Če se je nogometna javnost predolgo spraševala, kdo bo kapetan Slovenije v novem reprezentančnem ciklusu (trak je ostal na roki Bojana Jokića), pa ni bilo dvoma, kdo bo imel glavno besedo na zelenici proti Izraelu (1:1). Na desni strani napada je Josip Iličić uspešno preigraval Izraelce (9-krat v 11 poskusih driblinga), dobival dvoboje z njimi (14/18) in s 7 ključnimi podajami pripravil soigralcem kopico priložnosti. Ob tem je Jojo še sam dvakrat zagrozil, najresneje v 78. minuti, a se najboljši izraelski posameznik tekme Ariel Harush s šesto obrambo večera ni pustil drugič premagati.

Nov začetek, nova selektorska energija, predvsem pa Josip Iličić, kot smo ga vajeni iz Atalante. Algoritem SofaScorja mu je iz podatkov Opte izračunal oceno 8,5 in priznanje igralec tekme. Foto: Reuters
Nov začetek, nova selektorska energija, predvsem pa Josip Iličić, kot smo ga vajeni iz Atalante. Algoritem SofaScorja mu je iz podatkov Opte izračunal oceno 8,5 in priznanje igralec tekme. Foto: Reuters

Več strelov v okvir kot na treh gostovanjih Lige narodov
Slovenska nogometna reprezentanca je bila v gosteh, in to na pravi kvalifikacijski tekmi končno zares nevarna. Se spomnite, kdaj nazadnje je Slovenija v gosteh poskusila s 17 streli, pri čemer je v okvir vrat tudi sprožila sedem udarcev?

Dajmo času čas. Trenutno sem v izredno dobri formi, upam, da bo zdravje služilo, bomo videli, kako bo. Osebno seveda upam, da lahko redno zadevam tudi v reprezentanci.

Andraž Šporar

"Mislim, da smo si priigrali več priložnosti kot na vseh tekmah Lige narodov," je imel po tekmi občutek edini strelec Andraž Šporar, ki je na dvanajsti reprezentančni tekmi dočakal prvenec v dresu Slovenije.

Špoki niti ni pretiraval. Na šestih jesenskih tekmah ponesrečene Lige narodov so Slovenci skupaj poskusili s 60 streli, a jih je od tega v okvir vrat zletelo 17, pri čemer bi se dalo razpravljati o kakovosti in številu nevarnih poskusov. A če izpostavimo samo gostovanja na Cipru, Norveški in Bolgariji, pridemo do podatka, da so Slovenci v 270 minutah igre zunaj doma skupaj spravili vsega pet strelov v okvir vrat. Ponovimo: v 90 minutah igre v Hajfi sedem strelov v okvir.

Na koncu zadel iz nepriložnosti
"Super je, ko ti Iličić poda tri takšne žoge, za napadalca odlično. Škoda, ker nisem dal še kakšnega. Če bomo tako nadaljevali, ne bom samo jaz dosegel zadetkov in se lahko zgodijo res dobre stvari za Slovenijo. Si pa v prihodnosti želim, da ko damo zadetek, gremo takoj po drugega,"
je Šporar obžaloval, da ni sam še bolje izkoristil ponujenih priložnosti.

Prvo veliko je imel že v 12. minuti, ko je vse opravil kot mora, a nato žogo poslal tik mimo vratnice, vendar je vedel, da bodo še priložnosti za prvi gol. "Ne zaradi svoje priložnosti, čutil sem zaradi naše igre. Na koncu sem zadel iz nepriložnosti, z malce sreče. Napadalec mora iti za vsako žogo, zlasti če so 50-50, in te nogomet nagradi. Super tekma, gremo naprej."

Prvenec Šporarja za vodstvo Slovenije v Hajfi

Sorodna novica Srce po prvencu Šporarja spet bije hitreje

"Če pogledamo nazaj, velik napredek"
Razlika med podobno Slovenije v letu 2018 in prvo kvalifikacijsko tekmo za Euro 2020 je bila kot dan in noč. "Vsi smo šli 100-odstotno v vse dvoboje, tudi v gosteh moraš pokazati karakter, kar nas je tudi nagradilo. Res smo prejeli ‒ recimo temu ‒ nespreten gol, kar se ne sme dogajati. Če pogledamo nazaj, velik napredek. Tako sam vsi kot drugi smo se na igrišču počutili močni, močni v nogah, samozavestni. Zakaj tako, ne vem, ampak v takšnih tekmah lahko uživaš v sami igri," je po tekmi razmišljal napadalec Slovana, ki je dosegel že 26. gol v sezoni.

