bilo neverjetno, drugega po 11-metrovkah, lani pa na način, ki ga vsi poznate. Upam, da mi bo tokrat uspelo, čeprav smo na prvi tekmi izgubili tudi po zaslugi zadetka, ki je bil dosežen iz nedovoljenega položaja. Sodnik je bil sicer zelo dober, naredil je napako, toda te delamo vsi, tudi jaz."

Heynckes: V prvi vrsti moramo biti kompaktni
Schweinsteiger se strinja z Mourinhom, da bodo morali Bavarci za napredovanje najbrž vsaj enkrat zadeti, enako pa razmišlja tudi trener Bayerna Jupp Heynckes, ki je bil leta 1998 evropski prvak z Realom: "Sposobni smo doseči gol ali dva, saj imamo nevarne napadalce. Toda v prvi vrsti moramo biti kompaktni, s tem pa si bomo ustvarili tudi priložnosti za protinapade. Sem optimist, enako velja za nogometaše."

Real je na petih letošnjih domačih tekmah v Ligi prvakov dosegel kar 22 zadetkov. V izjemni formi je Cristiano Ronaldo, ki je med drugim odločil sobotni El Clasico v Barceloni (1:2), z zmago pa je kraljevi klub povsem blizu naslovu španskega prvaka.
Liga prvakov, polfinale, povratni tekmi

Sreda ob 20.45:
REAL MADRID - BAYERN 1:2
Verjetni postavi:
Real Madrid:
Casillas, Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao, Khedira, Xabi Alonso, di Maria, Özil, Ronaldo, Benzema.

Bayern:
Neuer, Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba, Luiz Gustavo, Schweinsteiger, Robben, Kroos, Ribery, Gomez.

Sodnik:
Viktor Kassai (Madžarska)


Odigrano v torek:
Barcelona - CHELSEA 2:2 (2:1) 0:1
94.000; Busquets 35., Iniesta 44.; Ramires 45., Torres 91.
: Terry 37./Chelsea

Barcelona: Valdes; Mascherano, Puyol, Pique (26./Alves); Xavi, Busquets, Iniesta ; Fabregas (74./Keita), Sanchez, Messi , Cuenca (68./Tello).

Chelsea:
Čech ; Cahill (13./Bosingwa), Ivanović , Terry , Cole; Lampard , Mikel , Meireles ; Ramires , Drogba (80./Torres), Mata (58./Kalou).

Sodnik:
Cüneyt Cakir (Turčija)

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem. Finale bo 19. maja na Allianz Areni v Münchnu.