Ljudstvo je vreščalo od navdušenja, pokale so petarde, gorele bakle. Nogomet je v Slovencih znova prebudil navijaška in domovinska čustva. Foto: MMC RTV SLO
Ljudstvo je vreščalo od navdušenja, pokale so petarde, gorele bakle. Nogomet je v Slovencih znova prebudil navijaška in domovinska čustva. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič
Strelec edinega gola v Ljudskem vrtu Zlatko Dedič je bil deležen še posebnih časti. Pevec Peter Lovšin je povedal anekdoto, kako mu je pred 10 leti Zlatko Zahovič podaril zgornji del trenirke, nato pa za Zlatka Dediča zapel svojo uspešnico Samo en majhen gol mi daj! Foto: MMC RTV SLO
Zoran Jankovič
Bo stadion v Stožicah zgrajen pred 30. junijem 2010? Zoran Jankovič je obljubil, da bo Slovenija na novem stadionu odigrala prijateljsko tekmo pred odhodom na svetovno prvenstvo, ki se začne 11. junija 2010. Foto: MMC RTV SLO
Sprejem slovenske reprezentance na Prešernovem trgu
Večni trio in ples nogometašev sredi Ljubljane

Slovenski nogometaši so po sprejemu pri predsedniku Danilu Türku nekaj po 15. uri prišli na trg, kjer so se srečali z množico navdušenih navijačev, ki so jih prej ogrevali Peter Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin. Prireditev je duhovito povezoval Igor E. Bergant, ki je ljubljanskega župana Zorana Jankoviča spomnil, kaj je pred desetimi leti ob podobni priložnosti obljubila takratna županja - skorajšnjo gradnjo novega stadiona.

Kek ne želi požeti slave
"Obljubim, da bo zadnja prijateljska tekma pred svetovnim prvenstvom na novem stadionu v Ljubljani," je sveža obljuba Zorana Jankovića. "Fantje so izpolnili svoj posel, čaka jih nova naloga v Južnoafriški republiki," je povedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Selektor Matjaž Kek je bil redkobeseden in je želel vso slavo nameniti svojim varovancem.

Kdor ne skače, ni Sloven'c!
"Vsem skupaj bi se zahvalil za vašo podporo. Mi smo pustili srce na igrišču, vi ob igrišču. Skupaj nam je uspelo. Vidimo se na svetovnem prvenstvu," je kapetan reprezentance Robert Koren nagovoril navijače in jih pozval, naj skupaj z nogometaši začnejo poskakovati v ritmu znanega navijaškega slogana Kdor ne skače, ni Sloven'c.

Stevanovič ima rad harmoniko
Po uradnem delu so nogometaši dokazali, kakšna dobra druščina so, saj so objeti plesali, in potem ko se je trio "Za vedno in" utrudil, sami prijeli za mikrofone. Rom pom pom, še ne gremo domov, Zdravljica in Siva pot je le nekaj pesmi, ki so jih zapeli pod taktirko Daliborja Stevanoviča, ki ga je Bergant označil za največjega ljubitelja harmonike na Nizozemskem.


Nogomet - dogodek številka 1
Slovenski nogometaši v sredo proti Rusiji niso imeli izjemne podpore le na Ljudskem vrtu, ampak je zanje ogromno Slovencev navijalo tudi pred televizorji. Povratno tekmo dodatnih kvalifikacij med Slovenijo in Rusijo si je povprečno ogledalo 534.600 gledalcev, kar je 29 odstotkov ljudi, starejših od 10 let. Prenos je tako dosegel 61-odstotni delež vseh gledalcev med tekmo. Prenos je bil daleč najbolj gledan televizijski dogodek v letošnjem letu, s čimer je prehitel Emo.

RTV Slovenija se z iskrenimi čestitkami pridružuje veselju in sreči več kot pol milijona gledalcev, ki so trepetali pred televizijskimi in radijskimi sprejemniki ter držali pesti za naše nogometne junake. Zgodba pa še ni končana. Nogometno pravljico bomo nadaljevali v Južnoafriški republiki junija 2010. Vse prenose tekem boste namreč lahko spremljali zgolj in samo na RTV SLO.

Tudi Türk navdušen nad igro Slovenije
Pred zabavo na Prešernovem trgu je reprezentante sprejel predsednik Danilo Türk: "Danes Slovenija praznuje z vami. Pokazali ste, kako se igra odličen nogomet. Vsakdo, tudi tisti, ki se na nogomet ne spozna, je lahko ugotovil tehnično dovršenost, borbenost, srčnost. Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev mi je posebej naročil, naj prenesem njegove čestitke in navdušenje tudi vam osebno. Nikogar ni, ki ne bi priznal izjemnega uspeha in kvalitet. Vsi skupaj ste izjemna športa ekipa in naredili ste ogromno za Slovenijo!" Robert Koren je predsedniku države v zahvalo in spomin na veliki uspeh podaril simbolično darilo, dres slovenske reprezentance.

Sprejem slovenske reprezentance na Prešernovem trgu
Večni trio in ples nogometašev sredi Ljubljane