Izboljšati odkrivanje v prostor
Na novinarski konferenci po tekmi je selektor Izraela Andreas Herzog prvega omenil Josipa Iličića, ki je celotno tekmo spravljal gostitelje v težave. Tako na položaju desnega napadalca kot v vlogi napadalnega vezista, kamor se je premaknil na koncu tekme. Kar je pokazal že z besedami jeseni, je zdaj še na zelenici potrdil, da je pravi vodja reprezentance, pri čemer ima jasen in visok cilj ‒ igranje na vseevropskem prvenstvu.

Zahavi izenačil na 1:1 po podaji iz kota

"Dolga je pot, ki smo si jo zastavili. Prejeti zadetek nas mora tudi kaj naučiti. Z leti se nekatere stvari tudi naučiš. Mogoče izsiliti kakšen prekršek. To dela razliko v ekipi, dviga se samozavest, osvajaš točke, nismo prejeli gola v zadnjih minutah, kar se je nam dogajalo. Z malo sreče bi lahko tudi zmagali," je samo tekmo opisal 31-letni Kranjčan.

Vseeno je ostal občutek, da manjka predvsem uigranost, da bi soigralci vedeli in čutili Iličićeve namene. "Mogoče manjka malenkost. Fantje imajo potencial, a morajo nekatere stvari še popraviti, sploh kakor sam vidim s svojega položaja, kako se odkrivati. Imajo kakovost, da zabijajo. Kanček več poguma, več samozavesti in zadetki bodo prihajali," je nepredvidljiva in ustvarjalna slovenska sedmica priznala, da morajo na redkih treningih popraviti predvsem odkrivanje v prostor.

Sorodna novica Kek po točki v Hajfi: Zmagati bi morali!

Tekme so najboljši trening in veliko pogovora
A v zgoščenem urniku Uefinega tedna nogometa je med prvo in drugo tekmo posamezne reprezentančne akcije le 72 ur. Pred štartom v Hajfi je Slovenija pod taktirko selektorja Matjaža Keka lahko opravila le tri prave treninge. Zaradi daljše poti se reprezentanca domov vrača šele v petek, saj je strokovni štab dal prednost takojšnjemu počitku in regeneraciji. Dejansko za nov trening preostaja le sobota, v nedeljo namreč sledi že tekma v Ljubljani s Severno Makedonijo.

Slovenci z zelo dobro igro do točke v Hajfi

Iličić verjame, da primanjkljaj vadbe ne bo težava: "Tekme so najboljši trening. Z veliko pogovora, časa za same treninge res ni veliko. Lahko smo srečni, da igramo na tri dni in lahko popravljamo stvari že na naslednji. Prihaja domača tekma z Makedonijo, ki jo moramo dobiti. Če smo nocoj izgubili dve točki, jih moramo nadomestiti doma."

V evropskih kvalifikacijah zmage le pri najskromnejših
Če sta bili dve točki izgubljeni, pa je bila ena vseeno osvojena. Če se pogleda zgodovinsko nazaj: slovenska nogometna reprezentanca še nobenega kvalifikacijskega ciklusa ni začela z zmago v gosteh. V prejšnjih šestih kvalifikacijah za evropska prvenstva je Slovenija na 33 gostovanjih prišla do 9 zmag, pri čemer so pred gostujočimi Slovenci klonili Estonija, Latvija, Albanija, Malta, Luksemburg, še enkrat Estonija, Ferski otoki, Litva in San Marino. Ne ravno zastrašujoč spisek, zaradi česar je točka v Izraelu čisto spodbudna.

Analiza po tekmi Izrael – Slovenija

S podporo navijačev po zmago nad Makedonci
Pomembnost navijaške podpore v Stožicah so v mešani novinarski coni poudarjali prav vsi reprezentanti. Ob izraženem nezadovoljstvu, ker ni bilo zmage, je bila vidna samozavest in odločenost, da se to uredi v nedeljo, s čimer bi Slovenija postavila resne temelje za nadaljevanje kvalifikacij za Euro 2020.

"Pokazali smo všečno igro, remizirali z ne tako slabim Izraelom, roko na srce, imajo dobre igralce. V Ljubljani proti Makedoncem nujno potrebujemo tri točke za nadaljevanje kvalifikacij in zagotovo potrebujemo pomoč s tribun," je navijače na tribune pozval strelec Šporar.

Kek: Nekje v meni je, da bi lahko osvojili tri točke

P. S.: Nazadnje je Slovenija bila podjetnejša kot v Hajfi na kvalifikacijski tekmi 4. septembra 2017 v Ljubljani proti Litvi, ko je 22-krat poskusila s streli, od tega 10-krat v okvir vrat, končalo pa se je s 4:0 za Slovence.