Rene Krhin in Jasmin Kurtić med navijači sprožata najburnejše odzive in močno delita mnenja laične javnosti ter sta kot izkušena reprezentanta (pre)pogosto tudi grešna kozla ob napakah. Foto: www.alesfevzer.com /Saša Spahič Szabo
Rene Krhin in Jasmin Kurtić med navijači sprožata najburnejše odzive in močno delita mnenja laične javnosti ter sta kot izkušena reprezentanta (pre)pogosto tudi grešna kozla ob napakah. Foto: www.alesfevzer.com /Saša Spahič Szabo

Samo, a ne igrata Krhin in Kurtić skupaj že celo večnost in to praviloma ravno kot osrednja naveza v vezni liniji? Da, 14. novembra 2012 v Skopju proti (zdaj Severni) Makedoniji je Slaviša Stojanović v sistemu 4-3-1-2 na igrišče od prve minute prvič skupaj na sredino igrišča postavil dvojec Rene Krhin-Jasmin Kurtić. Tekma z Makedonci se je končala porazno z 2:3, neuspeh je bil usoden za selektorsko službo Stojanovića, takrat je za slovenske medije zadnjič spregovoril, takrat tudi zadnjič kapetan, Samir Handanović.

Rene Krhin po tekmi z Izraelom:

Ne bi rad preveč govoril o tem, kaj je bilo in kaj bo, saj nismo imeli prav veliko časa za pripravo na tekmo. Dobili smo nekatere napotke, ki nam jih je dal selektor v nekaj dneh, kolikor smo bili skupaj. Prikazali smo pravi pristop in igro, si ustvarili veliko priložnosti. Škoda za gol, ki smo ga prejeli. Pomembno je, da smo naredili korak naprej. Zdaj moramo to raven igre zadržati oziroma jo še izboljšati. Od tukaj moramo graditi naprej. Zdaj imamo par dni, da se dobro pripravimo na nedeljsko tekmo. Pristop mora biti tak, kot je bil tokrat, oziroma še boljši.

V Hajfi ob prekinitvah po Kekove napotke
Od jeseni pred šestimi leti in pol je slovenska nogometna reprezentanca odigrala 52 tekem, kar na 28 pa sta skupaj na sredini, praviloma drug ob drugem zaigrala Kurtić in Krhin. Vseeno ju je Kek v četrtek med vsako prekinitvijo 1. polčasa poklical ob rob igrišča in jima dajala napotke. Kakšni so bili?

"Predvsem, da ostajava skupaj in ne hodiva preveč na boke. Da poskušava pokriti prostor med linijami, da vedno en ostane zadaj, da ne greva oba hkrati naprej. Predtem sva že igrala skupaj. Ni bilo slabo, a vedno je lahko bolje," je razkril Krhin, ki je sicer v 41. nastopu odigral eno najboljših, če ne najboljšo reprezentančno tekmo kariere.

Po algoritmu najboljša Krhinova tekma v 4 letih
Na desnem delu slovenske sredine je 28-letnik iz Jakobskega Dola prestregel kar 5 izraelskih podaj, enkrat je razčistil, dobil je 9 od 10 dvobojev, v katere se je spustil, uspešno je izpeljal vsa 3 preigravanja, žogo je oddajal z 91-odstotno natančnostjo. Algoritem SofaScore je Krhina ocenil kot drugega najboljšega Slovenca na zelenici: 7,7. Nenazadnje je prav Krhinova visoka podaja v konico napada v 48. minuti tekme v Hajfi pripeljala do vodilnega gola Andraža Šporarja.

Podaja Krhina za prvenec Šporarja

Boljšo oceno je algoritem nazadnje Krhinu izmeril pred dobrimi štirimi leti! Za predstavo še v dresu Granade proti Betisu (1:1) 24. oktobra 2015 je prejel oceno 7,9. Torej v 34 tekmah francoske Ligue 1 v dresu Nantesa Krhin še ni sestavil vidnejše predstave. Pojasnilo: algoritem SofaScore črpa iz desetine statističnih podatkov, zbranih in obdelanih pri Opta Sports, ter še bolj kot samo kakovost nogometne predstave izpostavi predvsem vpletenost igralca v tekmo.

