Slaviša Stojanović je postal novi trener Crvene zvezde, potem ko je nepričakovano odstopil Portugalec Ricardo Sa Pinto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović je postal novi trener Crvene zvezde, potem ko je nepričakovano odstopil Portugalec Ricardo Sa Pinto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović
Na klopi Slovenije se v 13 mesecih "Slave" ni ravno proslavil: 2 zmagi, 2 remija in 5 porazov, pri čemer njegovi varovanci niti enkrat niso ohranili mreže nedotaknjene, krona vsega pa je bilo zadnje mesto v kvalifikacijski skupini E evropskega dela boja za Brazilijo 2014. Foto: Reuters

Zaradi časovne stiske bo Stojanović z vodstvom Crvene zvezde pogodbo sklenil v ponedeljek, pri čemer uradne predstavitve v Beogradu sploh ne bo, saj je 30-člansko moštvo srbskih podprvakov že odpotovalo na priprave - v Slovenijo, kjer jih bo prvič v roke vzel slovenski trener srbskega rodu.

V sredo debi v Novem mestu proti Krki?
Crvena zvezda že tradicionalno opravlja del priprav na novo sezono v Sloveniji, kjer bodo tokrat 10 dni nastanjeni v Termah Čatež. V sredo Stojanovića najverjetneje čaka debi na klopi Beograjčanov, saj bo novi slovenski prvoligaš Krka v Novem mestu gostil sloviti srbski klub. V soboto sledi tekma v Domžalah, za konec bivanja v Sloveniji pa čaka Miljaša in kolege še Iličevac iz Ukrajine.

43-letni Stojanović tako pol leta po odstopu z mesta selektorja slovenske reprezentance nadaljuje trenersko kariero in se prvič samostojno podaja v tujino. Pred časom je bil "Slave" že v igri za vodenje srbskega nogometnega velikana, saj so mu v Beogradu ponujali mesto pomočnika Zdeneku Zemanu.

Evropskega prvaka zasenčil Partizan
Crvena zvezda je zadnje desetletje v globoki senci največjega tekmeca Partizana, za katerega pa Stojanović kot navijač navija že vse svoje življenje, kar bi znala biti težava za najbolj vnete "zvezdaše" na čelu z delijami. Evropski klubski prvak iz leta 1991 je zadnji ligaški naslov osvojil leta 2007, lani pa je bil tretjič zapored podprvak. Zadnja lovorika Crvene zvezde je sicer lanski srbski pokal.

Nehvaležna naloga v padlem velikanu
Stojanović se je v soboto sešel z vodstvom Crvene zvezde na čelu z legendo jugoslovanskega nogometa Draganom Džajićem, s katerim je hitro našel skupni jezik. Položaj v klubu že dolgo ni rožnat, saj dolgovi narekujejo prodajo nosilcev igre, kar je tudi razbesnelo Portugalca Sa Pinta, da je presenetljivo odstopil ob začetku priprav in s tem odprl vrata za Stojanovića.

Vrnitev v rojstno domovino
Malokrat izpostavljeno dejstvo je, da se je Stojanović rodil 6. decembra 1969 na jugu Srbije v vasi Gornji Dejan, a se je že kot otrok preselil z družino v Ljubljano oz. natančneje Štepanjsko naselje. "Slave" je otrok Slovana, ki ravno zdaj praznuje stoletnico kluba. Kot obrambno naravnani vezist se je že pri 29 letih spustil v trenerske vode. Po enoletnem postanku pri Ivančni Gorici je po letu 2002 v Domžalah spisal zgodbo o uspehu, ko je najprej osvojil drugo ligo, nato pa "ravbarje" po dveh drugih mestih popeljal še na sam vrh slovenske prve lige v letih 2007 in 2008.

Od uspehov minilo že pet let
Po krajši in neposrečeni avanturi v Celju je Stojanović postal pomočnik Srečka Katanca v reprezentanci Združenih arabskih emiratov. Oktobra 2011 je na mestu slovenskega selektorja nadomestil Matjaža Keka, a se je zaradi poraznih predstav v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 decembra lani sporazumno razšel z Nogometno zvezo Slovenijo.

Kekova Rijeka nadigrala Olimpijo
Ko smo že pri nekdanjih selektorjih Slovenije. V soboto je bila v Kranjski Gori odigrana pripravljalna tekma med Olimpijo in Rijeko, ki jo vodi Matjaž Kek. Na obračunu dveh klubov, ki ju že v kratkem čakajo evropske tekme, so Rečani gladko zmagali s 4:0 (Knezović 15., Benko 29. Kvržić 72., Alispahić 87.).