Jasmin Kurtić po tekmi z Izraelom

Preveč je bilo govora o nekaterih drugih stvareh, ni se govorilo o reprezentanci, o teh, ki so bili v njej, tekmah. Morali bi se, tudi vi (novinarji), posvetiti temu, kar je zdaj in ne, kaj je bilo. Ta reprezentanca ima vse, da naredi rezultat. Kogar ni, ga pač ni. Za njim ni treba jokati. Posvetiti se morate tem, ki so tu, in ne tistim, ki jih ni. Vsak igralec nam veliko pomeni, tako Iličić kot Oblak ali kdo drug v napadu ali obrambi. Mi ne smemo graditi na enem posamezniku, temveč na ekipi, moštvenem duhu, kar nam je naročil tudi selektor. Odigrali smo zelo dobro tekmo, dolgo si ni reprezentanca ustvarila toliko priložnosti, s takšno lepo in agresivno igro. No, prejeli smo, ne vem, kako bi rekel, ta nesrečni gol. Upam, da bo to šola za naprej. Selektor je pokazal, da zna, ogromno je naredil za reprezentanco. Vsi igralci ga zelo spoštujemo. Delamo sto na uro. Na vsakem treningu delamo tako, kot je treba. Zadovoljen je z delom, ki smo ga naredili. S tekmo tudi. To mora biti naša odskočna deska, saj je bila samo prva tekma. Izrael moramo pozabiti in gledati samo še na Makedonijo. S pravim odnosom bomo privabili ljudi nazaj v Stožice ali Ljudski vrt ali kjer koli bomo igrali. Samo z igro in odnosom se privabi navijače na tribune.

V Italiji izstopa na levem krilu, na na sredini
Na drugi strani je Kurtić izgubil nekaj žog na sredini, ki pa jih Izraelci niso znali izrabiti. Ob tem je bil tudi trikrat preigran, dobil je tudi manj dvobojev (6 od 10), za kar je na koncu s 6,7 prejel drugo najnižjo oceno od Slovencev, ki so preigrali celotno tekmo. A sredi 2. polčasa je Kurtić šel više in na levo stran, ko je v iskanju predložka na koncu iz mrtvega kota oplazil celo prečko. Ravno izlet naprej pojasnjuje del težav Kurtića: pri SPAL-u v Serii A je namreč 30-letnik iz Kanižarice zasidran na krilu, desnem ali večinoma na levem, kjer tudi kaže najboljše predstave. Povprečna klubska ocena sezone za Kurtića pri SPAL-u znaša 7,09, za Krhina pri Nantesu pa 6,78.

Tretji in četrti z največ nastopi
Za starim novim kapetanom Bojanom Jokićem (95 nastopov) in Josipom Iličićem (56) sta ravno Belokranjec in Štajerec daleč najbolj izkušena reprezentanta z 49 oz. 41 nastopi v dresu z državnim grbom. Peti reprezentančno najizkušenejši mož Kekove čete je Andraž Struna s 27 nastopi, medtem ko povprečje znaša dobrih 17 nastopov za Slovenijo pri dobrih 26 letih.

Nazadnje skupaj na zadnji Kamplovi tekmi
In kdaj sta Krhin in Kurtić nazadnje igrala skupaj pred tekmo v Hajfi? Pred pol leta, 6. septembra 2018, sta skupaj začela prvo tekmo Lige narodov z Bolgarijo. Na sredini jima je družbo delal še Kevin Kampl, kar se je na koncu izkazalo, da je bila zadnja tekma nemškega Slovenca za Slovenijo. Krhin je bil vpleten pri obeh golih Bolgarije v izvedbi Božidarja Krajeva, nato je pristal na klopi proti Cipru, a je bil zatem znova prva izbira selektorja Tomaža Kavčiča in pomočnika Igorja Benedejčiča.

V štirih letih skupaj preigrala 21 tekem
Kurtić si je v klubu kasneje zlomil kost pri komolcu in ni bil pri zdravju za preostali jesenski reprezentančni akciji. Predtem sta Krhin in Kurtić pod Kavčičem začela skupaj vse tri prijateljske tekme. Standardna izbira sta bila tudi pod Srečkom Katancem v drugem delu kvalifikacij za Euro 2016 in skozi celotni ciklus bojev za SP 2018. Od vstopa Krhina na tisti nesrečni tekmi 5. septembra 2015 v Švici (po vodstvu 2:0, poraz z 2:3), sta Krhin in Kurtić skupaj preigrala 21 od 31 tekem Slovenije.

V spodnji galeriji lahko primerjate vročinski odtis (heat map) Kurtiča in Krhina na tekmi z Izraelom v primerjavi z njunim sezonskim odtisom v klubu.